Ου γαρ έρχεται μόνη... Η άνοιξη συνοδεύεται από αυξημένη γύρη στην ατμόσφαιρα, αγριόχορτα και τσουκνίδες που φυτρώνουν παντού και πάσης φύσεως ζουζούνια τα οποία πετούν πάνω από το κεφάλι σας.

 

Όλα αυτά σας ακουμπούν, σας τσιμπούν, σας χαϊδεύουν και σας προκαλούν φαγούρα, κοκκινίλες στο δέρμα, σπυράκια στο πρόσωπο και στο σώμα.

 

Οι δερματοπάθειες «φουντώνουν» αυτή την εποχή και η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών επιδεινώνει την κατάσταση. Δεν μπορείτε, βέβαια, να αλλάξετε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζείτε αλλά μπορείτε να θωρακίσετε το δέρμα σας ώστε να γίνει λιγότερο ευαίσθητο και επιρρεπές σε ατοπία και αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Άλλωστε, κανείς δεν επιθυμεί να κυκλοφορεί με κόκκινα σημάδια, σαν να έχει προσβληθεί από ανεμοβλογιά, και να ταλαιπωρείται διαρκώς από ενοχλητική φαγούρα.


Πώς θωρακίζετε το δέρμα σας; Η καλή ενυδάτωση αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή επιδερμίδα. Ειδικά στο πρόσωπο αυτή την εποχή καλό είναι να χρησιμοποιείτε ενυδατικά καλλυντικά με πιο λεπτόρρευστη και ανάλαφρη υφή, που δεν κλείνουν τους πόρους του δέρματος.

 

Η καλή ενυδάτωση αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή επιδερμίδα. Ειδικά στο πρόσωπο αυτή την εποχή καλό είναι να χρησιμοποιείτε ενυδατικά καλλυντικά με πιο λεπτόρρευστη και ανάλαφρη υφή, που δεν κλείνουν τους πόρους του δέρματος.

 

Ο έτερος βασικός πυλώνας του υγιούς δέρματος είναι ο καθημερινός καθαρισμός, που κι αυτός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, αν το παρακάνετε ή αν χρησιμοποιείτε ακατάλληλα προϊόντα.

 

Ιδανικά γι' αυτή την εποχή είναι τα «νερένια» διάφανα καθαριστικά που δεν διαταράσσουν το υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος. Αν αυτό διαταραχθεί, μπορεί να εμφανιστούν εκζέματα και αλλεργίες που εξελίσσονται σε καθημερινό «βάσανο».

 

Μην ξεχνάτε τον ήλιο και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο δυνατός ανοιξιάτικος ήλιος αποτελεί ισχυρό αντικαταθλιπτικό, αλλά ταυτόχρονα υποκινεί φωτοδερματίτιδες που συνήθως οφείλονται στην αλληλεπίδραση της UV ακτινοβολίας με φωτοευαίσθητες ουσίες των καλλυντικών.

 

Η χαρακτηριστικότερη εξ αυτών είναι η βιταμίνη Α ή ρετινόλη που μπορεί να αποτελεί στην κοσμετολογία τη «βασίλισσα της αντιγήρανσης», αλλά την ίδια στιγμή δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά με τον ήλιο. Προσοχή, λοιπόν.

 

Αποφύγετε τους επικίνδυνους συνδυασμούς και φροντίστε να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα προϊόν που εξασφαλίζει αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία στην επιδερμίδα, καθώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι της πόλης είναι ιδιαίτερα τοξικοί.

 

Επιπλέον, τα αόρατα διά γυμνού οφθαλμού μικροσωματίδια της σκόνης και των ρύπων είναι τόσο μικροσκοπικά, που διεισδύουν βαθιά στους πόρους του δέρματος και τους φράζουν, δημιουργώντας μαύρα στίγματα και σπυράκια, τους λεγόμενους «φαγέσωρες». Τα ακνεϊκά δέρματα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ακμή μπορεί να φουντώσει, ειδικά όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση «χτυπά» κόκκινο.


Προσοχή σε τσουκνίδες και μπάμπουρες. Τα αγριόχορτα που φυτρώνουν παντού την άνοιξη προκαλούν δερματίτιδες εξ επαφής που εκδηλώνονται με εξανθήματα, κνησμό, ακόμα και φυσαλίδες γεμάτες υγρό.

 

Σε ένα τέτοιο πάθημα την άμεση ανακούφιση δίνει μια αντιισταμινική κρέμα ή μια αλοιφή με λίγη κορτιζόνη στη σύνθεσή της. Η οργιώδης βλάστηση της εποχής φυσικά συνοδεύεται και από λογής-λογής ζουζούνια, τα οποία τσιμπάνε κιόλας.

 

Εκτός από στικ αμμωνίας, αντιισταμική κρέμα ή ζελ και πάγο (αν δεν έχετε τίποτε άλλο πρόχειρο να χρησιμοποιήσετε), χρειάζεστε και κάποιο σκεύασμα για την αποφυγή του αναφυλακτικού σοκ, σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας, σφήκας ή άλλων εντόμων.

 

Το αναφυλακτικό σοκ είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, καθώς το οίδημα μετά το τσίμπημα εκδηλώνεται στο πρόσωπο και στον λαιμό, όπου μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή.