Final 4 Euroleague LIVE

Κώστας Πελετίδης: «Επιστρέφουμε σε εποχές που φεύγαμε για δουλειά με την ανατολή και γυρνούσαμε με τη δύση» Facebook Twitter

Κώστας Πελετίδης: «Επιστρέφουμε σε εποχές που φεύγαμε για δουλειά με την ανατολή και γυρνούσαμε με τη δύση»

0

Το δημαρχείο της Πάτρας στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης κατά μήκος της οδού Μαιζώνος. Η πρωτεύουσα της Αχαΐας, μάλιστα, φημίζεται για τα εξαιρετικής αισθητικής αρχιτεκτονήματά της.

Περνώντας την πόρτα του δημαρχείου, το οποίο έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορικής διαδρομής της πόλης, ανεβαίνω στον πρώτο όροφο. Έχοντας τηρήσει όλα τα υγειονομικά μέτρα, φτάνω στο τέλος του τεράστιου διαδρόμου, όπου βρίσκεται το γραφείο του «κόκκινου» δημάρχου Κώστα Πελετίδη. Όλες οι αίθουσες είναι άδειες και το βλέμμα μου στέκεται σε κάποιες εντυπωσιακές ελαιογραφίες. 

Μπροστά μου έχω έναν άνθρωπο που πολλές φορές έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας και θεωρείται μια ξεχωριστή περίπτωση στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αρκετοί τον χαρακτηρίζουν τολμηρό, αιρετικό αλλά και αυθεντικό. Πράγματι, είναι ένας δήμαρχος που κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν έχει διστάσει είτε να οργανώσει και να λάβει μέρος σε πορείες είτε να βρεθεί απέναντι σε συμφέροντα που εκείνος έκρινε ότι έπλητταν το καλό της πόλης του.

Να θυμίσουμε ότι ο Κώστας Πελετίδης κέρδισε για πρώτη φορά την εκλογική μάχη το 2014 με ποσοστό 63,51% και επανεξελέγη με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές κατέγραψε ιστορική νίκη, εξασφαλίζοντας στον δεύτερο γύρο το 70,91%. 

Η δική μας αγωνία είναι να παραμείνουμε για τον λαό μας το αποκούμπι του. Να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια τον αγώνα για μια ζωή αντάξια των προσδοκιών όλων αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Γεννήθηκε το 1953 στο ορεινό χωριό Ρυάκιο Κοζάνης, προέρχεται από οικογένεια προσφύγων με καταγωγή από τον Πόντο και επαγγελματικά καταξιώθηκε με την ιδιότητα του καρδιολόγου. Έχει φανατικούς οπαδούς αλλά και ισχυρούς αντιπάλους.

Το βέβαιο είναι ότι ως επικεφαλής της δημοτικής αρχής έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Μεταξύ άλλων, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει γεύματα για τους απόρους, τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. Έχει μειώσει τα δημοτικά τέλη και επιβάρυνε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν περισσότερα, ενώ έχει δώσει εντολή, το λάδι που προκύπτει από την εκμετάλλευση των ελαιοδέντρων που έχει στην κατοχή του ο δήμος Πατρέων, να μοιράζεται στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Επίσης, δημιούργησε το πρώτο υπνωτήριο για αστέγους στην Πάτρα, ενώ ζήτησε από την κεντρική εξουσία να μη διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά όσο διαρκεί η πανδημία. 

Επάνω στο γραφείο του παρατηρώ ότι υπάρχουν μόνο πολυάριθμοι φάκελοι που αφορούν ζητήματα της πόλης, ενώ ο ίδιος είναι χαμογελαστός, προσιτός και αρκετά φιλικός.

Λίγο πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη, σχολιάζω την απουσία αντικειμένων που θα θύμιζαν ότι βρίσκομαι στο γραφείο ενός κομμουνιστή δημάρχου. Μοναδική εξαίρεση, εκτός από τις μεγάλες κόκκινες κουρτίνες, είναι ένα μικρό κουτί που του έχουν κάνει δώρο, το οποίο περιέχει λευκές σελίδες και έχει την επιγραφή του «Ριζοσπάστη». Επίσης, διακρίνω ότι είναι ελάχιστα τα προσωπικά αντικείμενα ή οι οικογενειακές φωτογραφίες. 

Ακούγοντας τη βουή της πόλης από τα ανοιχτά παράθυρα του γραφείου, επισημαίνει ότι με την ομάδα του έχει θέσει ως προτεραιότητα τις ανάγκες της πόλης και του λαού της, όπως και τα δίκαιά του. «Όπου βρίσκουμε χαραμάδες, λοιπόν, προσπαθούμε να εισχωρήσουμε, ώστε να πράξουμε όλα όσα δεν προβλέπονται» επισημαίνει και εξηγεί από την αρχή ότι ποτέ δεν του άρεσε ο ρόλος του παρατηρητή. 

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, μιλά για την εποχή μας, το ΚΚΕ, τον συνδικαλισμό και τις πορείες, την πολιτική, τα προβλήματα της πόλης αλλά και τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή.  

Κώστας Πελετίδης Facebook Twitter
Το νερό είναι αγαθό και δεν γίνεται να πληρώνει ο δημότης ένα έργο δύο και τρεις φορές, όταν μάλιστα το φράγμα κατασκευάστηκε με λεφτά των φορολογουμένων. Εμείς κάνουμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε στο λαό. Το νερό θα το παίρνουμε δωρεάν μέχρι το 2026 και αν τότε είναι η Λαϊκή Συσπείρωση στον δήμο, πάλι δωρεάν θα το φέρνουμε στην Πάτρα. 

— Πώς θα χαρακτηρίζατε την εποχή μας; 
Ως μια εποχή μεγάλων αντιθέσεων. Ζούμε σε μια περίοδο στην οποία η επιστήμη μάς προσφέρει τεράστιες δυνατότητες και η πρόοδος έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε ότι ο άνθρωπος μπορεί σήμερα να είναι ευτυχισμένος. Ωστόσο, παρά τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, παρατηρούμε μια υπερσυγκέντρωση του πλούτου στα χέρια ολίγων.

Παράλληλα, έχουμε βρεθεί στο άλλο άκρο, με την κυριαρχία, τελικά, της παρακμής, εκδηλώσεις σήψης και αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών των ανθρώπων. Φυσικά, τις λύσεις σε αυτά τα προβλήματα μπορεί να τις δώσει μόνο ο λαός, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν. Αυτή η εποχή μάς οδηγεί τελικά στην ανατροπή και στο χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας.

— Η Πάτρα «χτυπήθηκε» από την πανδημία, βρέθηκε στο «κόκκινο». Πώς διαχειριστήκατε αυτό το γεγονός; Αναγκαστήκατε, για παράδειγμα, να θυσιάσετε το Καρναβάλι για δύο συνεχόμενα έτη. 
Πρώτα απ’ όλα, το Καρναβάλι δεν είναι μια τυπική γιορτή για την Πάτρα. Έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλες τις δράσεις της πόλης, φυσικά και στην οικονομία της, και αποτελεί ένα μέσο ψυχικής εκτόνωσης. Μάλιστα, η απόφαση που πήραμε πέρσι να μη γίνει το Καρναβάλι κατακρίθηκε από πολλούς, αλλά είδαμε ότι επιβεβαιωθήκαμε και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Η υγεία είναι πρώτιστο αγαθό και οφείλαμε να την προστατεύσουμε.

Ωστόσο, το κυρίαρχο είναι ότι η πανδημία επιδείνωσε καταστάσεις που προϋπήρχαν. Επί παραδείγματι, η Πάτρα, όπως βέβαια όλη η Ελλάδα, μαστίζεται από την ανεργία. Έχουμε περίπου 38.000 ανέργους, επαγγελματίες οι οποίοι έχουν καταστραφεί οικονομικά και νέους που δεν μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους. Επομένως, η οικονομική κρίση είναι εν μέρει αποτέλεσμα του κορωνοϊού, αλλά κυρίως είναι μία ακόμη συνέπεια του καπιταλιστικού συστήματος. Τα εκατομμύρια των ασθενών και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί σε όλο τον πλανήτη δείχνουν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας, τα οποία έχουν εμπορευματοποιηθεί.

— Τι είναι για εσάς επαναστατικό σήμερα;
Η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών που εμποδίζονται από το κυρίαρχο σύστημα. Αυτός που εργάζεται να απολαμβάνει τους καρπούς του ιδρώτα του. Είναι, τελικά, η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι πολλοί νέοι σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους και να απογαλακτιστούν από την οικογένειά τους. 

—  Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή;
Με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, την κοινωνική συμμαχία που θα έχει στόχο την εργατική λαϊκή εξουσία.

—  Διαδηλώσεις, απεργίες, συνδικαλισμός: δεν πιστεύετε ότι έχουν φθαρεί ως έννοιες; 
Η υποχώρηση του κινήματος είναι προσωρινή. Όλα τα λαϊκά προβλήματα οξύνονται και οι συνθήκες είναι ώριμες για την ανασυγκρότησή του. Οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και θα ξεκινήσει νέα άνοδος του λαϊκού κινήματος.

Κώστας Πελετίδης Facebook Twitter
Εμείς έχουμε σκοπό να προχωρήσει η κατασκευή του Δημοτικού Αποτεφρωτηρίου της Πάτρας στον χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου. Φυσικά, τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι και σε αυτή την περίπτωση αναρίθμητα.

—  Πάντως, δεν υπάρχει η ανάλογη εκλογική ανταπόκριση.
Ναι, γιατί ο αντίπαλος νίκησε. Μπορεί, όμως, να κέρδισε τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. Μια σπίθα μπορεί να είναι ικανή για να εκφραστούν αντιδράσεις εκεί που κανείς δεν θα το περιμένει.

Πριν από λίγες μέρες, κάτω από το δημαρχείο έκαναν πορεία οι συνταξιούχοι. Προσωπικά, θεωρώ ότι οι πεποιθήσεις αυτών των ανθρώπων είναι πολύ πιο σύγχρονες από πολλών άλλων που έχουν γερασμένα μυαλά. Αμέσως μετά, ακολούθησαν οι νέοι εργαζόμενοι από τις σχολές του ΟΑΕΔ. Όλοι μαζί, νεολαία και λαός, να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν. Δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπείς συντάξεις ή δωρεάν δημόσια υγεία. Οι απόμαχοι της εργασίας έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια. Η νέα γενιά να ζει καλύτερα και όχι χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες της. Οι σημερινοί αρνητικοί συσχετισμοί μπορούν και πρέπει να αλλάξουν.

—  Πρόσφατα, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης μού είπε σε μια συνέντευξή μας: «Όταν τελειώσει η πανδημία, οι νέοι θα συγκροτήσουν ένα σύγχρονο προλεταριάτο». Συμφωνείτε; 
Ήδη η νέα εργατική νομοθεσία προβλέπει την κατάργηση του οκταώρου. Ξέρετε, νομίζω ότι επιστρέφουμε σε εκείνες τις εποχές που φεύγαμε για δουλειά με την ανατολή του ηλίου και γυρνούσαμε με τη δύση. Ποιος νοιάζεται σήμερα για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων; Επίσης, όλη αυτή η επιστημονική εξέλιξη που παρατηρούμε να επηρεάζει τις ζωές μας, με ποιον τρόπο αποτυπώνεται, όταν καταργούνται εργασιακά δικαιώματα, υπερωρίες και πενθήμερο; Αυτοί είναι οι νέοι προλετάριοι που θα φέρουν την επανάσταση. 

—  Τι σημαίνει να είσαι κομμουνιστής δήμαρχος στην Ελλάδα;
Έχουμε αναλάβει την ευθύνη να εφαρμόσουμε σε ένα εχθρικό περιβάλλον όλα όσα πιστεύουμε ότι θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα του λαού μας. Δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες ζωής και παλεύουμε για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πατραϊκός λαός.

Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι ατομικές φιλοδοξίες, δεν καβαλήσαμε το καλάμι και δεν θέλουμε να γίνουμε σπουδαίοι. Δεν γίνεσαι σημαντικός επειδή είσαι δήμαρχος. Είμαστε με αυτούς που αγωνίζονται. Οι αγωνίες, οι ανάγκες και τα προβλήματα επιβίωσης μας ενώνουν στον κοινό αγώνα.

—  Πολλοί σας κατηγορούν, λέγοντας ότι δεν είστε δήμαρχος του ΚΚΕ αλλά των Πατρών. Τι απαντάτε; 
Είμαι μέλος του ΚΚΕ και δήμαρχος της Πάτρας. Αυτοί που υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις λειτουργούν με όρους κουτοπονηριάς. Η δημοτική αρχή έχει επιλέξει όχθη. Βάζει μπροστά τις λαϊκές ανάγκες. Δεν πρόκειται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών.

—  Ποιος είναι αριστερός σήμερα;
Αυτός που αγωνίζεται για να μην υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όχι αυτός που το λέει, αλλά εκείνος που το πράττει. 

—  Ποια είναι η γνώμη σας για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα;
Υπηρετούν, ο καθένας απ’ τη σκοπιά του, ιδανικά το σύστημα. Εκπαιδεύουν εξαιρετικά τον κόσμο να μη μιλά, να μην αντιδρά και να μη διεκδικεί.  

Κώστας Πελετίδης Facebook Twitter
Αριστερός είναι αυτός που αγωνίζεται για να μην υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όχι αυτός που το λέει, αλλά εκείνος που το πράττει. 

—  Τι συνέβη και βρεθήκατε στα δικαστήρια για την υπόθεση του Νότιου Πάρκου στο παραλιακό μέτωπο της πόλης; 
Στην κοινωνική ζωή κάθε πόλης κυριαρχούν και κάποια συμφέροντα. Υπάρχουν εκείνα που μπορεί να γίνουν και ονειρεύονται οι πολίτες ότι θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, αλλά ενδημούν και εκείνοι που τα εποφθαλμιούν για να τα εκμεταλλευτούν με ίδιον όφελος.

Η συγκεκριμένη έκταση είναι ένας χώρος που για χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένος και παρατημένος στην τύχη του, γεμάτος σκουπίδια, χόρτα, μπάζα. Αποτελούσε εστία μόλυνσης για την πόλη μας. Εμείς επιλέξαμε να τον καθαρίσουμε και να τον διαμορφώσουμε σε πάρκο με τη βοήθεια των εργαζομένων και των μηχανημάτων του δήμου, χωρίς να χρεωθεί ο πατραϊκός λαός με εργολαβίες.

Σήμερα, αυτός ο απέραντος πρώην σκουπιδότοπος έχει γίνει μια όαση περιπάτου, αθλητισμού και πολιτισμού με παιδική χαρά, ποδηλατόδρομο και όργανα γυμναστικής, που καθημερινά επισκέπτονται χιλιάδες συμπολίτες μας. Πολλοί ήθελαν να μην παραχωρηθεί η παραλιακή ζώνη στους πολίτες αλλά στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Επομένως, ο Πατρινός θα επισκεπτόταν την έκταση αυτή όχι ως ελεύθερος πολίτης αλλά ως πελάτης. Πήγαμε κόντρα σε αυτήν τη λογική και το πετύχαμε. Έχει μια τεράστια υπεραξία για την πόλη μας αυτό το έργο. Η πανδημία, μάλιστα, ανέδειξε την αναγκαιότητα των δημόσιων χώρων. Και το Νότιο Πάρκο ανήκει στον πατραϊκό λαό.

—  Τι γίνεται με την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής; 
Είχαμε αυτές τις μέρες μία ακόμη συνάντηση για το θέμα αυτό με τον υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή. Εμείς υπογραμμίσαμε ότι μοναδική αποδεκτή λύση για την πόλη είναι η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως την Κανελλοπούλου. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να φτάσουμε γρήγορα στο νέο λιμάνι με επίγεια διέλευση, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διχοτόμηση της πόλης.

Επίσης, έχουν τονίσει ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες ως προς τη χρηματοδότηση του έργου. Από την πλευρά μας προτείναμε να αναλάβει ο δήμος μέρος παράπλευρων έργων, όπως η ανάπλαση και κατασκευή του γραμμικού πάρκου, προκειμένου να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης. Ουσιαστικά, εμείς επιθυμούμε την υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο, τη λειτουργία του προαστιακού και τη δημιουργία γραμμικού πάρκου.

Η Πάτρα δεν πρέπει να τεμαχιστεί στην περιοχή της παραλιακής ζώνης. Αναλογιστείτε ότι εξυπηρετεί τους 50.000 φοιτητές και εργαζόμενους στην πανεπιστημιούπολη, τους χιλιάδες εργαζόμενους και ασθενείς του μεγάλου περιφερειακού νοσοκομείου, καθώς επίσης και των δύο μεγάλων αθλητικών κέντρων, του «Τόφαλου» και του γηπέδου του Προμηθέα Πατρών.

Επιπρόσθετα, η δημιουργία του γραμμικού πάρκου στην επιφάνεια της σιδηροδρομικής γραμμής είναι τεράστιας αξίας, γιατί θα αναπλαστεί όλη η διαδρομή, θα αξιοποιηθεί ως πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος με πράσινο και θα αποτελέσει μια «όαση» για τους χιλιάδες που διαμένουν, ζουν και εργάζονται σε όλη αυτή την περιοχή.

Ο σχεδιασμός αυτός κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό αλλά και με το προωθούμενο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Από τη μια ζητάμε να δοθεί περισσότερος χώρος στα ποδήλατα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν τους λες «πάμε να το εφαρμόσουμε», τα πλάνα αλλάζουν. Θεωρώ, όμως, ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα πράξει το αυτονόητο και θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες. 

—  Γιατί σας κατηγόρησαν για το φράγμα Πείρου - Παραπείρου; 
Γιατί αρνηθήκαμε τη σύσταση φορέα διαχείρισης του φράγματος, η λειτουργία του οποίου θα χρέωνε τους Πατρινούς με 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο και αυτό μόνο για τη μεταφορά νερού, που τώρα είναι δωρεάν. Μα πόσο πιασάρικα ακούγονται όλα αυτά περί φορέων; Ξέρουμε, όμως, πού οδηγούν: σε ιδιωτικές επενδύσεις όχι με δικά τους χρήματα αλλά με του λαού.

Το νερό είναι αγαθό και δεν γίνεται να πληρώνει ο δημότης ένα έργο δύο και τρεις φορές, όταν μάλιστα το φράγμα κατασκευάστηκε με λεφτά των φορολογουμένων. Εμείς κάνουμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε στο λαό. Το νερό θα το παίρνουμε δωρεάν μέχρι το 2026 και αν τότε είναι η Λαϊκή Συσπείρωση στον δήμο, πάλι δωρεάν θα το φέρνουμε στην Πάτρα. 

—  Διάβασα ότι σε λίγες μέρες θα δημιουργήσετε μια δομή για άτομα με αυτισμό. 
Ως δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή και με τη συμβολή των αρμόδιων επιστημόνων θέσαμε ως στόχο την ενημέρωση και την κινητοποίηση προκειμένου να αναπτυχθούν στην περιοχή μας δομές πρώιμης διάγνωσης και θεραπευτικής φροντίδας για τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους, καθώς και υποστηρικτικές δομές για την ενήλικη ζωή, για όσους τις χρειάζονται και όταν η οικογένεια αδυνατεί να τις παράσχει.

Με βάση επιστημονικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι στην πόλη μας υπάρχουν περίπου 2.000-2.250 άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Επειδή το κοινωνικό κράτος πάσχει και η έλλειψη δομών και κατάλληλων υπηρεσιών μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για αυτά τα πρόσωπα, επιλέξαμε να κατασκευάσουμε ένα Κέντρο Ημέρας και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα άτομα με αυτισμό σε ένα οικόπεδο του Σταθακοπουλείου Κληροδοτήματος.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να βρίσκει παρόμοιες λύσεις και όχι της οικογένειας. Τι σόι κράτος έχουμε, όταν δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις βασικές ανάγκες των μελών της κοινωνίας; Έχουμε καταφέρει να ταξιδέψουμε σε άλλους πλανήτες και δεν μπορούμε να φροντίσουμε τα παιδιά μας;

Δυστυχώς, η υποχρηματοδότηση των δήμων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Μοιράζουν αρμοδιότητες ώστε να έχουμε την ευθύνη, χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια. Και εμάς μας αφήνουν να κάνουμε κανένα συσσίτιο και να διανέμουμε τρόφιμα σε άπορους συμπολίτες μας. Μα είναι δυνατόν; Και να προπαγανδίζω ως δήμος ότι μοίρασα φαγητό σε ανθρώπους που στερούνται τα βασικά; Είναι αδιανόητο το 2021 να υπάρχουν ακόμη συσσίτια. Γιατί σήμερα ένας άνθρωπος να περιμένει στην ουρά για να λάβει μια μερίδα φαγητού, όταν η επιστήμη και η τεχνολογική επανάσταση έχουν προχωρήσει τόσο πολύ; Ντροπή. 

Κώστας Πελετίδης Facebook Twitter
Αν δεν βρεις τη ρίζα του προβλήματος, δεν μπορείς να παρέχεις θεραπεία στα συμπτώματα.     

—  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου;
Εμείς έχουμε σκοπό να προχωρήσει η κατασκευή του Δημοτικού Αποτεφρωτηρίου της Πάτρας στον χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου. Φυσικά, τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι και σε αυτή την περίπτωση αναρίθμητα. Το έργο θα κοστίσει γύρω στα δύο εκατ. ευρώ, ενώ η μελέτη περιλαμβάνει, πέρα από τον χώρο του αποτεφρωτηρίου, όσα προβλέπονται ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα δυσοσμίας στην περιοχή, διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου, εγκατάσταση κυλικείου, αίθουσα τελετών και αίθουσα αναμονής.

Σκοπός μας είναι, όπως έχουμε δημοτικά νεκροταφεία, να αποκτήσουμε και δημοτικό αποτεφρωτήριο για όσους επιθυμούν τη λύση της καύσης. Πολλές φορές, ωστόσο, πιο εύκολα μετακινείς τον Όλυμπο παρά δίνεις λύσεις σε μακροχρόνια, άλυτα προβλήματα.

—  Τι σας έμαθε η ενασχόλησή σας με την Ιατρική;
Να αγαπώ με πάθος τους ανθρώπους και να επικεντρώνομαι στις αιτίες της ασθένειας. Αν δεν βρεις τη ρίζα του προβλήματος, δεν μπορείς να παρέχεις θεραπεία στα συμπτώματα.     

—  Τι σας ώθησε να γίνετε κομμουνιστής;
Πάντως δεν είναι γονιδιακοί οι λόγοι (γέλια). Ήρθα από μικρός αντιμέτωπος με τη φτώχεια, την αδικία, τον ιδρώτα και τους καημούς των ανθρώπων. Γεννήθηκα στο ορεινό χωριό Ρυάκιο Κοζάνης και θυμάμαι τα χέρια της μητέρας μου, όταν μας χάιδευε, που ήταν σαν γυαλόχαρτο, και απορούσα γιατί συνέβαινε αυτό. Επέλεξα, λοιπόν, να παλέψω με τις δυνάμεις μου για τις αδικίες της ζωής και το μέλλον των κοινωνιών. Έτσι στράφηκα στο ΚΚΕ. 

—  Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Στο δημαρχείο δεν έχουμε πρωτόκολλα και μας επισκέπτονται όλοι. Οι περισσότεροι που έρχονται είναι άνθρωποι που ζητούν δουλειά, με την αγωνία αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους. Η δική μας αγωνία είναι να παραμείνουμε για τον λαό μας το αποκούμπι του. Να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια τον αγώνα για μια ζωή αντάξια των προσδοκιών όλων αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

—  Τι θεωρείτε σημαντικό στη ζωή;
Να έχεις αξίες. Να είσαι ίσος μεταξύ ίσων. Και, τέλος, να περπατάς στον δρόμο με ψηλά το κεφάλι. 


 

Συνεντεύξεις
0

Final 4 Euroleague LIVE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθωώθηκε ο δήμαρχος Πατρέων - Είχε αρνηθεί να παραδώσει φακέλους εργαζόμενων για επανέλεγχο

Ελλάδα / Αθωώθηκε ο δήμαρχος Πατρέων - Είχε αρνηθεί να παραδώσει φακέλους εργαζόμενων για επανέλεγχο

Ο Πελετίδης τόνισε στο δικαστήριο πως «οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, που τους φακέλους τους ζητούσε η τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μέσα από προσχηματικό έλεγχο, θα οδηγούνταν σε απόλυση»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Οι Αθηναίοι / Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, και βουλευτής ΚΚΕ μιλάει για όλα τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής της - από τα περιοδικά μέχρι την τηλεόραση, και από τα βιβλία μέχρι την πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

The Upfront Initiative / Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO ΑΕΒΕ μιλά στη LIFO για την ισότητα στην πράξη και για τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ