Πώς σου φαίνεται η λογική της ανοιχτότητας που μοιάζει να παίρνει τα πάνω της τελευταία, ενώ και τα creative commons και η λογική DIT (do it together) ακούγονται πολύ;
Η κάθε μορφή openness αποτελεί όψη μιας νέας φιλοσοφίας ενεργού συμμετοχής στη δημιουργία και την κοινωνία της γνώσης, που ξεκίνησε και εξαπλώθηκε μεν μέσα από το διαδίκτυο και τις ψηφιακές μορφές δημιουργίας, αλλά δεν σταματάει εκεί. Νομίζω ότι αποτελεί φυσική αντίδραση ενός κόσμου που νιώθει ότι περιορίζεται ολοένα και περισσότερο στο ρόλο του πειθήνιου καταναλωτή από τις πιο επιθετικές δυνάμεις της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, που προσπαθούν να διατηρήσουν τη δεσπόζουσα θέση τους βασισμένες σε απαρχαιωμένα μοντέλα διαχείρισης του πολιτιστικού προϊόντος. Όπως σημειώνει κι ο φιλόσοφος της ψηφιακής γενιάς Douglas Rushkoff, η νέα αναγέννηση -και όχι επανάσταση- που βρίσκεται προ των πυλών βασίζεται αυτή τη φορά στη συλλογικότητα και την προσφορά. Στην αναγέννηση αυτή μπορεί ο καθένας μας να μοιράζει τις δυνάμεις και το ενδιαφέρον του παράλληλα σε όσες κοινότητες θέλει και αντέχει, χωρίς να υπάρχει λόγος για αποκλεισμούς και περίπλοκα και τεχνητά συστήματα μύησης, απόκρυψης και προβολής, ανταμοιβών και ποινών.

Το Web 2.0 αρχίζει να παίρνει πιο σαφή μορφή (και) στην Ελλάδα. Όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί εφαρμογές όπως το facebook. Το βρίσκεις καλό;
Το facebook δεν το έχω δοκιμάσει, γιατί με ξενίζει η φιλοσοφία διαίρεσης του web που το διέπει, σε αντίθεση με άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως το MySpace και το LinkedIn. Πολύ νερό έχει κυλίσει στο μύλο του Web 2.0 τα τελευταία χρόνια, και στην Ελλάδα ειδικά τον τελευταίο χρόνο, όπου έχουν αρχίσει να γίνονται mainstream οι πρώτες σχετικές εφαρμογές, όπως οι aggregators (sync.gr, mpouligator) και οι μηχανές social bookmarking (Buzz,Cull). Μένει να φανεί αν τα τεχνολογικά μέσα θα συνταιριαστούν και με την απαραίτητη κρίσιμη μάζα κοινωνικής συμμετοχής για να πετύχει η συνταγή, αν και έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, στην πολιτική, στον κοινωνικό ακτιβισμό και στον έλεγχο του Τύπου, που είχαν αντίκτυπο και στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Μένει επίσης να φανεί κατά πόσο τα ίδια τα ΜΜΕ θα βρουν τον τρόπο να συνυπάρξουν ουσιαστικά με το Web 2.0 (ή ακόμα και το Web 1.0!), πέρα από τον εντυπωσιασμό της νέας μόδας.

Ποια είναι τα 4 site που επισκέπτεστε/χρησιμοποιείτε καθημερινά;
Slashdot.org
, το πρότυπο -στον δυτικό κόσμο, τουλάχιστον- της moderated ειδησεογραφίας από αναγνώστες, buzz.reality-tape.com, το αγαπημένο μου εργαλείο social bookmarking, ταGoogle News(ξένα κι ελληνικά), για μια ματιά στην ειδησεογραφία, και τον aggregatorμου, για να πάρω μια γρήγορη εικόνα της κίνησης στην μπλογκόσφαιρα.