Ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στη Μεγάλη Βρετανία

 Ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στη Μεγάλη Βρετανία Facebook Twitter
0

 Ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στη Μεγάλη Βρετανία Facebook Twitter
Ο Donald Neilson


Ο Donald Neilson, πιο γνωστός στη Μεγάλη Βρετανία ως "Μαύρος Πάνθηρας"
είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για το θάνατο της 17χρονης Lesley Whittle και αρκετών άλλων, λαμβάνοντας τον τίτλο ενός από τους πιο μισητούς εγκληματίες στη Μεγάλη Βρετανία.

Γεννήθηκε την 1η Αυγούστου του 1936, στο Μπράντφορντ της Αγγλίας. Μετά το τέλος της καριέρας του ως στρατιωτικός επιδόθηκε σε δεκάδες διαρρήξεις και κλοπές ώστε να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα. Πριν απαγάγει τη Lesley Whittle, λήστευε και σκότωνε μέσα στα ταχυδρομεία. Ο εξοργισμένος Neilson σκότωσε την κληρονόμο Lesley μετά από μια αποτυχημένη παράδοση λύτρων. Τελικά συνελήφθη και καταδικάστηκε. Αφού εξέτισε διαδοχικές ποινές ισόβιας κάθειρξης, ο Neilson πέθανε στη φυλακή το 2011.

Έξαλλος ότι οι οδηγίες του δεν είχαν ακολουθηθεί, ο Neilson περίμενε σε κοντινή απόσταση μέχρι να φύγει η αστυνομία. Όταν αισθάνθηκε ασφαλής, μπήκε στο πηγάδι και δολοφόνησε βάναυσα τη Lesley Whittle.

 Ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στη Μεγάλη Βρετανία Facebook Twitter
H 17χρονη Lesley Whittle


Οι Ληστείες στα Ταχυδρομεία

Ο Donald Neilson γεννήθηκε ως Donald Nappey στο Μπράντφορντ και φαίνεται να είχε μια σχετικά φυσιολογική παιδική ηλικία. Υπέστη ωστόσο bullying εξαιτίας του επωνύμου του. Παντρεύτηκε το 1955 και η γέννηση της κόρης του Κάθριν πέντε χρόνια αργότερα, τον ώθησε να αλλάξει το όνομά του σε Neilson, έτσι ώστε η κόρη του να μην έχει την ίδια τύχη.

Ο Neilson πείστηκε από τη σύζυγό του να εγκαταλείψει την καριέρα του στο στρατό για να εγκατασταθούν στο Μπράντφορντ. Εκεί προσπάθησε να ασχοληθεί με διάφορα επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων το εμπόριο οικοδομικών υλικών και τις ασφάλειες. Το 1965 και αφού τα οικονομικά της οικογένειας ήταν στο ναδίρ, ξεκίνησε τις κλοπές σε σπίτια προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημά του. Ακόμη όμως και οι εκατοντάδες διαρρήξεις, δεν του εξασφάλιζαν το εισόδημα που ήλπιζε. Έτσι αποφάσισε να γίνει πιο αποτελεσματικός και από το 1967 άρχισε να διαπράττει ένοπλες ληστείες σε ταχυδρομεία, για μια περίοδο περίπου 7 ετών. Το 1972, μία από αυτές τις επιδρομές είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός υπαλλήλου στο Lancashire, ο οποίος έκανε το λάθος να προβάλει αντίσταση κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Ο Neilson φορούσε μια μαύρη μάσκα, με την οποία κέρδισε το παρατσούκλι "Ο Μαύρος Πάνθηρας" από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 Ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στη Μεγάλη Βρετανία Facebook Twitter
H μάσκα που χρησιμοποιούσε ο δολοφόνος για τις ληστείες του

Σε κάθε ληστεία που έκανε, ο Neilson είχε και πιο βίαιη συμπεριφορά. Στις 15 Φεβρουαρίου του 1974 κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής σε ένα υποκατάστημα ταχυδρομείου του Χάρογκεϊτ, πυροβόλησε και σκότωσε τον υπάλληλο Donald Skepper. Επτά μήνες αργότερα, σκότωσε τον διευθυντή του ταχυδρομείου στο Lancashire, Derek Astin. Η αστυνομία έβγαλε το συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τον ίδιο δολοφόνο και στις δύο περιπτώσεις.

Μόλις εννέα εβδομάδες αργότερα, ένας τρίτος διευθυντής του ταχυδρομείου, ο Sidney Grayland, σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ληστείας στα West Midlands. Τα στοιχεία των ιατροδικαστών συνδέουν και αυτόν το θάνατο με τους δύο πρώτους. Παρά τους τρεις θανάτους τα μέσα ενημέρωσης έδειξαν μικρό ενδιαφέρον για τις επιθέσεις και ο Neilson ήταν δυσαρεστημένος με την έλλειψη προσοχής, καθώς και με τα λίγα χρήματα που κατάφερνε να αρπάξει από τις επιδρομές των ταχυδρομείων.

 Ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στη Μεγάλη Βρετανία Facebook Twitter
Μετά τη σύλληψη


Η Δολοφονία της Lesley Whittle

Ψάχνοντας για τη "μεγάλη δουλειά", ο Neilson αποφάσισε να στραφεί στις απαγωγές επιλέγοντας τη 17χρονη κληρονόμο της οικογένειας που ασχολούνταν με τις μεταφορές, Lesley Whittle. Μάζεψε όσες περισσότερες πληροφορίες μπόρεσε και σχεδίασε τις λεπτομέρειες της απαγωγής, της φυλάκισής της, καθώς και την παράδοση των λύτρων που θα απαιτούσε για την επιστροφή της.

Στις 14 Ιανουαρίου του 1975, ο Neilson εισέβαλε στο σπίτι της οικογένειας Whittle στο Shropshire και απήγαγε τη Lesley από το υπνοδωμάτιό της, αφήνοντας ένα σημείωμα με το οποίο ζητούσε λύτρα £50.000. Το σημείωμα έδινε  επίσης λεπτομερείς οδηγίες για τη μεταφορά των λύτρων από τον αδελφό της Lesley, Ronald καθώς και μια προειδοποίηση να μην εμπλακεί η αστυνομία. Η 17χρονη Lesley Whittle κρατούνταν σε έναν πηγάδι αποστράγγισης κάτω από το Πάρκο Bathpool, στο Staffordshire.

 Ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στη Μεγάλη Βρετανία Facebook Twitter
Το σημείο όπου εντοπίστηκε η σορός της 17χρονης

Η οικογένεια Whittle δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν της την προειδοποίηση και ενημέρωσε τόσο την τοπική αστυνομία όσο και τη Scotland Yard. Η κακή επικοινωνία μεταξύ των αστυνομικών οδήγησε σε διαρροή πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης, κάτι που έπεισε τις αρχές ότι ο απαγωγέας φοβήθηκε τη δημοσιότητα. Αυτό δεν συνέβη όμως και όταν ο Neilson κάλεσε στον τηλεφωνικό θάλαμο τον αδερφό της Lesley, σύμφωνα με τις οδηγίες στο σημείωμά του, ο Ronald Whittle δεν ήταν εκεί για να λάβει την κλήση του.

 Ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στη Μεγάλη Βρετανία Facebook Twitter
Το πηγάδι αποστράγγισης όπου κρατούσε την 17χρονη για μέρες

Δύο περαιτέρω προσπάθειες παράδοσης των λύτρων είχαν κακή κατάληξη τις επόμενες 72 ώρες, λόγω κακού συντονισμού των αρχών και κακής τύχης, αλλά τουλάχιστον η αστυνομία ήταν σίγουρη ότι η Lesley ήταν ακόμα ζωντανή. Ο απαγωγέας, χρησιμοποίησε τη φωνή της για τις οδηγίες στη δεύτερη αποτυχημένη παράδοση. Η ίδια ακουγόταν ήρεμη και συγκεντρωμένη. Ο Neilson κατά την δεύτερη παράδοση εντόπισε ένα όχημα της αστυνομίας στην περιοχή και αποφάσισε να μην διακινδυνεύσει. Εν αγνοία της αστυνομίας, η δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα παράδοσης θα πραγματοποιούνταν μόλις λίγα μέτρα από το πηγάδι όπου βρισκόταν η Lesley. Έξαλλος ότι οι οδηγίες του δεν είχαν ακολουθηθεί, ο Neilson περίμενε σε κοντινή απόσταση μέχρι να φύγει η αστυνομία. Όταν αισθάνθηκε ασφαλής, μπήκε στο πηγάδι και δολοφόνησε (κατά  μία άποψη) τη Lesley Whittle. Αν η αστυνομία είχε ερευνήσει την περιοχή πριν αποχωρήσει, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να είχε ανακαλύψει τη Lesley ζωντανή. Κατά την ιατροδικαστική εξέταση η 17χρονη ζύγιζε μόλις 44 κιλά ενώ το στομάχι της ήταν άδειο. Οι ιατροδικαστές είχαν εικάσει ότι δεν τρεφόταν καθόλου. H εξέταση αρχικά είχε δείξει θάνατο από στραγγαλισμό, ωστόσο χρόνια αργότερα, θα γινόταν και δεύτερη εξέταση μετά από εκταφή η οποία θα έδειχνε ότι η νεαρή κοπέλα είχε πεθάνει από σοκ, λίγο μετά την απαγωγή. Οι αρχές την είχαν βρει κρεμασμένη από το περβάζι.

 Ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στη Μεγάλη Βρετανία Facebook Twitter
Εν αγνοία της αστυνομίας, η δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα παράδοσης θα πραγματοποιούνταν μόλις λίγα μέτρα από το πηγάδι όπου βρισκόταν η Lesley

Την ίδια νύχτα, ο Neilson ενεπλάκη σε μια ληστεία εμπορικής αμαξοστοιχίας, κατά την οποία ένας φρουρός ασφαλείας, ο Gerald Smith, τραυματίστηκε θανάσιμα. Τα ιατροδικαστικά στοιχεία συνέδεσαν και πάλι τον "Μαύρο Πάνθηρα" και τις ληστείες στα ταχυδρομεία, ωστόσο δεν κατάφεραν να συνδέσουν την απαγωγή της Whittle. Πήρε στην αστυνομία περισσότερο από μία εβδομάδα να ανακαλύψει το κλεμμένο όχημα με το οποίο απέδρασε ο Neilson και είχε εγκαταλείψει κοντά στον τερματικό σταθμό, στο οποίο βρέθηκαν οι κασέτες με τη φωνή της Lesley Whittle που έδινε οδηγίες παράδοσης των λύτρων.

 Ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στη Μεγάλη Βρετανία Facebook Twitter
Η μεταφορά της σορού της Lesley Whittle


Σύλληψη και δίκη

Παρά την ανακάλυψη της σορού της 17χρονης, η αστυνομία σημείωσε μικρή πρόοδο όσον αφορά την τύχη του «Μαύρου Πάνθηρα», και ήταν εννέα μήνες αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου του 1975, όταν επιτέλους θα τον εντόπιζαν. Αφού επέστρεψε στις ληστείες των ταχυδρομείων, μετά την αποτυχία της απόπειρας απαγωγής, τελικά συνελήφθη από δύο αστυνομικούς στο Mansfield Woodhouse, κοντά στο Nottingham, για ύποπτες κινήσεις. Μια έρευνα στο σπίτι του αποκάλυψε τις μάσκες, καθώς και ένα μοντέλο ενός μαύρου πάνθηρα. Μετά από πολύωρη ανάκριση, ο Neilson ομολόγησε ότι είναι ο "Μαύρος Πάνθηρας". Όσον αφορά τη δολοφονία της Lesley Whittle ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι ο θάνατός της ήταν ατύχημα και ότι είχε χτυπήσει στο περβάζι του άξονα αποστράγγισης.

 Ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στη Μεγάλη Βρετανία Facebook Twitter
Στο σπίτι του βρέθηκαν μάσκες, όπλα καθώς και εκατοντάδες κλειδιά αυτοκινήτων

Η δίκη του Neilson άρχισε στις 14 Ιουνίου του 1976, με τα μέσα ενημέρωσης να έχουν στραφεί πάνω του. Διώχθηκε για τέσσερις φόνους, καθώς και διάφορα άλλα αδικήματα όπως αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης, της ληστείας, της απαγωγής και της κατοχής πυροβόλου όπλου.

Την 1η Ιουλίου του 1976 ο Neilson καταδικάστηκε ομόφωνα για όλες τις κατηγορίες, με εξαίρεση δύο κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας. Η ποινή του ήταν πέντε φορές ισόβια.

Ο Neilson πέθανε φυλακή του Norwich, στο Norfolk της Αγγλίας, στις 18 Δεκεμβρίου του 2011, λόγω της χρόνιας πνευμονίας του και μιας μόλυνσης στο στήθος.

________

©LIFO 2014

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ρέπλικες δεν πεθαίνουν ποτέ: 40 χρόνια Blade Runner

Σαν Σήμερα / 40 χρόνια «Blade Runner»: Οι ρέπλικες δεν πεθαίνουν ποτέ

Η θρυλική ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ που έκανε πρεμιέρα ακριβώς πριν από 40 χρόνια έσμιξε μοναδικά το φιλμ νουάρ με την επιστημονική φαντασία για να αναρωτηθεί τι σημαίνει τελικά να είσαι άνθρωπος.
ΑΚΗΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Το «όνειρό» του ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους και παραμένει επίκαιρο

Σαν σήμερα / Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Το «όνειρό» του ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους και παραμένει επίκαιρο

Σαν σήμερα ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών από ένα λευκό ελεύθερο σκοπευτή, ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του μοτέλ, στο οποίο είχε καταλύσει με τους στενούς συνεργάτες του. Ο Θοδωρής Αντωνόπουλος κάνει μια αναδρομή στη ζωή ενός μεγάλου ηγέτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τρίσα Μπράουν: «Πήρε την καθημερινή κίνηση της πεζής ζωής μας και μας την επέστρεψε καινούργια»

Σαν Σήμερα / Τρίσα Μπράουν: «Πήρε την καθημερινή κίνηση της πεζής ζωής μας και μας την επέστρεψε καινούργια»

Μικρό αφιέρωμα στην Aμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφο που πέθανε σαν σήμερα στα 80 της και άνοιξε νέους δρόμους, αμφισβητώντας τα σύνορα ανάμεσα στις τέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ