Ο Σπύρος Μανιατόπουλος εξηγεί πώς θα βοηθηθούν Έλληνες φοιτητές που αναζητούν σπουδές στο εξωτερικό

 

Τι είναι το Portal Room;

Φτιάξαμε το Portal Room για να φέρουμε σε επαφή τελειόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων που ενδιαφέρονται να κάνουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με τους Έλληνες συναδέλφους τους που φοιτούν ήδη σε αυτά. Δημιουργήσαμε, έτσι, μια γέφυρα ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας μεταξύ τους, το Portal Room.

 

Πώς σας ήρθε η ιδέα; Ταλαιπωρηθήκατε και οι ίδιοι όταν κάνατε αιτήσεις για σπουδές στο εξωτερικό;

Ναι, ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ, όπως όλοι. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπήρχε καμία αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για έναν νέο που ψάχνεται να δει πώς θα ξεκινήσει την καριέρα του στο εξωτερικό. Έτσι δημιουργήσαμε ένα δίκτυο γνωριμιών που θα ήθελε να έχει ο καθένας και το προσφέρουμε ανοιχτά σε όποιον αναζητά πληροφορίες για τη ζωή και τα μεταπτυχιακά προγράμματα στο εξωτερικό.

 

Ποια είναι τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τους φοιτητές που αποφασίζουν να σπουδάσουν έξω;

Υπάρχουν τρία βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι η άγνοια όσον αφορά τις επιλογές που έχουν. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πληροφόρησης όσον αφορά την προετοιμασία των αιτήσεων και τα τεστ GRE/GMAT/TOEFL/IELTS που ζητούν τα πανεπιστήμια. Τρίτον, η άγνοια για το πώς θα γραφεί ένα άψογο βιογραφικό και ένα Statement of Purpose.

 

Δεν έχουν μειωθεί δραματικά οι φοιτητές εξωτερικού μετά από τρία χρόνια οικονομικής κρίσης;

Το αντίθετο! Εξαιτίας του πάρα πολύ υψηλού ποσοστού ανεργίας οι νέοι συνάδελφοί μας βλέπουν, και δικαίως, τις μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό ως το επιπλέον σκαλοπάτι που θα τους εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή.

 

Πώς έρχεται σε επαφή ο ενδιαφερόμενος με δίκτυο αποφοίτων που συμμετέχουν στο Portal Room;

Το πιο απλό είναι να παρακολουθεί είτε την ιστοσελίδα μας (www.portalroom.gr), είτε τη σελίδα μας σε facebook/Twitter για ανακοινώσεις νέων Portal Room sessions.Στη συνέχεια, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή μέσω Διαδικτύου.