Τι είναι το «Elysium Online»;

Είναι το νέο μου graphic novel, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Αυτό πουδιαφοροποιεί τη συγκεκριμένη δουλειά από τις προηγούμενές μου είναι ότι η έκδοσή της θα γίνει μέσω της διαδικασίας του crowdfunding.

Στη σελίδα indiegogo.com/elysiumonline οι αναγνώστες θα μπορούν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του κόμικ, προαγοράζοντας (αφίσες, σκίτσα, αυθεντικές σελίδες κ.ά).

 

Είναι τα social media τα νέα μελλοντικά «όπλα» καταστροφής;

Γιατί, μωρέ; Μια χαρά ωραία εργαλεία είναι. Μην παρεξηγήσεις την ιστορία ως «ιντερνετοφοβική». Τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με λάθος τρόπο, αλλά αυτό είναι τόσο προφανές, που δεν χρειάζεται καν να το λέμε.

 

Ο Mike Carey έγραψε ότι το «Elysium Online» του θυμίζει μια πιο τρομακτική εκδοχή των ταινιών του Ρόλαντ Έμεριχ. Εσύ από ποιες ταινίες έχεις αντλήσεις τις επιρροές σου;

Οι διάφορες ταινίες καταστροφής σίγουρα είναι μέσα στις επιρροές μου. Ειδικά, όμως, αυτές όπου μπολιάζεται το θέαμα με το ανθρώπινο στοιχείο και το συναίσθημα: Deep Impact, The dayafter tomorrow, φτάνοντας μέχρι και το Last Nightτου 1998. Οι κόμικ επιρροές, βέβαια, είναι πιο έντονες αλλά και πιο μπερδεμένες.

 

Πού βρίσκεται το ελληνικό κόμικ στον παγκόσμιο χάρτη;

Ανύπαρκτο, όπως γενικά η Ελλάδα σε πολλά πολιτιστικά πράγματα. Υπάρχουν κάποιοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες που τώρα πια ή δουλεύουν ή το παλεύουν στο εξωτερικό, αλλά δεν τους βλέπω ως «εκπροσώπους του ελληνικού κόμικ». Δεν υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά για να έχει νόημα ο όρος. Απλώς πρόκειται για διαφορετικά άτομα που δουλεύανε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο.

 

Marvel η DC;

Δεν το βλέπω έτσι, ποδοσφαιρικά. Δεν έχω ούτε αγαπημένο κινηματογραφικό στούντιο, ούτε αγαπημένη δισκογραφική εταιρεία.

 

Εκδοτικός οίκος ή self publishing;

Αν όλα είναι καλά με τον εκδοτικό οίκο, γιατί να έχεις το επιπλέον βάρος της έκδοσης πάνω σου; Αλλά δεν πηγαίνουν πάντα ιδανικά τα πράγματα. Άμα έχεις κάτι δυνατό στα χέρια σου, ίσως είναι καλύτερα να κάνεις αυτοέκδοση. Συνήθως, είναι ανάλογα με το πρότζεκτ.

 

Ελλάδα της κρίσης ή Αμερική της πατρίδας των κόμικ;

Δεν θέλω να φύγω από την Ελλάδα, αν αυτό ρωτάς, γιατί έχω οικογένεια και φίλους εδώ. Αλλά, τώρα, τι σύγκριση να κάνεις; Εδώ τι έχουμε; Ήλιο και θάλασσα και ιστορία και ναζί στη Βουλή. Μπράβο μας. Ας κοροϊδέψουμε λίγο ακόμα «τα αμερικανάκια».