Πριν από δύο χρόνια έφυγε, σαν σήμερα, από τη ζωή η σπουδαία ερμηνεύτρια του ελαφρού τραγουδιού Νάντια Κωνσταντοπούλου.

 

Η Κωνσταντοπούλου είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1936 και υπήρξε για χρόνια η πιο στενή συνεργάτιδα (και στιχουργός) ενός από τους καλύτερους συνθέτες της εποχής της, του Τάκη Μωράκη (1916-1991), με τον οποίον παντρεύτηκαν το 1961.

 

Τραγούδησε και Χατζιδάκι η Νάντια Κωνσταντοπούλου (σε δεύτερη εκτέλεση, με τον μοναδικό εξωστρεφή τρόπο που εκείνη γνώριζε) την «Μαύρη Φορντ» (1977), έχοντας τακτικές δισκογραφικές παρουσίες μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '90.

 

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά επαγγελματικά το 1958, και την επόμενη χρονιά κάνει το ντεμπούτο της στη δισκογραφία με το «Θα σ' αγαπώ κάθε μέρα» [Ζοζέφ Κορίνθιος – Νίκος Φατσέας].

 

Στη συνέχεια θα ερμηνεύσει τραγούδια του Τάκη Μωράκη βασικά, συμμετέχοντας σε διάφορα φεστιβάλ κερδίζοντας πολλά βραβεία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

 

 

Αγόρι μου επαναστάτη - Νάντια Κωνσταντοπούλου

 

Για παράδειγμα, το 1963, κατέκτησε το «Βραβείο Ευρώπης» στο Φεστιβάλ του Σαιν Βενσάν (Γαλλία) με το τραγούδι «Αγαπώ έναν τύπο», ενώ το 1964 έλαβε Α' Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το «Ποιος» [Τάκης Μωράκης – Νάντια Κωνσταντοπούλου], που είχε τραγουδήσει και η Κλειώ Δενάρδου (εκείνη την εποχή τα τραγούδια αποδίδονταν από δύο ερμηνευτές).

 

Συνεργάστηκε επίσης με τον συνθέτη Ανδρέα Χατζηαποστόλου, ενώ οι μεγάλες επιτυχίες της συνεχίστηκαν και στην δεκαετία του '70.

 

Ανάμεσα στα πιο γνωστά τραγούδια της εκείνης τής περιόδου ανήκει οπωσδήποτε «Η Μαριλού» (1972), που αποτελούσε διασκευή του ισραηλίτικου "Shoov e'et hem", σε μουσική Nurit Hirsh και στίχους Dudu Barak, που είχε τραγουδήσει η Ilanit στην 4η Ολυμπιάδα Τραγουδιού (9-11/7/1971) στο Παναθηναϊκό Στάδιο (το τραγούδι είχε βρεθεί στην τρίτη θέση, αλλά άρεσε στο ελληνικό κοινό, και γι' αυτό διασκευάστηκε από τον Μωράκη λίγο αργότερα).

 

 

Η Μαριλού

 

Άλλες επιτυχίες εκείνων των χρόνων (πάντα σε μουσικές ή διασκευές του συζύγου της και στίχους δικούς της) ήταν οι «Μια καντιλάκ γκρενά», «Ίσως» και «Πες μπαλαλάικα», ενώ εντύπωση θα προξενήσει η άποψή της για την ωραία μπαλάντα του Κώστα Χατζή και της Σώτιας Τσώτου «Από τ' αεροπλάνο» (1974).

 

Τραγούδησε και Χατζιδάκι η Νάντια Κωνσταντοπούλου (σε δεύτερη εκτέλεση, με τον μοναδικό εξωστρεφή τρόπο που εκείνη γνώριζε) την «Μαύρη Φορντ» (1977), έχοντας τακτικές δισκογραφικές παρουσίες μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '90.

 

Με εντυπωσιακή εμφάνιση, με πάντα προσεγμένο ρεπερτόριο και μένοντας πιστή στο είδος του τραγουδιού που της άρεσε να υπηρετεί από την αρχή της καριέρας της, η Νάντια Κωνσταντοπούλου θα μείνει στη μνήμη μας για τη μοναδική φωνή της (απλώς φωνάρα!) και βεβαίως για τους χαμηλούς τόνους που διέκριναν την πολυετή παρουσία της στη σκηνή και τη δισκογραφία.

 

 

Η Μαύρη Φορντ