Στο Γαλάτσι, στου Γκύζη και στα Πετράλωνα με τα Υπόγεια Ρεύματα

Στο Γαλάτσι, στου Γκύζη και στα Πετράλωνα με τα Υπόγεια Ρεύματα Facebook Twitter
0

Γρηγόρης: Εγώ μένω στο Γαλάτσι από το 2004, μαζί με τη Γιώτα και τον Μπίλμπο. Αλλά είμαι από την Καλλιθέα, είμαι μετανάστης δηλαδή και νοσταλγώ τον τόπο μου. Ας όψεται η ανάγκη! Νίκος: Πετράλωνα εγώ. Τάσος: Εγώ μένω στου Γκύζη εδώ και πέντε χρόνια περίπου.

  • Γρηγόρης: Η αλήθεια είναι πως δεν την επέλεξα τη γειτονιά μου, μάλλον αυτή με διάλεξε, αλλά τελικά μ' αρέσει και δεν θα την αποχωριστώ εύκολα! Νίκος: Τα πράγματα είναι απλά για μένα, βρήκα μια ωραία γειτονιά και έμεινα. Τάσος: Και η δικιά μου θεωρώ ότι είναι μια «κανονική» γειτονιά του κέντρου, δίπλα σε ένα πάρκο. Μια χαρά.
  • Γρηγόρης: Έχουμε πια γείτονα (λίγα τετράγωνα πιο δίπλα) τον Τσίπρα και από τότε που έγινε πρωθυπουργός σταμάτησαν οι κλοπές. Δεν έπαιζε ν' αφήσεις αμάξι ή μηχανή παλιότερα στη γειτονιά, τώρα αφήνεις ξεκλείδωτο το σπίτι! Νίκος: Σ' εμάς έχει πολλούς χάμστερ... συγγνώμη, χίπστερ. Τάσος: Η δικιά μου θεωρώ ότι είναι αρκετά ανθρώπινη ακόμα, μεγάλο συν.

Πριν γίνει γείτονας ο πρωθυπουργός, έσπαγαν δύο φορές τον χρόνο τα αμάξια στην πιλοτή. Μια φορά πήραν και τη σχωρεμένη τη μηχανή μου κι έκαναν ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα!

  • Γρηγόρης: Συνηθίζω να πηγαίνω βόλτα με τον Μπιλμπάκο στον Λόφο του Παιδιού, που είναι πάνω από την Γκράβα. Παιδιά δεν έχει ο λόφος και είναι και λίγο παρατημένος, αλλά έχει τη Σκυλοπαρέα του Παιδιού και ξεσκάει. Νίκος: Εμένα οι βόλτες μου είναι ως το καθαριστήριο της γειτονιάς! Τάσος: Κι εγώ πηγαίνω στον φούρνο αλλά και στο πάρκο πίσω από τα Δικαστήρια.
  • Γρηγόρης: Έχει λαϊκή κάθε Σάββατο στην Γκράβα και είναι ευκολία για τα ψώνια του σπιτιού. Για «έξοδο» πηγαίνουμε στο Μανταλάκι που είναι ένα συνεργατικό καφενείο φίλων στον Άγιο Ελευθέριο, με καλές τιμές, καλούς μεζέδες και καλά παιδιά. Νίκος: Εγώ δεν κυκλοφορώ πολύ. Δεν πληρώνουν πια για celebrity guests κι εγώ δεν διαφημίζω τζάμπα. Κρίση, αλλά να κρατάμε τα στάνταρ! Τάσος: Μια βόλτα στην ολοζώντανη αγορά στου Γκύζη καλύπτει όλες τις ανάγκες μου. Ο φούρνος Βαρβάκη & Βαλτινών με τα καλούδια του και μια φοβερή ανθρωπογεωγραφία να δουλεύει με χαλαρό πείσμα. Ο τρομερός Βαγγέλης στο ψιλικατζίδικο της Βαρβάκη και το spooky σούπερ-μάρκετ στη Λιακαταίων. Λαϊκή την Τετάρτη, ψάρια όμως μόνο στην κεντρική ψαραγορά!
Στο Γαλάτσι, στου Γκύζη και στα Πετράλωνα με τα Υπόγεια Ρεύματα Facebook Twitter
Λόφος του Παιδιού
  • Γρηγόρης: Νομίζω ότι το Γαλάτσι είναι το κλασικό δείγμα την ελληνικής «ανάπτυξης». Χτίζουμε όπου χωράει, διώχνουμε τον αετό από την κορφή και στήνουμε μια επταώροφη πολυκατοικία να έχουμε θέα. Παρ' όλα αυτά, έχουν μείνει στην περιοχή κάποια ενδιαφέροντα παλιά φουγάρα (αν τα ξεχωρίσεις, ανάμεσα στις εννιαώροφες). Τάσος: Εμείς έχουμε πολλά ωραία παλιά σπίτια, νεοκλασικά αλλά και απλές μονοκατοικιούλες. Και, φυσικά, οι θρυλικές, απαίσια βαρετές πολυκατοικίες του '60! Νίκος: Κι εμείς έχουμε κάποια διαμάντια, αλλά δεν τα λέω, φοβούμενος μήπως και γίνουν μαγαζιά.
  • Γρηγόρης: Πριν γίνει γείτονας ο πρωθυπουργός, έσπαγαν δύο φορές τον χρόνο τα αμάξια στην πιλοτή. Μια φορά πήραν και τη σχωρεμένη τη μηχανή μου κι έκαναν ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα! Η ληστεία πέτυχε και τη μηχανή τη βρήκε η αστυνομία χωρίς τους ληστές, χωρίς τη βαλίτσα και τα κράνη. Τρεις μήνες μετά με ειδοποίησαν και πήγα και την πήρα κατάμαυρη από τη Σήμανση. Δεν την έπλυνα ποτέ, μέχρι που απεβίωσε η καημένη. Νίκος: Σ' εμάς σκάβουν και στρώνουν τους δρόμους κάθε 6 μήνες για να δίνουν οι κυβερνήσεις έργα στους εργολάβους, να έχει ο κοσμάκης δουλειά και οι κάτοικοι σιχτίρια! Τάσος: Πλάκα έχουν οι σύντομοι, απέραντοι μικροκαβγάδες που γίνονται όλη την ώρα στη γειτονιά. Όλοι τρώγονται κι όλα καλά στο τέλος!
  • Γρηγόρης: Το αγαπημένο μου σύνθημα σε τοίχο της γειτονιάς είναι ΣΥΛΒΕΣΤΕΡ ΣΤΑΛΟΓΙΑ, που το βλέπω στη γωνία από το 2004. Τάσος: «Χύθηκε ο καφές, λεφτά θα πάρεις. Σε έχεσε πουλί, λεφτά θα πάρεις. Έπιασες δουλειά, σκατά θα πάρεις!».
  • Γρηγόρης: Από τα χειρότερα στη γειτονιά, οι φόλες από καθάρματα, που άμα τους βρω, θα φτύσουν το γάλα που βύζαξαν! Φόλιασαν ένα σκυλάκι μια βδομάδα προτού η οικογένειά του μετακομίσει από το διαμέρισμα στην επαρχία. Αν τους έβρισκα... Τάσος: Δεν έχω πολλές άσχημες αναμνήσεις από τη γειτονιά. Εντάξει, η γριούλα που πετάει τις σκουπιδουσακούλες από τον 3ο φυσικά δεν πετυχαίνει ποτέ τον κάδο αλλά το δέντρο, κι έτσι το καλοκαίρι μυρίζει σάπια λαχανικά και φρούτα η νεραντζιά, είναι απλώς αστείο.
Στο Γαλάτσι, στου Γκύζη και στα Πετράλωνα με τα Υπόγεια Ρεύματα Facebook Twitter
Στα Πετράλωνα έχουμε πολλά ωραία παλιά σπίτια, νεοκλασικά αλλά και απλές μονοκατοικιούλες... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info: Τα Υπόγεια Ρεύματα συνεχίζουν την παρουσίαση της δουλειάς τους για τα 20 χρόνιας της μπάντας με το διπλό συλλεκτικό βινύλιο και τα 14 καινούργια κομμάτια. Σε διττούς καιρούς με δύο σετ, ακουστικό και ηλεκτρικό. Στις 30/10 θα παρουσιάσουν στον Ρυθμό Stage το ακουστικό τους set και στις 6-7/11 θα «ηλεκτρίσουν» την Κύπρο (Λευκωσία-Λεμεσός).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ