Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να διαφυλαχθεί το δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να διαφυλαχθεί το δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση Facebook Twitter
Φωτ.: PIXABAY
0

Έκκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση απευθύνει με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταδικάζοντας την οπισθοδρόμηση στην αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα των γυναικών.

Οι ευρωβουλευτές, έπειτα από συζήτηση που διεξήγθη την Τετάρτη στην Ολομέλεια, ενέκριναν σήμερα ψήφισμα με 364 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 37 αποχές, υπενθυμίζοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί σε ισχύ η απόφαση στην υπόθεση-ορόσημο Roe v Wade (1973) και η συνακόλουθη συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, επανέλαβαν την έκκλησή τους προς την κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας να καταργήσει ταχέως το νομοσχέδιο 8 της Γερουσίας, ενώ απευθύνουν κάλεσμα σε διάφορες άλλες πολιτείες των ΗΠΑ με παρόμοιους νόμους να ευθυγραμμίσουν τη νομοθεσία τους με τα διεθνώς προστατευόμενα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών.

Όπως υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές οι απαγορεύσεις και οι άλλοι περιορισμοί στην άμβλωση πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας. «Οι γυναίκες οι οποίες, λόγω οικονομικών ή υλικοτεχνικών εμποδίων, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε κλινικές αναπαραγωγικής υγείας σε γειτονικά κράτη ή χώρες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποβληθούν σε επισφαλείς και απειλητικές για τη ζωή τους γυναικολογικές παρεμβάσεις» αναφέρουν, μεταξύ άλλων.

Οι συνέπειες για τις γυναίκες λόγω της πιθανής απαγόρευσης της άμβλωσης στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, οι ευρωβουλευτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις πιθανές παγκόσμιες συνέπειες σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέψει την απόφαση «Roe κατά Wade». «Σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βοήθεια των ΗΠΑ για προγράμματα δημόσιας υγείας, η ανατροπή αυτή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην προσήλωση των κυβερνήσεων τους στην παροχή υπηρεσιών άμβλωσης και άλλα αναπαραγωγικά δικαιώματα» τόνισαν.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η Επιτροπή και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αντισταθμίσουν κάθε πιθανή μείωση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα παγκοσμίως, να υποστηρίξουν σθεναρά και να δώσουν προτεραιότητα στην καθολική πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις στο πλαίσιο των εξωτερικών τους σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει να παρέχεται ασφαλές καταφύγιο σε όλους τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο νομικής δίωξης ή άλλων μορφών παρενόχλησης.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αποποινικοποιήσουν την άμβλωση

Την αποποινικοποίηση της άμβλωσης από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν οι ευρωβουλευτές, ενώ καλούν τις ευρωπαϊκές χώρες «να άρουν και να καταπολεμήσουν τα εμπόδια στην ασφαλή και νόμιμη άμβλωση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και άλλα συναφή δικαιώματα», σημειώνοντας πως αυτά πρέπει να διασφαλίζονται χωρίς διακρίσεις. Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί δεν θα πρέπει να αρνούνται την πρόσβαση σε φροντίδα άμβλωσης για λόγους θρησκείας ή συνείδησης, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

European LiFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εurostat: H Eλλάδα βελτιώθηκε σε πολλά, παραμένει ωστόσο ουραγός της Ε.Ε.

Οπτική Γωνία / Σε ποιούς τομείς παραμένει η Ελλάδα ουραγός της Ε.Ε.;

Από την υψηλότερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα πληθυσμού μέχρι το πιο αργόσυρτο σύστημα Δικαιοσύνης, ακολουθούν έξι δείκτες και γραφήματα της Eurostat και άλλων διεθνών φορέων που τοποθετούν τη χώρα μας στις χαμηλές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μένουν πολλά να γίνουν.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ουκρανία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

European LiFO / Ουκρανία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου Ρωσίας και Λευκορωσίας

Σε προηγούμενο ψήφισμα Ευρωβουλευτών, κατά ψήφισαν οι Αλαβάνος- Παπαδάκης ενώ «παρών» οι Παπαδημούλης, Κούλογλου, Κουντουρά και Γεωργούλης
NEWSROOM
Ουκρανία: Ευρωβουλευτές ζητούν σύσταση ειδικού δικαστηρίου- Για τη δίωξη της ηγεσίας Ρωσίας και Λευκορωσίας

European LiFO / Ουκρανία: Ευρωβουλευτές ζητούν σύσταση ειδικού δικαστηρίου- Για τη δίωξη της ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της

Το κείμενο εγκρίθηκε με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 33 αποχές- Κατά ψήφισαν οι Αλαβάνος- Παπαδάκης από το ΚΚΕ ενώ «παρών» ψήφισαν Παπαδημούλης, Κούλογλου, Κουντουρά και Γεωργούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM