Πρώτες φράουλες

Πρώτες φράουλες Facebook Twitter
0

Σάββατο4/04

Ψωνίζωτις πρώτες φράουλες της άνοιξης από τομανάβη. Οι φράουλες, όταν είναι θερμοκηπίουκαι χάλια, έχουν γεύση αγγουριού. Πρέπεινα προσέχει κανείς. Όταν βλέπω αυτούςτους τύπους με τα καρότσια που πουλάνεκάτι γιγαντιαίες φράουλες σαν μήλαφιρίκια τρέχω μακριά. Αυτό το κατακόκκινοφρούτο πρέπει να έχει κανονικό μέγεθος,να είναι σαν κάστανο περίπου και ναμοσχοβολάει. Ναι, οι φράουλες έχουνάρωμα. Γλυκό και ζωντανό. Αν είναιαληθινές, θα τις μυρίσεις και δεκάδεςγλυκά με φράουλες θα σου έρθουν στομυαλό. Σήμερα, το ένα κεσεδάκι θα φαγωθείκαθ' οδόν προς το σπίτι και τα άλλα δύοθα μπουν σε ένα shortcake.Στο foodprocessorαναμειγνύω τέσσερα φλιτζάνια αλεύριγια όλες τις χρήσεις, μισό φλιτζάνιζάχαρη, δύο κουταλάκια bakingpowder,μια πρέζα αλάτι και μισό φλιτζάνι βούτυροανάλατο, παγωμένο. Προσθέτω ένα φλιτζάνιξινόγαλο, μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτοςκαι το ξύσμα ενός λεμονιού. Μεταφέρω τηζύμη στον πάγκο και ζυμώνω απαλά γιαδέκα δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθεί.Καλύπτω με πλαστικό και βάζω στο ψυγείογια τουλάχιστον μισή ώρα. Στο μεταξύ,κόβω τις φράουλες στα τέσσερα, προσθέτωδύο σφηνάκια GrandMarnier,ζάχαρη και λίγο χυμό λεμονιού και αφήνωνα μαριναριστούν για μισή ώρα. Βγάζω τηζύμη από το ψυγείο και ανοίγω με τονπλάστη σε φύλλο πάχους 1,5 εκατοστού.Κόβω σε στρογγυλά κομμάτια με τον κόφτη,αλείφω με αυγό και ραντίζω με ζάχαρη.Ψήνω για είκοσι λεπτά. Όταν είναι νασερβίρω, κόβω τα μπισκότα στα δύο, ταγεμίζω με κρέμα και φράουλες. Τα τρώμεκαι στάζουν οι κρέμες και τα σορόπια,όμως είναι το νοστιμότερο γλυκό πουξέρω.

Δευτέρα 6/04

Κατεβαίνω στο Σύνταγμα.Όλο κλειστό για δέκατη μέρα. Την περνάωμε κάτι μήλα Golden Lady και κλημεντίνεςΠόρου (!). Η Νάνσυ έρχεται κάτι ν' αφήσεικαι φεύγει. Η Μερόπη πάει στου Φιλοπάππουνα μετρήσει τα αγριολούλουδα και όλοιεδώ είναι με μια στοίβα βιβλία καιγράφουν. Μου αρέσουν τα αφιερώματα στοβιβλίο. Είναι ένας κόσμος που ακόμα καιόταν δεν ανήκεις εκεί, σίγουρα είναιένα μέρος που θες να πας και να ησυχάσεις.Σκανάρω όλα όσα θέλω να διαβάσω. Τοκαλοκαίρι είναι κοντά. Προς το παρόν τοβιβλίο Η λαχταριστή Κουζίνα του ΠωλΜποκύς είναι το μόνο που προγραμματίζωνα μελετήσω το Πάσχα. Είναι μάλλον ό,τιπιο σημαντικό έχει εκδοθεί στα ελληνικάστον τομέα της μαγειρικής το χειμώναπου μας πέρασε. Θα επανέλθω γιατί δενθέλω να λέω μισόλογα. Προς το παρόνδιαβάζουμε τη δροσερή αλληλογραφίαΚατσίμπαλη - Σεφέρη και τα Χαϊκού τηςΆγρας. Αντε, και στο αφιέρωμα για φαγητόνα έχουμε τριπλές σελίδες από σήμερα!Σας φιλώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ