Μια Ζωή σε 40 Ερωτήσεις: Θανάσης Τριαρίδης

Facebook Twitter
2

 

Επιμέλεια: Μίνα Καλογερά

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απόλυτη ευτυχία; Να βλέπεις ένα μωρό ή ένα παιδί να κοιμάται.

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; Σε προσωπικό επίπεδο φοβάμαι –όπως, νομίζω, οι περισσότεροι– την αρρώστια και το θάνατο: για τον εαυτό μου, για τους δικούς μου, για τον καθένα άνθρωπο. Σε κοινωνικό επίπεδο φοβάμαι το να μην γίνω ναζί, να μην φτάσω σε τέτοιο σημείο κτηνωδίας. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου: θεωρώ τον κίνδυνο υπαρκτό, πολύ κοντινότερό μας από όσο φανταζόμαστε.

 

Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο; Εκτιμώ αφάνταστα τους ανθρώπους που προσφέρουν με ανιδιοτέλεια τη ζωή τους και τα ταλέντα τους στην προσπάθεια να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο και την απελπισία. Ως εκ τούτου: τον ογκολόγο Γιάννη Μπουκοβίνα που είναι ένας από αυτούς.

 

Σε ποιο πράγμα προδώσατε τον εαυτό σας και μετανιώνετε περισσότερο γι' αυτό; Σίγουρα οι μεγαλύτερες προδοσίες ήταν οι φορές που από δειλία και μικρότητα πρόδιδα τις ιδέες μου. Και για να μην μιλάω γενικά και αφηρημένα, ας αναφερθώ σε δύο τέτοιες περιπτώσεις που βαραίνουν μέσα μου πάρα πολύ. Η πρώτη: το 1994, όταν, παρά τις ιδέες μου, από δειλία και διάθεση βολέματος πήγα στρατιώτης για να γίνω υποψήφιος δολοφόνος συνανθρώπων μου, για να εκπαιδευτώ στο φόνο, στον τρόμο και στην εξαγγελία του θανάτου. Η δεύτερη: το 1999, όταν μου προτάθηκε να συμμετάσχω σε ανθρωπιστική αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη και έκανα πίσω επειδή δείλιασα. Και δυστυχώς υπήρξαν και πολλές ακόμη προδοσίες.

 

Για ποια προδοσία του εαυτού τους οικτίρετε τους άλλους; Γενικά προσπαθώ να μην οικτίρω κανέναν. Αλλά όταν βλέπω κάποιον να είναι περήφανος για τον εαυτό του, νιώθω πως κάτι δεν πάει καλά.

 

Ποιο εν ζωή πρόσωπο σιχαίνεστε περισσότερο; Επί σχεδόν δύο δεκαετίες προσπαθώ να εναντιώνομαι, με κάθε τρόπο, στην έννοια του έθνους, στον στρατό, στις θρησκείες, στην βία, στον ρατσισμό, στον φασισμό, στις ανθρωποδιορθώσεις. Ωστόσο ταυτόχρονα αγωνίζομαι να μην σιχαίνομαι κανέναν άνθρωπο. Η σιχασιά είναι ο πυρήνας της ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής. Δεν θα επιτρέψω στους ναζί να μου επιβάλουν την ατζέντα τους.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα; Θα φανεί κοινότοπο και διόλου «ριζοσπαστικό»: οι στίχοι από το Imagine του Τζον Λένον.

 

Τι νοσταλγείτε περισσότερο; Τη μητέρα μου, να με βλέπει να ξεμακραίνω.

 

Ποιο είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχετε κάνει; Δυστυχώς δεν έχω κάνει εξωφρενικά πράγματα.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι; Και πάλι θα φανώ κοινότοπος αλλά νομίζω πως είναι το Παρίσι.

 

Ποια θεωρείτε την πιο υπερεκτιμημένη αρετή; Την πίστη – σε οτιδήποτε. Μπορεί να γεννήσει τέρατα, φόνους, εκατόμβες, εξαχρείωση. Μπορούμε να δούμε την έκπτωση του ανθρώπου μέσα στις θρησκείες ή μέσα στις επαναστατικές σέχτες – σε χώρους δηλαδή όπου η πίστη είναι ζωτική συνθήκη.

 

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σας; Νομίζω πως είναι η υπερβολή.

 

Ποιο χαρακτηριστικό προτιμάτε περισσότερο σε κάποιον; Την ανησυχία και την δηλωμένη ανεπάρκεια. Οι γαλήνιοι, ισορροπημένοι, επαρκείς άνθρωποι μου φαίνονται ελαφρώς πληκτικοί.

 

Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στους φίλους σας; Το επεκτείνω στην φιλία γενικότερα: να μοιράζονται τα όνειρα, να χαίρονται στις χαρές, να συμπαραστέκονται στις δυσκολίες, να κάνουν αυστηρή κριτική.

 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει; Να μην δίνω συμβουλές με τα λόγια, αλλά με τις πράξεις, με το παράδειγμα. Μοιάζει κοινότοπο αλλά για μένα στάθηκε σημαντικό.

 

Πότε κλάψατε για τελευταία φορά; Γενικά δεν κλαίω εύκολα. Νομίζω πριν από έναν μήνα.

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για τη διασημότητα; Δεν είμαι διάσημος, δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω.

 

Διαλέξτε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας; Η ημιμάθεια, η υπερβολή, η ανεπάρκεια, η μεγαλομανία. Ελπίζω και η καλή προαίρεση.

 

Ποιοι είναι οι δύο καλύτεροί σας φίλοι; Δύσκολη ερώτηση – θα την απαντήσω βάζοντας το (αυθαίρετο) κριτήριο της τουλάχιστον πεντάχρονης σχέσης που άντεξε στον χρόνο. Με κίνδυνο να ξεχάσω κάποιον, λοιπόν, οι αδελφικοί μου φίλοι είναι ο Δημήτρης Παπαδούλης, ο Γιώργος Δανιήλ, ο Πρόδρομος Αλεξιάδης, ο Μάνος Κοντολέων, ο Γιάννης Κοτσιφός, ο Θανάσης Γεωργιάδης, ο Γιώργος Φωτιάδης, ο Ορέστης Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Γιαμλόγλου, ο Δημήτρης Σκουρέλλος, ο Αλέκος Καρδασιάδης, ο Τάσος Τρελόπουλος, ο Γιάννης Μπουκοβίνας, η Μάγδα Πανταζάρα, ο Ισίδωρος Ζουργός, η Έλλη Γρίβα, η Σταυρούλα Σκαλίδη, ο Θανάσης Φωτιάδης, ο Γιάννης Ευαγγέλου. Και η κανονική αδελφή μου, η Αγγελική. Φυσικά, με κάποιους από αυτούς κατά καιρούς χανόμαστε – δίχως, ελπίζω, να χάνεται η αγάπη. Πέρα από τους προαναφερόμενους, σίγουρα υπήρξαν εξαιρετικοί άνθρωποι με τους οποίους ήρθαμε πολύ κοντά και μετά χώρισαν οι δρόμοι μας. Και υπάρχουν επίσης θαυμάσιοι άνθρωποι που συναντηθήκαμε τα τελευταία χρόνια και λείπουν από τα παραπάνω ονόματα λόγω του κριτηρίου της πενταετίας. Και κάτι τελευταίο: δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσα πράγματα θα είχα χάσει από το 2008 μέχρι σήμερα δίχως την παρουσία του Γιάννη Ευαγγέλου στη ζωή μου.

 

Ποια μουσική θα θέλατε να παίξουν στην κηδεία σας; Αν όλα πάνε καλά, δεν θα γίνει κηδεία: το σώμα μου θα δοθεί στο πλησιέστερο νεκροτομείο για μάθημα ανατομίας των φοιτητών της Ιατρικής. Έχω υπογράψει τα σχετικά χαρτιά και ελπίζω (και παρακαλώ) να τηρηθεί αυτό.

 

Τι θεωρείτε ως έσχατο βαθμό δυστυχίας; Το να μισείς, το να ταπεινώνεις, το να μειώνεις τον άλλον. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατάντια από αυτήν.

 

Πού θα θέλατε να ζείτε; Σίγουρα μέσα σε αστικό περιβάλλον. Αν είναι δυνατόν, στις μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας απασχόληση; Να μιλάμε με φίλους. Να μιλάμε γενικότερα.

 

Σε ποιες περιπτώσεις λέτε ψέματα; Όταν νιώθω πως η αλήθεια θα βλάψει τον άλλον περισσότερο από το ψέμα.

 

Τι απεχθάνεστε περισσότερο στην εμφάνισή σας; Δεν βρίσκω τίποτε που να μου αρέσει στην εμφάνισή μου. Δεν το λέω από αυτοοικτιρμό, έτσι νιώθω από παιδί.

 

Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείτε υπερβολικά; Στα γραπτά μου, τη λέξη «ανθρωπινότητα» και την φράση «τρεμάμενο σώμα».

 

Τι ή ποιον αγαπάτε περισσότερο στη ζωή σας; Τα παιδιά μου.

 

Για ποιο πράγμα μετανιώνετε περισσότερο; Σας το είπα και πριν: μετανιώνω που στα χρόνια 1994-1995 πήγα στρατιώτης και δεν δήλωσα από τότε αντιρρησίας συνείδησης.

 

Πότε και πού υπήρξατε ευτυχισμένος; Πάρα πολλές φορές, κάθε μέρα.

 

Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε; Θα ήθελα να μπορώ να τραγουδάω και να χορεύω.

 

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Νομίζω πως δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Ενδεικτικά μονάχα, και για να στρέψω την προσοχή στην περίπτωσή του: ο Νίκος Κοκάντζης.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας φανταστικός ήρωας; Και πάλι απαντάω ενδεικτικά: η Επονίνη από τους Αθλίους του Β. Ουγκώ.

 

Ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες σας; Το είπα και πριν. Αυτοί που προσφέρουν με ανιδιοτέλεια τη ζωή τους και τα ταλέντα τους για να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο.

 

Ποια είναι τα αγαπημένα σας ονόματα; Ζητώ συγγνώμη για την νέα κοινοτοπία αλλά είναι τα ονόματα των παιδιών μου: Κωνσταντίνα, Νικόδημος.

 

Τι απεχθάνεστε περισσότερο; Σε προσωπικό επίπεδο, την αυτοκατάφαση. Σε πολιτικό επίπεδο, τη βία, τον λαϊκισμό, την κάθε λογής εκκαθολικευμένη ιερότητα. Κάθε τι που προσβάλλει το τρεμάμενο ανθρώπινο σώμα.

 

Ποια είναι η παρούσα διανοητική σας κατάσταση; Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση

 

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας, τι θα ήταν αυτό; Θα ήθελα να αποκτήσω ουσιαστική παιδεία.

 

Aν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην οικογένεια σας, τι θα ήταν αυτό; Θα ήθελα να μην αρρώσταινε η μητέρα μου.

 

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας επιτυχία; Δεν θεωρώ πως έχω πετύχει κάτι.

 

Αν μπορούσατε να διαλέξετε πώς να επιστρέψετε στη ζωή, τι θα θέλετε να είστε; Δεν υπάρχει επιστροφή, δεν πιστεύω σε τίποτε τέτοιο.

 

Ο Θανάσης Τριαρίδης είναι συγγραφέας. Το ερχόμενο φθινόπωρο θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις διάπυροΝ δύο βιβλία του: το Wstawać * Όταν η Ιστορία απελευθερώνει και Τα δάκρυα του δάσους (ζωγραφισμένο από την Έλλη Γρίβα). Επίσης τον Ιανουάριο του 2014 θα ανέβει το θεατρικό του έργο Μένγκελε στο θέατρο Faust, με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και την Μυρτώ Αλικάκη, σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου.

 

 

Συνεντεύξεις
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη με την Σιγκούρνι Γουίβερ

Οθόνες / Σιγκούρνι Γουίβερ στη LiFO: «Με εξίταρε να παίξω μια γυναίκα με έντονη σεξουαλική ζωή»

Στο «Master Gardener» του Πολ Σρέιντερ η αγαπημένη ηθοποιός δεν διστάζει να αναδείξει τη σεξουαλικότητά της, ενώ δηλώνει πως της αρέσει να πηγαίνει από την κωμωδία στο δράμα και από εκεί στο θρίλερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στέφανος Ξενάκης: «Βίωσα ένα ατελείωτο ξέσκισμα. Και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο επόμενος που θα γδάρουν»

Βιβλίο / Στέφανος Ξενάκης: «Βίωσα ένα ατελείωτο ξέσκισμα. Και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο επόμενος που θα γδάρουν»

Ο γνωστός συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στη LiFO για τους λόγους που οδήγησαν στη σύλληψή του, τις μέρες που πέρασε στο κρατητήριο, και το τι συνέβη με τις πωλήσεις των βιβλίων του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ρούμενα Μπουζάροφσκα: «Όταν ερχόμουν στην Ελλάδα έπρεπε να λέω ψέματα για το από πού είμαι»

Βιβλίο / Ρούμενα Μπουζάροφσκα: «Όταν ερχόμουν στην Ελλάδα έπρεπε να λέω ψέματα για το από πού είμαι»

Η συλλογή διηγημάτων «Ο άντρας μου» (εκδ. Gutenberg) της συγγραφέα από τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτει αμείλικτα τον μισογυνισμό, χωρίς να χαϊδεύει πολιτικές ορθότητες, κι έχει αγαπηθεί πολύ στην Ελλάδα.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Lucile Peytavin: Στη Γαλλία η ανδρική βία στοιχίζει 95,2 δις ευρώ ετησίως

Βιβλίο / Lucile Peytavin: «Στη Γαλλία η ανδρική βία στοιχίζει 95,2 δισ. ευρώ ετησίως»

Η Γαλλίδα ιστορικός που εκπόνησε έρευνα για τα πραγματικά κόστη της τοξικής αρρενωπότητας στις οικονομίες των κρατών μιλά αποκλειστικά στη LiFO και αποκαλύπτει στοιχεία της έρευνάς της.  
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Το τελευταίο για το οποίο μπορώ να κατηγορηθώ είναι η αυταρέσκεια και η αλαζονεία»

Εκλογές 2023 / Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Αν η χώρα πάει καλά, πηγαίνουμε όλοι καλά»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, μιλά στη LiFO για τους κινδύνους της απλής αναλογικής, την άσκηση της εξουσίας, τα λάθη και τις δύσκολες στιγμές, τους νέους και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το «δεν υπάρχει εναλλακτική» βολεύει

Εκλογές 2023 / Μαριάνα Τσίχλη: «Το "δεν υπάρχει εναλλακτική" βολεύει»

Η γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας - Ανυπότακτης Αριστεράς και υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τον συνδυασμό ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες που βρίσκονται σήμερα σε ηγετικές κομματικές θέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κατερίνα Ευαγγελάτου

Θέατρο / Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για την καλλιτεχνική κοινότητα, με τρομερή αυταπάρνηση»

Η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κάνει έναν απολογισμό της πρώτης τριετίας της θητείας της, απαντά στην κακόβουλη κριτική και αποκαλύπτει τι θα δούμε στον «Ιππόλυτο» που ετοιμάζει για την Επίδαυρο.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Γιάννης Μαυρής «Το παλιό δικομματικό “εκκρεμές” δεν λειτουργεί πλέον»

Εκλογές 2023 / Γιάννης Μαυρής: «Οι δεσμοί των πολιτών με τα κόμματά τους είναι πλέον πολύ πιο χαλαροί και ευμετάβλητοι»

Ο Γιάννης Μαυρής, πολιτικός επιστήμονας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Public Issue, μιλά στη LiFO για τα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών και κάνει τις δικές του εκτιμήσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λίλιαν Μήτρου: Όταν κλικάρετε «συμφωνώ», χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε «πού» συμφωνείτε

Tech & Science / Λίλιαν Μήτρου: «Όταν κλικάρετε "συμφωνώ", χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε πού συμφωνείτε»

Η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλάει στη LiFO για το τι πραγματικά κάνει ο «αλγόριθμος» στη ζωή μας και πόσο κινδυνεύουν τα δικαιώματά μας απ’ όσα το αυτοματοποιημένο κράτος και οι ιδιωτικοί φορείς γνωρίζουν για εμάς.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Παντελής Καψής: «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει υψηλό ποσοστό, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αμφισβητήσει ευθέως τον Νίκο Ανδρουλάκη»

Συνέντευξη / Παντελής Καψής: «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει υψηλό ποσοστό, ο Παπανδρέου θα επιδιώξει μια ρεβάνς»

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, ο γνωστός δημοσιογράφος και πρώην υπουργός αποκαλύπτει στη LiFO το παρασκήνιο της περιόδου που οδήγησε στα μνημόνια και αφηγείται άγνωστα περιστατικά από την πολύχρονη πορεία του στον Τύπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ