Η ελληνοαμερικανική οργάνωση HALC και ο Έντι Ζεμενίδης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία για την πραγματοποίηση της πρόσφατης  εμφάνισης και ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Kονγκρέσο, αλλά αυτή δεν ήταν παρά μία μόνο από τις επιτυχίες του ελληνοαμερικανικού λόμπι στην Ουάσιγκτον.

 

Η HALC αναδεικνύεται σε ένα ελληνικό διπλωματικό «υπερόπλο» στις ΗΠΑ, αλλά η δράση της είναι ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα, παρά τις επιτυχίες της. Πρόκειται για την οργάνωση που ξεκίνησε την καμπάνια «No Jets For Turkey» στις ΗΠΑ για την αποτροπή της παράδοσης των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, ενώ δική της πρωτοβουλία ήταν και η (πανάκριβη) διαφήμιση στους New York Times που είχε προκαλέσει αίσθηση. Η HALC, που ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια και διοικείται από Ελληνοαμερικανούς, κάνει λόμπινγκ για την Ελλάδα και την Κύπρο, με δικούς της πόρους.

 

«Η ομογένεια σήμερα δεν παίζει μόνο άμυνα, δεν περιμένει να υπάρξει μία κρίση για να κινητοποιηθεί. Επηρεάζουμε παντού, είμαστε πιο οργανωμένοι. Κάθε μέρα γίνεται κάτι» λέει στο LifoPolitics ο Έντι Ζεμενίδης.  Στην ερώτηση αν υπάρχει ανταγωνισμός με το τουρκικό λόμπι, απαντά πως οι Τουρκοαμερικανοί είναι λίγοι στις ΗΠΑ, δεν έχουν μέλη τους στο Κονγκρέσο και δεν έχουν ούτε την ισχύ, ούτε την επιρροή που έχουν οι Ελληνοαμερικανοί που  «έχουν φτάσει στην κορυφή της αμερικανικής πολιτικής. Η  Τουρκία κάνει λόμπινγκ στις ΗΠΑ πληρώνοντας επαγγελματικά γραφεία για να τους ανοίγει πόρτες. Η Τουρκία ξοδεύει εκατομμύρια αλλά αυτά τα χρήματα έχουν πάει χαμένα» λέει. «Εμείς είμαστε πολίτες. Είμαστε οργάνωση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Το HALC δεν το πληρώνει η Ελλάδα».