Μία Ζωή σε 40 Απαντήσεις: Ελένη Γκίκα

Facebook Twitter
0

 

 

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απόλυτη ευτυχία; Όλος ο κόσμος μια τεράστια βιβλιοθήκη που υπόσχεται...

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; Ο φόβος του Φόβου. Δευτερό τρίτο, μάταιο συναίσθημα. Και το να μη φοβούνται και να πονούν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και – είναι πολλοί- αυτοί που αγαπάω.

Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο; Την υπέροχα γενναία μαμά μου. Άργησα να την γνωρίσω μέσα στις απίστευτες κόντρες μας, αλλά είμαι πια τόσο υπερήφανη.

Σε ποιο πράγμα προδώσατε τον εαυτό σας και μετανιώνετε περισσότερο γι' αυτό; Στο ότι δεν φεύγω εγκαίρως! Αφήνω περιθώρια και περιθώρια και περιθώρια, ελπίζοντας. Αφού ό,τι είναι για να φανεί, συνήθως απ' την αρχή φαίνεται, προς τι ο μάταιος μόχθος;

Για ποια προδοσία του εαυτού τους οικτίρετε τους άλλους; Για το ότι ζουν από την ατολμία τους, ζωή ερήμην. Το να ζεις την ζωή ενός άλλου επειδή φοβήθηκες, είναι σχεδόν κατάρα.

Ποιο εν ζωή πρόσωπο σιχαίνεστε περισσότερο; Είμαι του οίκτου και όχι της απέχθειας. Έχω βέβαια πολλούς να λυπάμαι.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα; Ήμουν ο Όμηρος, σε λίγο θα είμαι Κανένας σαν τον Οδυσσέα. Μπόρχες, κανείς άλλος δεν περιγράφει τόσο σοφά έναν κύκλο ζωής.

Τι νοσταλγείτε περισσότερο; Τις στιγμές με τους αγαπημένους μου που έφυγαν και δεν τις χόρτασα, και δεν τους χόρτασα. Αυτό το «έχουμε καιρό», μεγάλη βλακεία.

Ποιο είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχετε κάνει; Άφησα ό,τι είχα και δεν είχα και έφυγα με ένα εικοσάρικο στη τσέπη στα είκοσι πέντεμου (γάμο, δουλειά, βιβλιοπωλείο). Κι αυτά δεν τα κάνουν «τα κορίτσια από σπίτι», τοτ ελευταίο αυτό για να διαφανεί η δυσκολία. Φαίνομαι άνθρωπος- δέντρο, αλλ' είμαι της φυγής μέσα μου-μέσα μου.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι; Στην Αγία Πετρούπολη. Για τον Ντοστογιέφσκι. Κλείνω τα μάτια κι είμαι στην τραπεζαρία, στο γραφείο. Σχεδόν αγγίζω την κούκλα και το αλογάκι των παιδιών, βλέπω το χαλί, τις σκάλες, τον δρόμο...

Ποια θεωρείτε την πιο υπερεκτιμημένη αρετή; Την επιδεξιότητα. Σχεδόν την απεχθάνομαι. Με ενοχλούν οι άνθρωποι που τα πολυ καταφέρνουν. Έχω μεγάλη αδυναμία στους αδέξιους.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σας; Η τεράστια υπομονή και η ανοχή, «άσε, θα δείξει», ακόμα.

Ποιο χαρακτηριστικό προτιμάτε περισσότερο σε κάποιον; Την καλοσύνη από επιλογή. Την γενναιοδωρία.

Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στους φίλους σας; Το ένα τους πρόσωπο. Το ότι είναι αυτό που είναι. Θεωρώ δευτερότριτο τα πολλά πρόσωπα.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει; «Να είσαι ευαίσθητη με τους άλλους και όχι με την πάρτη σου» της μάνας μου. Κι εκείνο το αλησμόνητο «ε και;» ενός άντρα.

Πότε κλάψατε για τελευταία φορά; Προχθές, που πέθανε ο μπαμπάς του Χρήστου. Γελάω πολύ κι ίσως γι' αυτό και να είμαι κλαψιάρα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για τη διασημότητα; Η ευτυχία. Είναι περίεργο τρένο, όποτε θέλει σε καταδέχεται.

Διαλέξτε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας; Εύπιστη, βιβλιομανής, καθηκοντόπληκτη, υπερβολική, σπάταλημέχρι αμαρτίας σεόλα (και στα συναισθήματα).

Ποιοι είναι οι δύο καλύτεροί σας φίλοι; Η Μάρωκι ο Γιάννης. Μ' αγαπούνκιείναι στο πλάιμουόσο ζαβή και να είμαι. Να πω τρεις; Και η Αρετή. Είναι μεσ' στοκεφάλιμου και έτσι μπορείκι επιμελείται τις ιστορίες.

Ποια μουσική θα θέλατε να παίξουν στην κηδεία σας; Το Bolero του Ραβέλ γι' αυτή την αιώνια επανάληψη που ανεβοκατεβαίνει. Ή κάποια από τις μουσικές της Καραίνδρου που είναι ένας διαρκής αποχαιρετισμός.Μαχαιράκια πουσφάζουν και αγαλλιάζουν.

Τι θεωρείτε ως έσχατο βαθμό δυστυχίας; Τους άφιλους. Τους πραγματικούςφίλους μας τους αξίζουμε ή δεντους αξίζουμε, είναι ο καθρέφτης μας. Χωρίς αυτούςείμαι η Καμία.

Πού θα θέλατε να ζείτε; Είμαι άνθρωπος...δωματίου. Κι αυτότοδωμάτιο θα μπορούσε να είναι παντού. Καλάείναι κιεδώ όπουείναι. Αλλ' έτσι ή αλλιώςχρειάζομαι ελάχιστα.Πουόσο περνούν τα χρόνια, όλο και λιγοστεύουν.

Ποια είναι η αγαπημένη σας απασχόληση; Ε, το διάβασμα. Μέχρι τελικής πτώσης! Δηλαδή σχεδόν γίνομαι γραμματοσειρά και μπαίνω στη σελίδα.

Σε ποιες περιπτώσεις λέτε ψέματα; Για να μη πονέσω τον άλλον, σταθερά. Σε περίπτωση αρρώστιας, στο φινάλε δεν ξέρεις!

Τι απεχθάνεστε περισσότερο στην εμφάνισή σας; Το ό,τι εκείνο που αισθάνομαι φαίνεται! Κοκκινίζω, πρασινίζω, μαυρίζω... δεν μπορώ να κρύψω πια τίποτε. Αλλ' όσο περνά ο καιρόςκι αυτό πια δενμενοιάζει. Και τηντάσημου να αυξομειώνονται τα κιλάμου. Αλλάτώρα ούτεκι αυτόμε πειράζει.

Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείτε υπερβολικά; «Υπέροχο», «μάτια μου», «εντελώςμυθιστορηματικό»... αλλ΄έτσιείναι.Δενείναι;

Τι ή ποιον αγαπάτε περισσότερο στη ζωή σας; Την Νεφέλη τη βαφτιστήρα μου. Για κείνη θα έδινα και τη ζωή μου.

Για ποιο πράγμα μετανιώνετε περισσότερο; Για τα ταξίδια που δεν έκανα μ' έναν άντρα που πέθανε. Για τις βόλτες που δεν τις χόρτασα όσο θα ήθελα με τον μπαμπά μου.

Πότε και πού υπήρξατε ευτυχισμένη; Όταν κρατώστην αγκαλιάμουτηνκοιμισμένηΝεφέλη. Όταν διαβάζω. Δλδείμαι ακόμα και μάλλονέχω βρει και τοντρόπο να υπάρξω σ' αυτήτηζωήευτυχισμένη.

Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε; Επιδέξια χέρια! Εκτιμώ πολύ αυτούς που πιάνουν τα χέρια τους! Δηλαδή ζυμώνουν, φυτεύουν, κουρεύουν, ζωγραφίζουν, κάνουνρούχα, κοσμήματα... προσπαθώ βέβαια...

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Ντοστογιέφσκι, Μπόρχες, Τόμας Μαν, Κάφκα, Μαγιακόφσκι, ΈμιλυΝτίκινσον, ΚάρενΜπλίξεν, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιόκο Ογκάουα, Πρεβέργια την ποίησητης καθημερινότητας. Ειδικάοιδυο πρώτοι είναι η ζωή μου, Τους χρωστώ, πώς το λένε.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας  φανταστικός ήρωας; Ο πρίγκιπας Μίσκιν από τον «Ηλίθιο». Μου προκαλείδέος η απόλυτη καλοσύνη. Κι ο Καθηγητήςστη «Θυσία» του Ταρκόφσκι.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες σας; Εκείνοι «πουδημιουργούν στα όρια της εξάντλησης, αυτοί που λυγίζουνκάτω απ' το βαρύμόχθο, πουείναι κιόλας τσακισμένοι και στέκουν, ωστόσο, ορθοί» όπως υποστηρίζει ο Άσσενμπαχστον «ΘάνατοστηΒενετία». Εκείνοι που «παράτούτο» σχεδόν αγγίζουντομεγάλο.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας ονόματα; Όλγα, Αντιγόνη, Αριάδνη κι Ορέστης. Τα πρώτα, δυνατά, ο τελευταίος ευάλωτος. Αλλά το εθνικά οικογενειακό μας όνομα είναι Σπυρίδων. Για άπειρους λόγους κι ανεξερεύνητους.

Τι απεχθάνεστε περισσότερο; Την αλαζονεία και την κακία, τα θεωρώ βλακεία. Κανείς δεν ξέρει πότε σώζεται το καντήλι του και τι τον περιμένει στη γωνία, κι όσο για την κακία, ε αρκεί ο προσωπικός σταυρός μας, έτσι δεν είναι;

Ποια είναι η παρούσα διανοητική σας κατάσταση; Χαρμολύπη. Σα να περνάμε καθαρτήριο. Η αίσθηση ότι ζούμε σε σημαντικότατη εποχή που απευχόμαστε.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας, τι θα ήταν αυτό; Αυτή την αίσθηση της βαθύτατης λύπης που ώρες- ώρες αγγίζει τα όρια της μελαγχολίας. Να πίστευα περισσότερο. Να, αυτό θ' άλλαζα. Την πίστη. Θα' θελα να 'ταν ακλόνητη.

Aν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην οικογένεια σας, τι θα ήταν αυτό; Θα εξαφάνιζα και τηνελάχιστη αίσθησηφόβου. Μάταιοσυναίσθημα, ποτέδενσυνέβη ό,τιφοβήθηκα, και εκείνο πουδεν αντέχω, θατο ξαναπώ,είναι τους αγαπημένουςμου, φοβισμένους.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας επιτυχία; Τους φίλους μου. Το ό,τιέ ζησα και ζω όπως μου πάει. Την δική μου ζωή, γι' αυτό και φτάνω χωρίς να βαρυγκομώ στο ταμείο.

Αν μπορούσατε να διαλέξετε πώς να επιστρέψετε στη ζωή, τι θα θέλετε να είστε;  Βιβλιοθηκονόμος σε μια βιβλιοθήκη μικρής πόλης. Για τα βιβλία και τους ανθρώπους της πόλης.

 i H Ελένη Γκίκα είναι συγγραφέας δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός. Μέσα στο 2013 θα κυκλοφορήσουν  ,το μυθιστόρημα «Το bolero δεν ήταν του Ravel» και το παραμύθι «Η ζωγραφιά που ταξιδεύει» από τις εκδόσεις  «Καλέντη».
 
 
Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νικόλας Γιατρομανωλάκης: «Η ραπ είναι μέρος του σύγχρονου πολιτισμού»

Συνεντεύξεις / Νικόλας Γιατρομανωλάκης: «Η ραπ είναι μέρος του σύγχρονου πολιτισμού»

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μιλά στη LiFO για τα μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες του πολιτισμού, τις αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου, το Ακροπόλ, τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και απαντά στο αν θα έδινε το Ηρώδειο στον ΛΕΞ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μηνάς Καφάτος: «Γεννηθήκαμε από τα άστρα. Το σώμα μας είναι ένας μικρός πλανήτης»

Συνεντεύξεις / Μηνάς Καφάτος: «Γεννηθήκαμε από τα άστρα. Το σώμα μας είναι ένας μικρός πλανήτης»

Ο διακεκριμένος Έλληνας κοσμολόγος και καθηγητής Υπολογιστικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Chapman της Καλιφόρνιας σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη συνείδηση, τον χρόνο, τη σκοτεινή ύλη, τη δύναμη του νου και την ευδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είδα πόλεις που λάτρεψα να σωριάζονται σε ερείπια και φίλους αγαπημένους να δολοφονούνται εν ψυχρώ»

Συνεντεύξεις / Δημήτρης Μπούρας: «Είδα πόλεις που λάτρεψα να σωριάζονται σε ερείπια και φίλους αγαπημένους να δολοφονούνται εν ψυχρώ»

Μια αποκαλυπτική συζήτηση με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ και κοινωνικό ανθρωπολόγο για τις «άβολες αλήθειες» και τα «βολικά ψέματα» του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και κάθε πολέμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Τσόκλης: «Δεν έχω πάει στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το τριτογενές και κατώτερο παραγόμενο υλικό».

Εικαστικά / Κώστας Τσόκλης: «Δεν έχω πάει στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το τριτογενές παραγόμενο υλικό»

Ο μεγάλος εικαστικός μιλά για την εποχή μας και την τέχνη, απαντά σε όσους τον κατηγορούν ως προβοκάτορα και αλαζόνα, εξηγεί γιατί δεν έχει πάει ακόμα στη νέα Εθνική Πινακοθήκη και προχωρά σε έναν απολογισμό ζωής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μαγιού Τρικεριώτη «ντύνει» τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που γυρίζεται στην Αθήνα

Οθόνες / Η Μαγιού Τρικεριώτη «ντύνει» τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που γυρίστηκε στην Αθήνα

Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Βογιατζής και ο Μαρμαρινός, ενώ έντυσε τον Βίγκο Μόρτενσεν, την Κρίστερν Στιούαρτ και 500 κομπάρσους στο νέο δυστοπικό φιλμ «Crimes of the Future» του αγαπημένου Καναδού σκηνοθέτη, που θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρία-Ντανιέλα Μαρούδα: «Εάν αφήσουμε να επιβραβευθεί ένας επιθετικός  πόλεμος, τελειώσαμε ως ανθρωπότητα»

Μαρία-Ντανιέλα Μαρούδα / «Εάν αφήσουμε να επιβραβευθεί ένας επιθετικός πόλεμος, τελειώσαμε ως ανθρωπότητα»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα εγκλήματα κατά αμάχων και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη σε μια συζήτηση με την επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Ήμουν άτυχη, αν και αυτό δεν θα ήθελα να ακούγεται σαν γκρίνια»

Θέατρο / Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Ήμουν άτυχη, αν και αυτό δεν θα ήθελα να ακούγεται σαν γκρίνια»

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μιλά στη LiFO για το φετινό, φιλόδοξο πρόγραμμα της διοργάνωσης, για τις τεράστιες δυσκολίες των προηγούμενων δύο ετών, για τους νεωτερισμούς που επιχείρησε να φέρει στον θεσμό και κάνει έναν μικρό απολογισμό, λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Συνεντεύξεις / Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια ξεκίνησε μια άλλη περίοδος στη ζωή του πρώτου τρανς μοντέλου, που δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Η Τζένη Χειλουδάκη λέει πως όλα αυτά τα χρόνια που μένει στη Σητεία προσπαθεί να εξαγνιστεί, πως σήμερα δεν έχει τίποτα και ταυτόχρονα έχει τα πάντα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στέλιος Ελληνιάδης: «Χρέος μας είναι να βοηθήσουμε την ομογένεια στην Ουκρανία να επιβιώσει και να ξανασταθεί στα πόδια της όταν τελειώσει ο βρώμικος αυτός πόλεμος»

Διεθνή / Στέλιος Ελληνιάδης: «Να βοηθήσουμε την ομογένεια στην Ουκρανία να ξανασταθεί στα πόδια της»

Η συμπαγής και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας με τη μακραίωνη ιστορία και την πλούσια κουλτούρα και ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής σε αυτήν, μέσα από το βλέμμα ενός ανθρώπου που τυχαίνει να είναι άριστος γνώστης της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ρομπέρτα Μέτσολα: «Αυτό που κάνουν Πούτιν και Λουκασένκο στην Ουκρανία είναι εγκληματικό. Πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»

European LiFO / Ρομπέρτα Μέτσολα: «Πούτιν και Λουκασένκο πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στη LiFO, εν μέσω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ