Λάμπη, Αλέξης, Via Vai

Λάμπη, Αλέξης, Via Vai Facebook Twitter
0

Τετάρτη 20/8

Διασχίζουμε μεένα μηχανάκι την Πάτμο. Απίστευτο νησί.Μόλις κατεβαίνεις από το καράβι, σετυλίγει ένα πολύ θεραπευτικό σύννεφοκαλής ενέργειας. Δεν μπορώ να καθορίσωτι είναι. Τoμοναστήρι, η Αποκάλυψη. Δεν έχω ιδέα.Πάντως η ενέργειά μου τόσες μέρες είναιμόνο θετική, δεν υπάρχει εκνευρισμός,δεύτερες σκέψεις, έχω αναφέρει τη λέξη«δουλειά» μόνο μια φορά και έχωπιάσει τον εαυτό μου να κοιτάει αφηρημένοςτα νερά στο λιμάνι της Σκάλας για ώρες.Τώρα, επιστρέφουμε από την Ψιλή Άμμο.Είναι μια παραλία λίγο απομακρυσμένη,ανεβοκατεβαίνεις ένα βουνό, περίπουείκοσι πέντε λεπτά περπάτημα. Χρυσαφένιααμμουδιά, γιγαντιαία αρμυρίκια, μιαταβέρνα στη σκιά. Όταν φυσάει, τα κύματαεδώ είναι πολύ ψηλά και ο ήχος τουςσκεπάζει τα πάντα. Κάθεσαι στην άμμο,δεν ακούς το φίλο σου που σου λέει άλλααντ' άλλων και ο ήχος των κυμάτων σβήνειμεθοδικά το χρόνο που πέρασε. Απόψε θαφάμε στη Λάμπη. Είναι ένα ταβερνάκι στηνομώνυμη παραλία. Ακολουθούμε ευλαβικάτον οδηγό της Ελένης Ψυχούλη στο «ΒήμαGourmet» για το πού να φας στα νησιά. Ίσωςτο πιο χρήσιμο έντυπο που υπήρξε σεεφημερίδα τον τελευταίο καιρό. Λοιπόν,στη Λάμπη τα τραπέζια είναι πάνω σταπετραδάκια, φυσά τέλεια και το φαγητόείναι πάρα πολύ απλό. Σαλάτα, πατάτες,χόρτα βραστά, ψάρια και φημισμένοιαστακοί. Οι σερβιτόροι, όπως και όλοιοι Πατινιώτες, είναι ίσως οι πιο ευγενείςνησιώτες που έχω γνωρίσει. Σκέφτομαιπως αυτό το νησί είναι μάλλον το ωραιότεροπου έχω πάει. Το φαγητό που τρώμε απλόκαι σπάνιο. Καθώς τρώμε, μια μαγείρισσαξυπόλυτη μπαίνει στα ρηχά με ένα κουβάκαι καθαρίζει ψάρια, πετώντας τα εντόσθιαστη θάλασσα.

Πέμπτη 21/8

Φεύγουμε μέσωΡόδου. Το Καταμαράν κουνιέται πολύ, έναπαιχνίδι σκραμπλ μοιάζει με οδύσσεια.Κατάχλωμοι και οι δύο από τη ναυτίακαταπίνουμε κάτι δραμαμίνες. Από τιςυπόλοιπες τέσσερις ώρες θυμάμαι κάτισκόρπιες εικόνες. Η σύλληψη Παλαιοκώστα,η σύζυγος Μυλωνά να μιλά δικαιωμένη σεένα κανάλι, άλλος ένας Έλληνας αθλητήςβρέθηκε ντοπαρισμένος, άλλο ένα σίριαλμε πρωταγωνιστή τον Σεργιανόπουλο, τολιμάνι της Σύμης. Στην κ. Ρόδο (είναιπολύ μεγάλη κυρία και δεν πρέπει να τηνξεχνάμε ποτέ) έχουμε κράτηση στον Αλέξη.Ένα εστιατόριο θρυλικό στην παλιά πόληπου ειδικεύεται στο ψάρι και είναι ίσωςένα από τα πέντε καλύτερα στην Ελλάδα.Περνάω μπροστά από τη βιτρίνα με ταψάρια και κολλάω πάνω σε ένα τεράστιομαριναρισμένο φιλέτο σολομού και κάτιπαράξενα κοχύλια. Ξαφνικά ξυπνάω απότην παραζάλη του ταξιδιού. Το γεύμαξεκινάει με ένα πιάτο από μαριναρισμέναψάρια. Σολομός σε μια λεμονάτη μαρινάρα,τόννος σε ιαπωνέζικη, καπνιστό χέλι καιπέστροφα με μια γλυκιά γεύση. Στο πιάτομερικές φέτες κρεμμύδι και άνηθος. Μετάμια πιατέλα με κυδώνια που ξεκουράζονταιπάνω σε κάτι υπέροχα φύκια. Το κυρίωςψάρι είναι μια τσιπούρα πελαγίσια ψημένηστην εντέλεια, σερβιρισμένη με βραστάβλήτα περιχυμένα με σίβραση (κρεμμυδάκιατσιγαρισμένα σε ελαιόλαδο). Τρώγονταςευτυχισμένος αναρωτιέμαι αν οι θορυβώδειςΑμερικάνοι που μασουλάνε, μιλώνταςακατάπαυστα, γαρίδες μπορούν να καταλάβουντο μεγαλείο αυτού του μέρους. Το δείπνοτελειώνει με συννεφένια πανακότα καιπαγωμένα φραγκόσυκα. Φέτος ήταν οικαλύτερες διακοπές μου εδώ και καιρό.Απόψε στον Αλέξη έφαγα το ωραιότεροφαγητό του καλοκαιριού. Στο αεροπλάνογια την Αθήνα τελειώνω το Θεό των ΜικρώνΠραγμάτων. Έτσι μισοζαλισμένος όπωςείμαι νομίζω πως θα κατέβουμε στηνΚεράλα.

Δευτέρα 1/9

Η Νάνσυ λέει πωςφέτος είναι καταραμένη χρονιά. «Είναιδυνατόν» λέει «η πρώτη Σεπτεμβρίουνα είναι Δευτέρα;». Δεν συμφωνώ. Εδώκαι μια εβδομάδα χαίρομαι πολύ πουγυρίσαμε. Όλοι καινούργιοι, ξεκούραστοι,όμορφοι, μαυρισμένοι. Ετοιμάζουμε τοfall preview και αυτό σίγουρα μας κάνει όλοκαι πιο ανυπόμονους για το φθινόπωροπου είναι γεμάτο από ωραία πράγματα.Κάθε πρωί περνώ από το φίλο μου τονΓιώργο στο Via Vai στη Σταδίου. Είναιμοναδικό να σε βλέπουν απ' έξω και ναετοιμάζουν τον καφέ σου πριν ακόμα μπειςστο μαγαζί. Που είναι ανακαινισμένο,φωτεινό και πολύ όμορφο σαν να προσγειώθηκεαπό Νέα Υόρκη. Εχω μεγάλο πειρασμό νααρπάξω και ένα κρουασάν σοκολάτα, αλλάκάνω πίσω. Δίαιτα για λίγο. Στο γραφείομετρώ εκατοντάδες παραστάσεις, συναυλίες,μπαλέτα, εκθέσεις που θα γίνουν. Ανυπομονώγια πολλά, σημειώνω στο πρόγραμμα γιατις «Νύχτες Πρεμιέρας», τι θα δώ.Είναι πολλά, θα περάσουμε καλά... Σαςφιλώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ