Τι τίτλο θα έβαζες για την αποχώρησή του;

Χμ, μια μαύρη σελίδα με την εξής παραπομπή από την τελευταία σκηνή του Μάκβεθ: «Your cause of sorrow. Must not be measured by his worth, for then.It hath no end». Υπερβολικά δραματικό, ε;

Τι σημαίνει για την Apple η αποχώρηση του Τζομπς; Χάνει περισσότερο σε κύρος ή σε ευρηματικότητα;

Βραχυπρόθεσμα χάνει κυρίως σε μάρκετινγκ. Θα λείπει το διάσημο αφεντικό που προκαλεί στεγνούς οργασμούς σε μιλιούνια geeks όταν μιλά στα keynotes. Τα προϊόντα που θα φτιάξει η εταιρεία τα επόμενα χρόνια τη δική του σφραγίδα θα έχουν, ενώ η εμπορική πολιτική της εταιρείας είναι δεδομένη - ο Τιμ Κουκ τη διαχειρίζεται εδώ και καιρό πολύ αποτελεσματικά. Οι συνέπειες θα φανούν μετά από 3-5 χρόνια, νομίζω, και δεν μπορώ να τις προβλέψω γιατί τα χρόνια στην τεχνολογία είναι δισ-σκυλίσια (ένας τεχνολογικός χρόνος μετράει για 14). Οπότε, μιλάμε για το πολύ μακρινό μέλλον.

Τελικά, θα τον έλεγες πρωτοπόρο της τεχνολογίας ή του μάρκετινγκ;

Υπήρξε πρωτοπόρος της τεχνολογίας, του μάρκετινγκ, του design, του εμπορίου και των media. Αυτά, νομίζω, αρκούν.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η πατέντα που τελικά θα τον χαρακτηρίσει;

Έχει το όνομά του σε 313 κατοχυρωμένες πατέντες και κάποιες που αφορούν ιστορικά μοντέλα, όπως ο στρογγυλός ημιδιάφανος χρωματιστός Mac ή το iPod, υποθέτω είναι πιο σημαντικές από άλλες, αλλά στο μέλλον κανείς δεν θα θυμάται αυτές, όλοι θα θυμούνται τα προϊόντα αυτά καθαυτά. Οι δικιές μου αγαπημένες, πάντως, είναι αυτές που περιγράφουν τους φορτιστές και αυτή που περιγράφει τη διάφανη σκάλα των Apple Stores.