Aπ' τις στάχτες

Aπ' τις στάχτες Facebook Twitter
0

Η έννοια της εθνικής καταστροφής επιστρέφει για πρώτη φορά μεταπολεμικά στο καθημερινό λεξιλόγιο, περιγράφοντας το μέγεθος των δραματικών αλλαγών που καθορίζουν το τοπίο μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου. Ένα τοπίο που επαναπροσδιορίζεται οικονομικά, γεωγραφικά, κοινωνιολογικά, τείνοντας να διαμορφώσει μια νέα ανθρωπογεωγραφία και σίγουρα νέες προτεραιότητες για την Ελλάδα - σε εθνικό αλλά και ατομικό επίπεδο.

Συνιστούν εθνική καταστροφή όσα συντελέστηκαν στην Πελοπόννησο αλλά και στην Εύβοια;
Αναμφισβήτητα και έχουμε να κάνουμε με μια εθνική καταστροφή που οδήγησε σε μεγάλη απώλεια του εθνικού πλούτου. Ναι μεν το πλέον οδυνηρό είναι η απώλεια του ανθρώπινου δυναμικού, όμως, πέραν αυτού, έχουμε σημαντική απώλεια φυσικού κεφαλαίου, γης, δασικών εκτάσεων και, φυσικά, υποδομών. Ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς την έκταση της καταστροφής στα οδικά δίκτυα, τα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης...

Μπορούμε, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, να προσεγγίσουμε το κόστος των ζημιών;
Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς με ακρίβεια την απώλεια σε ευρώ, όμως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ποσό θα είναι κάτω από δέκα δις ευρώ. Για λόγους οικονομίας, λέμε ότι θα κυμανθεί ανάμεσα σε τέσσερα και δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, αφού θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις έμμεσες απώλειες, που δεν μπορούν να καταγραφούν αυτήν τη στιγμή. Για παράδειγμα, η απώλεια οξυγόνου και οι πολύπλευρες συνέπειές της.

Είναι ανατάξιμες αυτές οι απώλειες;
Ναι, η καταστροφή είναι ανατάξιμη με μοναδική εξαίρεση, βέβαια, την απώλεια των ανθρώπινων ζωών. Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι ανατάξιμη, αλλά θα χρειαστεί να περάσει χρόνος και φυσικά απαιτούνται πόροι. Είναι γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ φτωχότερη απ' όσο ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ποιο πρέπει να είναι το σχέδιο της επόμενης μέρας;
Εφόσον μιλάμε για φυσική καταστροφή, πρέπει να υπάρξει εθνική κινητοποίηση. Και η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Δεν είναι πλέον η φτωχή χώρα που μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο έπρεπε να στραφεί αποκλειστικά στον εξωτερικό δανεισμό για να τα καταφέρει. Η Ελλάδα έχει κεφάλαια και δυναμικό για να ανταποκριθεί. Την ανασυγκρότηση θα την αναλάβει το κράτος με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό απαιτεί όμως μια στέρεη και συστηματική οργάνωση.
Η πρόκληση είναι πολυδιάστατη, με σημαντικότερη όμως αυτή που αφορά στην οργάνωση. Χρειάζεται μια συντονιστική ομάδα που θα αναλάβει αυτό το καθήκον. Εμπειρία διαθέτουμε από τους σεισμούς του 1999 ή τις πλημμύρες του 2002. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τη διεθνή εμπειρία, να δούμε, για παράδειγμα, πώς αντιμετωπίστηκαν αντίστοιχες καταστροφές στο εξωτερικό, όπως η καταστροφή μεγάλων γεωργικών εκτάσεων από φωτιά στις ΗΠΑ. Επαναλαμβάνω πως με τη σωστή οργάνωση, το σφικτό management και την αξιοποίηση των γνώσεων από τις εμπειρίες του παρελθόντος, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το πρώτο απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των καταστροφών;
Το πρώτο καθήκον στο οποίο πρέπει να ανταποκριθεί η Ελλάδα είναι αυτό της αναδάσωσης και της ανοικοδόμησης. Να αντιμετωπίσουμε άμεσα τη μεγάλη τραγωδία, που είναι η απώλεια των δασών. Όλοι λένε πως δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, δεν υπήρχαν καν οδοί διαφυγής των πυροσβεστικών οχημάτων. Άρα, δεν έχουμε παρακολουθήσει συστηματικά την ανάπτυξη των δασών μας και δεν δημιουργήσαμε την κατάλληλη μέριμνα, τις απαραίτητες συνθήκες προστασίας τους. Κατά την άποψή μου, είναι υψίστης σημασίας να προωθήσουμε συνταγματικά και συστηματικά, μέχρι τον τελευταίο νόμο, το θέμα προστασίας του δάσους. Να αφαιρέσουμε από τους οικοπεδοφάγους τη δυνατότητα να καίνε τα δάση. Να υπάρξει άμεσα απόλυτη νομική προστασία του δάσους από το Σύνταγμα. Και επιπλέον, να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να ξεσπάει πυρκαγιά και να καίγονται άνθρωποι επειδή μια γιαγιά άναψε φωτιά για να φτιάξει κόλλυβα. Να εκπαιδευτεί το κοινό, και αυτό είναι ένα χρέος που αφορά όχι τόσο στο κράτος όσο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι και οι κοινότητες να εκπαιδεύσουν τους πολίτες.

Πώς να βρούμε τους απαραίτητους πόρους για να εφαρμοστεί το σχέδιο της επόμενης μέρας;
Κεφάλαια και δάνεια βρίσκονται εύκολα. Το πρωταρχικό καθήκον αυτή τη στιγμή είναι να κηρυχθεί ένα μεγάλο project αναδάσωσης και ανασυγκρότησης. Δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε ιδιαίτερο δανεισμό, είναι όμως σημαντικό να κινητοποιηθούμε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να εξασφαλίσουμε τις ρήτρες και τα κεφάλαια που δικαιούμαστε ως χώρα που έχει πληγεί από εθνική καταστροφή. Πρέπει να ξέρετε πως δικαιούμαστε και μπορούμε να διεκδικήσουμε χρήματα από πολλά funds και να εξασφαλίσουμε ένα σημαντικό ποσό, ικανό να καλύψει μεγάλο ποσοστό της ζημιάς που έχουμε υποστεί. Βέβαια, εξίσου σημαντικό με το να πάρουμε τα κονδύλια, είναι να υπάρξει ο σωστός συντονισμός και η απορρόφησή τους.

Πόσο μπορεί να πληγεί το τραπεζικό σύστημα από τις καταστροφές και την αδυναμία των πυρόπληκτων να αποπληρώσουν δάνεια και οφειλές;
Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για αγροτικά δάνεια και ευτυχώς το τραπεζικό μας σύστημα είναι αρκετά εύρωστο για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόστους θα το επιφορτιστεί ο προϋπολογισμός. Είναι καθήκον του κράτους να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, και όχι των τραπεζών.

Ποια πρέπει να είναι η μέριμνα για τις γεωργικές καλλιέργειες και τον αγροτικό πληθυσμό;
Πρέπει πάση θυσία να αναπτερωθεί το ηθικό του ανθρώπινου παράγοντα και να κρατηθούν οι αγρότες στις περιοχές. Αν είναι δυνατόν, να δοθούν κίνητρα για να έρθουν και νέοι αγρότες. Να προσελκυστούν με δάνεια, επιχορηγήσεις. Η γη πρέπει να ξανακαλλιεργηθεί, να έρθουν ειδικοί και να προτείνουν και νέες καλλιέργειες. Είναι ζωτικής σημασίας αυτό, όχι μόνο για την οικονομική ανακούφιση, αλλά και για την κοινωνιολογική και γεωγραφική επαναφορά της ισορροπίας. Δεν αρκεί, όμως, να γίνει πάλι καλλιεργήσιμη η γη. Πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι τα απαραίτητα μαθήματα, για να μην ξανασυμβεί η καταστροφή, και να ενισχυθεί η πυροσβεστική. Επίσης, πρέπει να τονωθεί ο τοπικός τουρισμός. Να κάνουμε όλοι την υπέρβασή μας και να στηρίξουμε τουριστικά αυτές τις περιοχές.

Να φύγουμε από τη θέση του κλονισμένου θεατή, να δώσουμε λύσεις...
Φυσικά, έστω και ενισχύοντας τον τοπικό τουρισμό. Σε έναν πόλεμο καλείσαι να κάνεις υπερβάσεις. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πόλεμο αλλά με μια εθνική καταστροφή. Και η ιστορία δείχνει ότι πάντα οι εθνικές καταστροφές κινητοποιούσαν το λαό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Οι Αθηναίοι / Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, και βουλευτής ΚΚΕ μιλάει για όλα τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής της - από τα περιοδικά μέχρι την τηλεόραση, και από τα βιβλία μέχρι την πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

The Upfront Initiative / Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO ΑΕΒΕ μιλά στη LIFO για την ισότητα στην πράξη και για τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ