Μένω στη Γούβα αλλά λέω ότι μένω Παγκράτι για να μην εξηγώ πολλά!

Μένω στη Γούβα αλλά λέω ότι μένω Παγκράτι για να μην εξηγώ πολλά! Facebook Twitter
Το αγαπημένο μου σύνθημα σε τοίχο στη γειτονιά μου είναι: «Η Moda (-χρώμα) ακτινοβολεί στα δημοτικά σχολεία». Δεν ξέρω τι θέλει να πει αυτό, αλλά σίγουρα κρύβει μια όμορφη ιστορία.
1
 • Μένω στη Γούβα, αλλιώς Άγιος Αρτέμιος. Η Γούβα είναι η περιοχή δυτικά του Παγκρατίου που συνορεύει με Δάφνη, Βύρωνα, Άγιο Αρτέμιο, Μετς και Νέο Κόσμο. Μπέρδεμα! Συνήθως λέω ότι μένω στο Παγκράτι για να μην εξηγώ πολλά. Μένω εδώ από το 2009.
 • Στην πραγματικότητα, δεν επέλεξα την περιοχή αλλά το σπίτι: το μπαλκόνι είναι τριπλάσιο απ' το διαμέρισμα. Έμενε πιο πριν, στον έκτο όροφο της πολυκατοικίας, ο φίλος μου ο Σωτήρης, οπότε, όταν άδειασε ο έβδομος, ήρθα εδώ. Είναι σαν να μένουμε στο ίδιο σπίτι, οι πόρτες είναι ανοιχτές! Με βόλευε και το μετρό του Αγίου Ιωάννη, γιατί πήγαινα κατευθείαν στο πανεπιστήμιο.
 • Η ονομασία «Γούβα» είναι κυριολεκτική. Έχει να κάνει με τη μορφολογία του εδάφους: είναι πολύ χαμηλή η θέση της περιοχής. Παλιότερα ήταν έλος. Λένε, μάλιστα, ότι υπήρχε εδώ κάποια αρχαία λάρνακα (γούρνα) κι έτσι, με τα χρόνια, μετονομάστηκε σε Γούβα.
 • Καμιά φορά μου αρέσει να πηγαίνω βόλτα γύρω από το Α' Νεκροταφείο, που είναι πίσω απ' το σπίτι μου. Έχει πολύ πράσινο και αναδίδει μια παράξενα όμορφη μυρωδιά. Με κάποιον τρόπο, βγάζει πολλή αγάπη για τον άνθρωπο.

Μένω στη Γούβα αλλά λέω ότι μένω Παγκράτι για να μην εξηγώ πολλά! Facebook Twitter
Βόλτα στο Α' Νεκροταφείο

 • Το αγαπημένο μου σημείο είναι το κουρείο του κυρίου Ηλία στην αρχή της οδού Μελαντίας, κάτω ακριβώς από ένα studio με κόκκινη επιγραφή. Είναι ο πιο ευγενικός, καλός και οικονομικός κουρέας της περιοχής. Σε κερνάει γαλλικό καφέ από μια παλιά μηχανή όσο περιμένεις. Έχει πλάκα!
 • Κάποιον που δεν έχει επισκεφθεί ξανά τη γειτονιά θα τον πήγαινα να φάει κοντοσούβλι στο σουβλατζίδικο «Κάρπου».
 • Η γειτονιά δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό στυλ: έχει αυτό το βαρετό, αθηναϊκό γκρίζο. Έχει πλάκα, ωστόσο, το τι μπορείς να ανακαλύψεις μέσα σε αυτήν τη μονοτονία του γκρίζου. Πέρσι, ας πούμε, βρήκα σε έναν κάδο σκουπιδιών μια ελαστική κούκλα βιτρίνας που τη λένε Αντζελίνα – το όνομά της το γράφει στην πλάτη της. Είναι άσπρη, ψηλή και λίγο βρόμικη. Την πήρα και την έχω στο μπαλκόνι να χαζεύει την Ακρόπολη.
 • Για το πιο αρνητικά ενδιαφέρον κτίριο της γειτονιάς θα επέλεγα το γραφείο του κινήματος του Αρτέμη Σώρρα στη γωνία κάτω απ' το σπίτι μου. (Ο κ. Σώρρας είναι ο άνθρωπος που από το 2012 υπόσχεται ότι θα δώσει 600 δισ. για τη διαγραφή του δημόσιου χρέους και που πρόσφατα προέβη σε ρατσιστικό παραλήρημα λέγοντας ότι «η Παραολυμπιάδα είναι ύβρις» κ.λπ.). Εντάξει, φυσικά κάθε πρωί γελάω με την ελληνική σημαία του.

Μένω στη Γούβα αλλά λέω ότι μένω Παγκράτι για να μην εξηγώ πολλά! Facebook Twitter
Κάποιον που δεν έχει επισκεφθεί ξανά τη γειτονιά θα τον πήγαινα να φάει κοντοσούβλι στο σουβλατζίδικο «Κάρπου».

 • Μου είπαν πρόσφατα ότι παλιότερα, όταν η Αθήνα ήταν ακόμα μικρή πόλη, η Γούβα μάζευε κλέφτες κι εγκληματίες. Σήμερα δεν υπάρχει κάτι τόσο spicy. Καμιά φορά βλέπω τον Δημήτρη Πετρόπουλο (τον κακό απ' το «Παρά Πέντε») και την Άβα Γαλανοπούλου που μένουν εδώ. Κάτι είναι κι αυτό!
 • Το αγαπημένο μου σύνθημα σε τοίχο στη γειτονιά μου είναι: «Η Moda (-χρώμα) ακτινοβολεί στα δημοτικά σχολεία». Δεν ξέρω τι θέλει να πει αυτό, αλλά σίγουρα κρύβει μια όμορφη ιστορία.
 • Δέχτηκα βία από αστυνομικούς ένα βράδυ που γυρνούσα σπίτι. Με ακινητοποίησαν και μου άνοιξαν την τσάντα, πετώντας κάτω τα πράγματά μου. Αφού έκαναν σαν τρελοί, μετά μου ζήτησαν συγγνώμη και με ύφος σοβαρό του τύπου «εμείς τώρα ψάχνουμε κάτι σοβαρό» μου είπαν να φύγω.

Ιnfo:

Ο Ηλίας σκηνοθετεί στο Από Μηχανής Θέατρο την παράσταση Γκάμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που θα κάνει πρεμιέρα στις 31 Οκτώβρη και θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 22:00. Από τον Μάρτη θα βρίσκεται στο Maxim Gorki Theater στο Βερολίνο.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ