ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της κοιλάδας του Πανσίρ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της κοιλάδας του Παντσίρ Facebook Twitter
EPA
0

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα πως πήραν τον «πλήρη» έλεγχο της κοιλάδας του Παντσίρ, όπου είχε οργανωθεί αντίσταση εναντίον τους αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα του Αυγούστου.

«Με τη νίκη αυτή η χώρα μας βγαίνει τελείως πλέον από τον μαρασμό του πολέμου», ανέφερε ο βασικός εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ. 

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη εναντίον των Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Πανσίρ, την οποία λίγο νωρίτερα οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει πως έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης υποστήριξε στο λογαριασμό του στο Twitter πως εξακολουθεία να κρατάει «στρατηγικές θέσεις» στην κοιλάδα. «Η μάχη εναντίον των Ταλιμπάν και των εταίρων τους θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Οι αντίπαλοι των Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Παντσίρ πρότειναν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και οι ισλαμιστές μαχητές να αποχωρήσουν

Η αντίσταση στους Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Παντσίρ (ανατολικά), τη μοναδική εστία ένοπλης αντιπαράθεσης με το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως πρότεινε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, καθώς κατά πληροφορίες υπέστη βαριές απώλειες το Σαββατοκύριακο.

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (ΕΜΑ) έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως «πρότεινε στους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο Παντσίρ (...) και να αποσύρουν τις δυνάμεις τους. Σε ανταπόδοση, ζητήσαμε από τα στρατεύματά μας να απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια».

Το ΕΜΑ ανέφερε χθες μέσω Twitter ότι ο εκπρόσωπός του Φαχίμ Ντάστι – διάσημος αφγανός δημοσιογράφος – και ο στρατηγός Άμπντουλ Ουντόντ Ζάρα σκοτώθηκαν στις μάχες των τελευταίων ημερών.

Έπειτα από αστραπιαία προέλαση, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τη 15η Αυγούστου θέτοντας υπό την κατοχή τους την Καμπούλ και αρκετά πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν πήγαν στο Παντσίρ κι ενώθηκαν με το ΕΜΑ. Οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν χθες Κυριακή πως πολλοί τομείς της κοιλάδας του Παντσίρ καταλήφθηκαν από δυνάμεις του καθεστώτος τους, πληροφορία που διέψευσαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρικτές του ΕΜΑ, κατά τους οποίους οι μαχητές του αποσύρθηκαν σε ορεινές περιοχές.

Το Παντσίρ είναι προπύργιο αντίστασης στους Ταλιμπάν για χρόνια· ήταν η περιοχή του γνωστού αφγανού πολέμαρχου Άχμεντ Σα Μασούντ, που μεσουράνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, προτού δολοφονηθεί από την Αλ Κάιντα το 2001.

Επικεφαλής του ΕΜΑ είναι ο Άχμαντ Μασούντ, γιος του πολέμαρχου Μασούντ, καθώς και ο Αμρουλά Σάλεχ, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που κατέρρευσε, μέγας εχθρός των Ταλιμπάν, που κατέφυγε στην κοιλάδα του Παντσίρ. Η κοιλάδα αυτή είναι περίκλειστη και δυσπρόσιτη, βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς Χίντου Κους, το νότιο άκρο της οποίας απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Διεθνή / Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Την ίδια στιγμή, οι ισχυρότερες αντάρτικες οργανώσεις της χώρας, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) και η ομάδα EMC, δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Διεθνή / Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Το μεγάλο αστέρι του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 
LIFO NEWSROOM
Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM