Πέντε νέα ξενοδοχεία αναβαθμίζουν το κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
To σύγχρονο ξενοδοχείο της CΟCO-MAT, Athens BC Hotel, στη διασταύρωση της οδού Φαλήρου με την πάροδο Συγγρού, στο Κουκάκι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πέντε νέα ξενοδοχεία αναβαθμίζουν το κέντρο της Αθήνας

0

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στην πρωτεύουσα μια στροφή στη δημιουργία νέων πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων. Τα συνεχόμενα ρεκόρ που κατακτά στον τουρισμό η Ελλάδα, και ειδικότερα η Αθήνα, ενισχύουν τις προοπτικές κι έχουν αναγάγει την πόλη σε έναν αυτοτελή και ανταγωνιστικό διεθνή προορισμό.

Το άλμα αυτό έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη νέων αναπτυξιακών και επενδυτικών ευκαιριών καθώς και στη διαμόρφωση καινοτόμων επιχειρηματικών δεδομένων, με την παροχή φιλοξενίας υψηλής ποιότητας και εστιάζοντας στην κάλυψη των τουριστικών αναγκών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το 2018 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ξεπέρασαν τις 5.700.000, ένα εκατομμύριο περισσότερες συγκριτικά με το 2017.

Είναι φανερό ότι η ανταγωνιστική θέση της Αθήνας στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά έχει δημιουργήσει μια ευνοϊκή συγκυρία κι έχει συνεισφέρει καταλυτικά στη έντονη δραστηριοποίηση του ξενοδοχειακού κλάδου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το 2018 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ξεπέρασαν τις 5.700.000, ένα εκατομμύριο περισσότερες συγκριτικά με το 2017.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι εγχώριοι και διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι επικεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τους στην πρωτεύουσα, προχωρούν σε ανακαινίσεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων και δημιουργούν πρωτοποριακά πρότζεκτ, αναβαθμίζοντας, ουσιαστικά, το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί παρουσιάζουμε τις πέντε νέες ξενοδοχειακές αφίξεις σε εμβληματικά σημεία της Αθήνας που μεταβάλλουν τη φυσιογνωμία της αστικής γεωγραφίας.

Athens BC Hotel

Το αρχιτεκτονικό γραφείο της Elastic Architects πραγματοποίησε την αρχιτεκτονική μελέτη για το γειτονικό σύγχρονο ξενοδοχείο της CΟCO-MAT, Athens BC Hotel, στη διασταύρωση της οδού Φαλήρου με την πάροδο Συγγρού, στο Κουκάκι.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του αναδεικνύονται μέσω της ανεμπόδιστης θέας των δωματίων, των αρχαιολογικών ευρημάτων και της χρήσης φυσικών υλικών.

Μάλιστα, τα αρχαιολογικά ευρήματα δεσπόζουν στην είσοδο του ξενοδοχείου, προβάλλοντας τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής.

Είναι ενδεικτικό ότι το κτίριο, η εξωτερική όψη του οποίου αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες, στρέφεται ελαφρώς προς το γειτονικό μουσείο αλλά και τον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να υπάρχει θέα προς ένα ιστορικό και ένα σύγχρονο μνημείο.

Επίσης, η επιλογή του ξύλου ως κυρίαρχου υλικού, που δεν είναι σύνηθες κατασκευαστικά στην Αθήνα, εξυπηρετεί μια γήινη αρχιτεκτονική προσέγγιση, εν αντιθέσει με την πλειονότητα των κτιρίων της πρωτεύουσας.

Niche Hotel

Πέντε νέα ξενοδοχεία αναβαθμίζουν το κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Η κομβική θέση ήταν αυτή που συνέβαλε καθοριστικά στην ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας, αφού βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους περισσότερους σημαντικούς ιστορικούς χώρους της Αθήνας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη συμβολή της λεωφόρου Συγγρού με την οδό Βούρβαχη, στο ύψος του Μουσείου της Ακρόπολης, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Niche Hotel, ένα έργο που φέρει και αυτό τις υπογραφές του αρχιτεκτονικού γραφείου Elastic Architects, της Ρίας Βογιατζή και του Αλέξανδρου Ξένου.

Η κομβική θέση ήταν αυτή που συνέβαλε καθοριστικά στην ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας, αφού βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους περισσότερους σημαντικούς ιστορικούς χώρους της Αθήνας.

Το πρώην επταώροφο κτίριο γραφείων μετατράπηκε σε ένα ξενοδοχείο 37 δωματίων, με τον αριθμό των κλινών να φτάνει τις 73.

Περιτριγυρισμένο από κτίρια γραφείων και πολυκατοικίες, τα περισσότερα από τα οποία χτίστηκαν τη δεκαετία του '60 και του '70, το υπάρχον κτίριο είναι αντιπροσωπευτικό της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής.

Χρησιμοποιώντας ως βασικά υλικά το γυαλί και το αλουμίνιο, σε συνδυασμό με τη μαρμάρινη επένδυση, επενδύει σε φυσικά υλικά με σύγχρονη επεξεργασία προκειμένου να επιτευχθεί η αντοχή στον χρόνο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ergon House Athens

Το πρώτο παγκοσμίως foodie ξενοδοχείο είναι πλέον γεγονός στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας από τον όμιλο Ergon.

Το κτίριο, που βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως 23, πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος, όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια στεγαζόταν το ισπανικό Ινστιτούτο Θερβάντες, μετατρέπεται σε ένα boutique ξενοδοχείο που απευθύνεται στους λάτρεις της γαστρονομίας.

Ουσιαστικά, προβλέπεται ότι θα συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τους τομείς της εστίασης και της φιλοξενίας, δημιουργώντας μια σκεπαστή αγορά τροφίμων, από την οποία οι επισκέπτες-πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν διάφορα προϊόντα, όπως κρέας, ψάρια ή φρούτα.

Παράλληλα, θα διαθέτει 38 δωμάτια, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι του ξενοδοχείου θα έχουν βασικό θέμα τη γαστρονομία, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο μια καινοτόμο βιωματική εμπειρία εστίασης και διαμονής.

Πέντε νέα ξενοδοχεία αναβαθμίζουν το κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Το νέο 4άστερο αθηναϊκό ξενοδοχείο με παροχές υψηλών υπηρεσιών, με 123 δωμάτια και εννέα σουίτες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πέντε νέα ξενοδοχεία αναβαθμίζουν το κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Το πρώτο παγκοσμίως foodie ξενοδοχείο είναι πλέον γεγονός στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας από τον όμιλο Ergon. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Elia Ermou Athens Hotel

Στις νέες αφίξεις συγκαταλέγεται και το πρωτοποριακό Elia Ermou Athens Hotel, το οποίο ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του στην ομώνυμη οδό, μόλις 150 μέτρα από την πλατεία Συντάγματος.

Το νέο 4άστερο αθηναϊκό ξενοδοχείο με παροχές υψηλών υπηρεσιών, με 123 δωμάτια και εννέα σουίτες, ολοκλήρωσε πλήρως την ανακατασκευή των κτιρίων του και απευθύνεται στους πολυάριθμους επισκέπτες της πόλης.

Το βασικό προνόμιο της θέσης του, στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, μόλις 300 μέτρα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και σε ίση απόσταση από τον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα και τον Εθνικό Κήπο, προσελκύει το τουριστικό ενδιαφέρον.

Επίσης, το Athens View Balcοn στον τελευταίο όροφο προσφέρει ξεχωριστή θέα προς τον Βράχο της Ακρόπολης αλλά και τον λόφο του Λυκαβηττού.

Τέλος, εκτός από το εστιατόριο, το all-day bar και ο χώρος στάθμευσης 50 θέσεων έρχονται να καλύψουν όλες τις ανάγκες του επισκέπτη του νέου πολυτελούς δημιουργήματος στην καρδιά της Αθήνας.

Academia of Athens Hotel

Πέντε νέα ξενοδοχεία αναβαθμίζουν το κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Academia of Athens έχει ενταχθεί στο δίκτυο της αλυσίδας «Autograph Collection» του ομίλου Marriott.

Την ίδια στιγμή, σ' έναν άλλον κεντρικό δρόμο, την οδό Ακαδημίας, κατασκευάζεται ένα νέο 5άστερο ξενοδοχείο από το αρχιτεκτονικό γραφείο MT Architects.

Στο κλειστό εδώ και πολλά χρόνια κτίριο στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου αναμένεται να λειτουργήσει εντός του έτους ένα υπερπολυτελές κτίσμα που θα περιλαμβάνει 60 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και roof garden με θέα την Ακρόπολη.

Το ακίνητο ιδιοκτησιακά ανήκει στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και η δικαιοδοσία του στον ΕΦΚΑ, μισθώθηκε δε από τον λιβανέζικο όμιλο Yazbeck.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Academia of Athens έχει ενταχθεί στο δίκτυο της αλυσίδας «Autograph Collection» του ομίλου Marriott και τη διαχείρισή του έχουν αναλάβει από κοινού η Shaner Italia και η ελληνική CS Hospitality.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Urban Lab
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός είναι ο Αίολος, το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας. Ποια ακολούθησαν, αλλάζοντας την πόλη

Αθήνα / Αυτός είναι ο Αίολος, το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας. Ποια ακολούθησαν, αλλάζοντας την πόλη

Η αρχιτέκτονας Μαρία Δανιήλ κάνει μια μικρή αναδρομή στην ιστορία των πρώτων ξενοδοχείων της πόλης, με αφορμή τις σχετικές δράσεις της οργάνωσης actionplus
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα που έρχεται: Τα νέα μεγάλα projects στην πόλη

Αθήνα / Η Αθήνα που έρχεται: Τα νέα μεγάλα projects στην πόλη

Ανακαινίσεις, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αναπλάσεις, επενδυτικές δραστηριότητες, ξενοδοχειακές αφίξεις, μουσεία και αξιοποιήσεις κτιρίων αναμένεται να δώσουν μια νέα πνοή στην πρωτεύουσα το επόμενο χρονικό διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ