Η event manager Δώρα Ανδρουλιδάκη έκλεισε έναν μήνα στο Βερολίνο

Η event manager Δώρα Ανδρουλιδάκη έκλεισε έναν μήνα στο Βερολίνο Facebook Twitter
25

Για ποιον λόγο αποφάσισες ότι το Βερολίνο θα είναι η πόλη στην οποία θα μετακομίσεις;
Το Βερολίνο είναι μια πόλη μαγική.  Δεν είναι απλώς η Μέκκα του clubbing και της διασκέδασης αλλά πολλά παραπάνω. Σου επιτρέπει να είσαι αυτό που θες. Ενώ η Αθήνα σε ξεζουμίζει, το Βερολίνο σου απορροφά το άγχος. Και μετά είσαι πραγματικά ελεύθερος.


Ποιες είναι οι διαδικασίες ώστε να πας να μείνεις εκεί;
Στην ουσία χρειάζεσαι μόνο την ταυτότητά σου. Βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσεις κάποια έγγραφα που χρειάζεσαι από το ελληνικό Δημόσιο (ένσημα, την κάρτα ευρωπαϊκής ασφάλισης και διάφορες μεταφράσεις). Με το που βρεις κατοικία στο Βερολίνο, όλα γίνονται πιο εύκολα. Το ενοίκιο είναι περίπου στα 500-800 ευρώ, που περιλαμβάνουν όλα τα πάγια.


Οι 18.000 Έλληνες που έχουν μετακομίσει στο Βερολίνο δεν δημιουργούν έναν μεγαλύτερο ανταγωνισμό;
Δεν έχω καταλάβει κάτι.  Ίσα-ίσα ,υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη και βοήθεια. Το ζήτημα είναι πως το μεταναστευτικό κύμα απ' όλο τον κόσμο είναι μεγάλο και το Βερολίνο πολύ μικρό και φτωχό.
Δυο τρεις χτυπητές διαφορές με τη ζωή στην Αθήνα που καταλαβαίνεις ως κάτοικος και όχι ως τουρίστας;
Ο κόσμος έχει θέρμανση στα σπίτια του. Δεν έχει πορείες ή απεργίες που να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Εδώ, όταν θα διαδηλώσουν για κάτι (με τον δικό τους τρόπο, βέβαια), υπάρχει τουλάχιστον αποτέλεσμα και δεν διαλύεται το σύμπαν για μία και μόνο μέρα. Κυκλοφορείς με το ποδήλατό σου και δεν φοβάσαι ότι στην επόμενη γωνία θ' αφήσεις τα κοκαλάκια σου. Για να πας σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες κλείνεις ραντεβού. Η μπίρα κάνει 2 ευρώ και στο σούπερ μάρκετ γεμίζω το καλάθι μου με 30 ευρώ. Με €700, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, μπορείς να καλύψεις το ενοίκιο, τη θέρμανση, την ασφάλειά σου και, φυσικά, να ζήσεις. Στην Ελλάδα;

Οι Γερμανοί πώς σε αντιμετωπίζουν;
Πριν από ένα-δυο χρόνια, όταν έλεγες «είμαι από την Ελλάδα» υπήρχε μια δυσπιστία. Τώρα σε κοιτούν με θαυμασμό. Έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να καταλαβαίνουν την έκφραση «λάθος ευρωπαϊκοί χειρισμοί».

 

Η event manager Δώρα Ανδρουλιδάκη έκλεισε έναν μήνα στο Βερολίνο Facebook Twitter

Συνεντεύξεις
25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίλιαν Μήτρου: Όταν κλικάρετε «συμφωνώ», χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε «πού» συμφωνείτε

Tech & Science / Λίλιαν Μήτρου: «Όταν κλικάρετε "συμφωνώ", χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε πού συμφωνείτε»

Η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλάει στη LiFO για το τι πραγματικά κάνει ο «αλγόριθμος» στη ζωή μας και πόσο κινδυνεύουν τα δικαιώματά μας απ’ όσα το αυτοματοποιημένο κράτος και οι ιδιωτικοί φορείς γνωρίζουν για εμάς.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Παντελής Καψής: «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει υψηλό ποσοστό, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αμφισβητήσει ευθέως τον Νίκο Ανδρουλάκη»

Συνέντευξη / Παντελής Καψής: «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει υψηλό ποσοστό, ο Παπανδρέου θα επιδιώξει μια ρεβάνς»

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, ο γνωστός δημοσιογράφος και πρώην υπουργός αποκαλύπτει στη LiFO το παρασκήνιο της περιόδου που οδήγησε στα μνημόνια και αφηγείται άγνωστα περιστατικά από την πολύχρονη πορεία του στον Τύπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK ΣΑΒΒΑΤΟ Αντίνοος Αλμπάνης: «Στα social media κάποτε απαντώ, γιατί σκέφτομαι ένα παιδί που ίσως πηδήξει απ’ το μπαλκόνι»

Θέατρο / Αντίνοος Αλμπάνης: «Στα social media απαντώ γιατί σκέφτομαι ένα παιδί που ίσως πηδήξει απ’ το μπαλκόνι»

Ο ηθοποιός σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη για τη νέα θεατρική του δουλειά, το «Maestro», τη διαχείριση της τοξικότητας και ένα σημαντικό μήνυμα για τον καρκίνο που πρέπει να ακουστεί.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

18 σχόλια
- Αν η Δώρα έμεινε 1 μήνα, ο κακεντρεχής θα πει: θα τα πούμε σε 1 χρόνο κουκλίτσα μου- Αν η Δώρα έμεινε 1 χρόνο, ο κακεντρεχής θα πει: θα τα πούμε σε 5 χρόνια κουκλίτσα μου- Αν η Δώρα θέλησε να φύγει από την χώρα της για κάτι καλύτερο, ο κακεντρεχής θα πει: προδότρα, φευγωντας στο εξωτερικό δεν βελτιώνεις τα πράγματα (σσ: δεν αναφέρει δε πως αν μείνει ούτε έτσι βελτιώνονται τα πράγματα - σε μια βάρκα που βουλιάζει όσο περισσότεροι είμαστε εντός, καλύτερα τα περνάμε, γρηγορότερα θα φτάσουμε στον πάτο)- Αν η Δώρα έθιξε τις απεργίες και τις πορείες ως πρόβλημα στην καθημερινότητα των Ελλήνων - που ως γνωστόν αλλά & κοινό μυστικό το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενοχλούν αυτούς που δεν συμμετέχουν, ο κακεντρεχής θα πει: Εγωίστρια, νομίζεις ότι οι κινητοποιήσεις δεν σε αφορούν- Αν η Δώρα ζει με 700-800 Ευρώ, συγκατοικώντας ή μη, ο κακεντρεχής θα βράσει στο ζουμί του- Αν η Δώρα είναι προς το παρόν ευτυχισμένη, ο κακεντρεχής θα βράσει στο ζουμί του. Θα βγάλει την χολή του στη Lifo, θα νιώσει ολοκλήρωση και έπειτα θα γυρίσει στη μίζερη πραγματικότητα του.- Επειδή οι κακεντρεχείς έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, ακόμα και πριν την κρίση, γι'αυτό παίρνουμε τα μπογαλάκια μας και πάμε να ζήσουμε παρέα με πιο ισορροπημένους λαούς.και τώρα, ελεύθερα μαυρίστε με!
Τώρα μπήκες στη διαδικασία απάντησης σχολίων που είναι λίγο επικίνδυνη αλλά τέλοσπάντων... Εγώ αυτό που θα ήθελα να είχα διαβάσει εδω πέρα από εσένα είναι πως είναι τα πράγματα στον καλλιτεχνικό τομέα, με τον οποίο απ'όσο ξέρω ασχολείσαι και για τον οποίο φημίζεται το Βερολίνο. Επίσης να μη ξεχνάμε ότι το Βερολίνο δεν είναι τυπική Γερμανία και είναι πολύ φθηνότερο από την υπόλοιπη και ειδικά τη Νότια Γερμανία που 700 ευρώ δε φτάνουν ούτε για το νοίκι απ'οτι μου λένε...Υ.Γ. είναι φυσικό να προκαλεί πίκρα σε κάποιον που δε μπορεί να φύγει, να ακούει/διαβάζει άλλους που τα κατάφεραν και ξέφυγαν.Θέλει λίγο λεπτότητα το θέμα, γιατί κάποιοι μένουμε και προσπαθούμε να την παλέψουμε , μη μας ακυρώνετε με τη "μαύρη πέτρα" που με ανακούφιση ρίχνετε...
Προφανώς δεν ισχύει για όλους, αλλά πολλοί έτσι το εκφράζουν στα λεγόμενά τους. Ξέρω τις δυσκολίες του εξωτερικού, και γω ζούσα έξω για 7 χρόνια, δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Επιμένω, από το άρθρο αυτό άλλα έπρεπε να βγουν, αφού η Ανδρουλιδάκη ασχολείται με τα πολιτισμικά και μετακόμισε στην καλλιτεχνική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Α γειά σου !! Δεν είπα ποτέ ότι έφυγα γιατί πεινούσα. Έφυγα για να μέινω με το σύντροφό μου.Δεν τα κουτσοβολεύω (για να απαντήσω σε παραπάνω σχόλιο κάποιου), ίσα ίσα που περνάω μια χαρά όπως πέρναγα και στην Αθήνα γιατί δουλεύω και δούλευα πολύ ώστε να μην στερούμε κάτι . Το ότι εδώ υπάρχουν άνθρωποι όμως που ζούνε με τα 700 και τους φτάνουν δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος χαμός. Κάτι κάνουν καλά κάτι χάνουν κάτι κερδίζουν και αυτό είναι το επίδομα που τους δίνει το κράτος και τουλάχιστον είναι ρεαλιστικό. Ας μας πεί ένας άνεργος στην Ελλάδα πως την παλεύει με το επίδομα ανεργίας λοιπόν και πόσο ρεαλιστικό είναι να ζήσει.Γιατί τόση ανάγκη για να βγάλουμε το χειρότερο εαυτό μας όλοι και τόσο εύκολο να κρίνουμε αρνητικά δεν το κατάλαβα ποτέ και δεν θα βγάλω τον εαυτό μου απέξω γιατί σίγουρα έχω φερθεί ίσως ανάλογα στο παρελθόν. Όσο για το σχόλιο οι Γερμανοί μα φέραν σε αυτή τη κατάσταση. ΠΑΛΙ οι άλλοι φταίνε ?
Δώρα αστο...είναι αυτό που λένε όσα δε φτάνει η αλεπού..Δεν περίμενα τόση χολή εδώ μέσα απέναντι σε έναν ακόμα Έλληνα που πήγε στο εξωτερικό. Οι γνωστές βλακείες περί "προδοσίας προς την πατρίδα" όπως λέει σωστά κι ο harshmallow πιο πάνω. Μόνο που είδα κι αρκετούς από αυτούς που τώρα μεμψιμοιρούν και γράφουν με όση κακία τους επιτρέπει η διαδικτυακή τους ανωνυμία, να είναι το ίδιο κλάψες, μνησίκακοι και παθητικοί ακόμα και σε ευνοικότερους, συγκριτικά με σήμερα, καιρούς...πόσο μάλλον τώρα, στους δύσκολους, που ελάχιστα πράγματα εμπνέουν την επιλογή του να σκέφτεσαι, να μιλάς και να φέρεσαι στον άλλο ανθρώπινα, ή έστω να μπαίνεις και λίγο στη θέση του προτού μιλήσεις...να τον νιώθεις σαν να είσαι εσύ ο ίδιος, κι όχι ένας από τους απέναντι.Αυτόν που κάνει το βήμα, αυτόν που αλλάζει, που πάει πιο πέρα, τον μισούν. Η στάση αυτή εδώ στα φόρουμ, στα σχόλια, στο facebook κλπ (όπου δηλαδή φοράς ένα ψευδώνυμο και καθάρισες) μπορεί να εκφραστεί πιο άνετα. Δεν κοιτάς τον άλλο κατάματα.Μου άρεσε η απλή σου καταγραφή για την οποία έπεσαν να σε φάνε. Μου θυμίζει δικές μου αντίστοιχες καταγραφές που έστελνα πέρσι τέτοιο καιρό σε φίλους στην Ελλάδα. Δεν είμαι στη χώρα που ζεις εσύ, αλλά εδώ που είμαι ζώ αρκετά πράγματα που μοιάζουν με αυτά που περιγράφεις. Την Ελλάδα την έχω μέσα μου και θα την αγαπώ πάντα. Χωρίς να με νοιάζει ή να χρειάζεται να το αποδείξω αυτό σε κανέναν. Όμως και τη χώρα όπου έχω έρθει και που με φιλοξενεί και μου προσφέρει μια νέα αρχή και μια νέα ευκαιρία, έχω αρχίσει να την αγαπώ. Δεν μετανιώνω για την απόφαση που πήρα κι ας έχει η επιλογή πολλές δυσκολίες. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σου εύχομαι
αγαπητέ φίλε, καμιά κακία προς έλληνα που πηγαίνει στο εξωτερικό δε διακρίνω, εγώ τουλάχιστον, στα σχόλια. απλά κάποιες απαντήσεις σε αρκετά απλοικές και άτοπες τοποθετήσεις της κας Ανδρουλιδάκη, όπως το ότι ο έλληνας στο βερολίνο μπορεί να ζήσει με 700 ευρώ (εδώ μένω κι εγώ τα τελευταία 6 χρόνια, όποιος ενδιαφέρεται για πληροφορίες ευχαρίστως), ότι οι γερμανοί όταν ακούνε έλληνας σε κοιτάνε με θαυμασμό, ότι οι πορείες ή απεργίες σου κάνουν τη ζωή δύσκολη στην Αθήνα, ότι το Βερολίνο με τον μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας στους νέους από ολόκληρη τη Γερμανία, παρόλα αυτά σου απορροφά το άγχος και άλλα πολλά που μπορείς να διαβάσεις από πάνω και μόνος σου. Καλή δύναμη συμφωνώ σε όσους φεύγουν από την χώρα, κι εγώ έφυγα χρόνια πριν και ο καθένας κάνει ότι θέλει αλλά όταν απλά καταγράφουμε κάτι σε μια συνέντευξη καλό θα ήταν να το σκεφτόμαστε λίγο πρώτα, πριν πέσουν και μας φάνε όπως λες, γιατί μετά αναγκαστικά το παίζουμε θιγμένοι και κατατρεγμένοι
Συγνώμη ρε παιδιά, αν κάποιος πρέπει να πάει σε άλλη χώρα (όχι λόγω της κρίσης) πρέπει να του πάρουμε το κεφάλι για προδοσία στην πατρίδα; Κι εκείνοι που φεύγουν επειδή υπάρχει η κρίση, σε τι θα εξυπηρετούσε την Ελλάδα αν έμεναν κι έβλεπαν πως δεν θα μπορούσαν να συντηρήσουν τον εαυτό τους; Θα σταυρώσουν τα χέρια και όποιος ζει και όποιος πεθάνει;
Ετσι, έτσι... όλοι οι νέοι μετανάστες εδώ στο Βερολίνο ήρθαμε για το clubbing... Κάποια στιγμή θα ρωτήσετε και ανθρώπους που μένουν εδώ χρόνια, είναι άνεργοι μήνες και ζουν με σούπες σε σκόνη. Προς το παρόν αρκεστείτε στην κυρία Ανδρουλιδάκη γιατί είναι προφανώς ειδήμων..
"Δεν είναι απλώς η Μέκκα του clubbing και της διασκέδασης αλλά πολλά παραπάνω.""clubbing" ναι, αυτό μας κάνει ευτυχισμένους. Αυτό ψάχνουμε όλοι οι Ελληνες εδώ και δεν μπορούμε να το βρούμε? Η πηγή της δυστυχίας μας. Για όνομα... Αλήθεια Δώρα μου, πως τα κουτσοβολεύεις εκεί? Ζείς με 700 ευρώ όπως λέει η Γερμανική κυβέρνηση? Σου φτάνουν όταν τα εισητήρια κοστίζουν διπλάσια από εδώ? Γιατί μας το κρατάς μυστικό?
[Έχετε γράψει τεράστιο σχόλιο σε greeklish. Κανονικά τα κόβουμε ή ζητάμε να τα γράψετε στα ελληνικά και τα σβήνουμε. Κατ' εξαίρεση το αφήνουμε γιατί είναι τόσο μεγάλο και αποκλείεται να θυμηθείτε να το γράψετε ξανά.]Proti fora diavasa sxolia se arthro kai thelisa na apadisw . Oxi toso giati einai prosopiko kai me afora amesa alla giati den den borw na katalavw afti ti dyspistia h tin efkolia pou exoume san laos na krinoume aftomatos .Pws ginete na zeis me 700 euro ka to enoikio sou na einai 500-800 . Apla eimaste zevgari kati to opoio exei kopei apo to arthro opos kai fysika logo xorou arketes akoma parapanw grames pu isos dinoun mia esfalemeni eikona.Kai epeisi den exoume afti ti stigmi anagi na symvivstoume.500 euro enoikio thermansi tilefono internet revma kai nero e den einai pia polla fysika.Sygatoikodas loipon me allo kosmo boreis na meioseis ta exoda sou safos . To elliniko kratos apofasizei gia tamio anegias 360 kai gia proto mistho 519 .Safos yparxei kai edw grafeiokratia alla kai axiokratia taftoxrona. Kai nai symfono an den gnorizeis ti glosa tha dyskolefteis alla to systima tous sou epitrepei an tin matheis kai mesa se 6 mines .H kolonia den diaferei apo to Berolino se sxesei me ola afta pou eipe o panmrn. H kolonia einai mia mikroteri poli pio clean cut kai ligo pio akrivi to ''kamia sxesi ''den to katalava h ti thelei na pei o Vasilis.Oso gia tin efkolia metanastefsis h dyskolia adistoixa htan polla ta ebodia giati den eixa oute to xrono na mazepsw ola afta pou eprepe oute tis aparaities plirofories exarxis kai oson afora tin asfaleia ygeias mou adimetopoisa polla provlimata kai grafeiokratia kai den boresa pote an parw tin karta evropaikis asfalisis . Tora borei oloi oi ypoloipoi na exete to thio sas sto IKA alla egw den ton eixa kai den to vrika se kanena apo ta 6 tmimata tou ika pou perasa apo to Brachami mexri ta exarxeia.Kali sas nyxta.
@Vasilis, αφου ακομα δεν εχω επισκεφτει το Βερολινο, γι αυτο ακριβως αναφερω στην αρχη οτι μενω κοντα στην Κολωνια. απλα μιας και απο πολλους φιλους και γνωστους στην Ελλαδα μαθαινω οτι γενικοτερα υπαρχει μια ταση για μετακινηση προς Γερμανια, δεν θεωρησα και τοσο off-topic να μεταφερω την δικη μου μεχρι τωρα εμπειρια..
δεν θα διαφωνησω καθολου με το αρθρο.. εδω και 2 μηνες εχω μετακομισει κι εγω πλεον Γερμανια, στην ευρυτερη περιοχη της Κολωνιας. ολα ειναι τελειως διαφορετικα απ'οτι ειχα συνηθισει Ελλαδα! το βασικοτερο ομως ειναι οτι εδω υπαρχει σειρα στην κοινωνια και στον τροπο που λειτουργουν τα παντα. ναι μεν μπορει να πεις οτι μοιαζουν με ρομποτ, αλλα απο μια αλλη οπτικη γωνια μπορεις να πεις οτι απλα σεβονται.. σεβονται τους νομους και τους κανονες, σεβονται την δημοσια και την ξενη περιουσια και το βασικο, σεβονται τους συνανθρωπους τους.. αυτη ειναι η μεχρι τωρα εικονα που εχω παρατηρησει εγω..
Μην νομίζετε οτι δεν υπάρχει γραφειοκρατία στη Γερμανία... η αντίστοιχη γερμανιξή λέξη είναι Bürokratie...Απλά εκεί είναι οργανωμένη.... ξέρεις από το πρώτο γραφείο που θα πας, σε ποιά άλλα θα σε στείλουνε και τι χαρτιά θα μαζέψεις...Κι εκεί πάντως μπορείς να πέσεις σε δύστροπο υπάλληλο, που να σε κάνει turbo... Γενικά η ελλειπής γνώση της γερμανικής γλώσσα συνεπάγεται και μία συγκεκαλυμένη αδιαφορία ( η και εχθρότητα), αν και σε πόλεις με έντονο το ξένο στοιχείο μπορείς να βρεις έντυπα επεξηγηματικά ακόμα και στα Ελληνικά.
Αχ καλή μου Δώρα.... τα γερμανικά είναι σαν μητρική μου γλώσσα, και έχω σπουδάσει και ζήσει στη Γερμανία....Ακόμα έχεις μια ροζ (ψευδ)αίσθηση της γερμανικής πραγματικότητας...Τα ξαναλέμε σε ένα χρόνο, όταν θα εχεις πιο σφαιρική άποψη,,Αν το νοίκι σου είναι 500-800 ευρώ.... πως μπορείς να ζήσεις με 700 ευρώ ( κατά την Γερμανική κυβέρνηση?)Εύχομαι όλα να σου πάνε καλά !!!
Αυτά είναι πολύ σχετικά. Κι εγώ στο Βερολίνο μένω εδώ και 4 κοντά χρόνια, χρειάζομαι πάνω από 700€ μεν, αλλά το παραπάνω σχόλιο είναι εκτός κόντεξτ. Δεν ξέρω πώς το εννοεί η Γερμανική κυβέρνηση, αλλά ως Γερμανός πολίτης σου προσφέρονται κάποια επιδόματα, ώστε ακόμη και άνεργος να είσαι να μπορείς να σταθείς στα πόδια σου. Από μειωμένα ενοίκια, μέχρι επιδόματα ενοικίου, ειδικές κατοικίες και διάφορες άλλες παροχές.Το Βερολίνο δεν μεν είναι τόσο ιδανικό όσο περιγράφεται (ένας μήνας δεν είναι τίποτα), αλλά για μένα δεν έχει χάσει την ομορφιά του ακόμη. Δεν το εξιδανικεύω, αλλά μου αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί αυτή η πόλη. Από την έκρηξη ανάπλασης της φύσης το Μάη και το χιόνι, που βλαστημάς ώρα-ώρα το χειμώνα, μέχρι το σχεδόν αστείο εκνευρισμό των Γερμανών που το λεωφορείο καμιά φορά δεν έρχεται ΑΚΡΙΒΩΣ 17:43 (και σκέφτομαι πώς περίμενα στην Αθήνα 7μισι το πρωί να περάσει όποτε του κατέβει το λεωφορείο για να πάω σχολείο). Κι εννοείται εκεί που κερδίζει αυτή η πόλη είναι η αίσθηση ελευθερίας που σου δίνει. Που δε νοιάζεται κανένας άμα έχεις ένα ή 20 τατουάζ, ποιον έχεις στο κρεβάτι σου, που η καθηγήτρια στη σχολή μου έχει σκουλαρίκι στη γλώσσα, που βγαίνουν στα πάρκα με το που ξεμυτίσει ηλιαχτίδα, που λες Ελλάδα και ψοφάνε να ακούσουν για ήλιο και θάλασσα.Τα πράγματα δεν είναι απλά, σίγουρα. Αλλά πότε ήταν..;
Μακάρι όλα να σου πάνε καλά, απλά έχοντας ζήσει λίγο παραπάνω στο εξωτερικό, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά... Υπομονή στα δύσκολα..και ίσως κάποια στιγμή να φτάσεις να αναπολήσεις την Ελλάδα ακόμα και για τα πιο ασχημα..Καλή τύχη!!

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ