Προβληματισμό προκαλεί στη Γερμανία η άνοδος του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο απέσπασε το 13,2% στις χθεσινές τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, λαμβάνοντας διψήφια ποσοστά και στις μεγάλες πόλης του κρατιδίου.

 

Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο κόμμα συγκεντρώνει τόσο υψηλά ποσοστά με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι ίσως αυτά τα ποσοστά να είναι μια πρώτη «γεύση» από τις εκλογές σε τρία ακόμη τοπικά κοινοβούλια την επόμενη Κυριακή.

 

Όπως γράφει το Spiegel «τα καθιερωμένα κόμματα αντιδρούν με τρόμο».  «Είναι πολύ τρομακτικό», λέει αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Bundestag, Eva Högl, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την επιτυχία των ξενοφοβικών στην μεγάλη αποχή που έφτασε στο 50% σε αυτές τις εκλογές.

 

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκέλνερ εκτιμά ότι δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για μια άνοδο της δεξιάς, καθώς όπως λέει το ποσοστό των ψηφοφόρων δεν αυξήθηκε αλλά η αποχή είναι που έστειλε ψηλότερα το AFD.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι η αποχή που έκαναν το AFD, και σε ορισμένα σημεία και το NPD (τους κρυφο-νεοναζιστές), ισχυρούς.   Μόνο το 48 τοις εκατό του εκλογικού σώματος πήγε την Κυριακή στην Έσση για να ψηφίσει ενώ χαρακτηριστικά στην πόλη Βισμπάντεν, ψήφισε μόνο το 39 τοις εκατό.

 

Η πτώση των μεγάλων κομμάτων ήταν εντυπωσιακή. Το CDU της Άνκελα Μέρκελ έχασε από τις τελευταίες  τοπικές εκλογές 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) 3,5 μονάδες, οι Πράσινοι έχασαν ακόμα και 6.7%.

 

Σύμφωνα με τον Güllner, «για τους περισσότερους πολίτες, το θέμα των προσφύγων δεν είναι το κρίσιμο ζήτημα - με εξαίρεση την πελατεία του AFD». Όπως λέει ο ίδιος, "το AFD επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο μέρος από την κρίση των προσφύγων."

 

Η κρίση των προσφύγων είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στα προεκλογικές εκστρατείες των ομόσπονδων κρατιδίων της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ, όποτυ στις 13 Μαρτίου θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές.Από τους σχεδόν 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ήρθαν στη Γερμανία το 2015, στο κρατίδιο Baden-Württemberg πήγε σχεδόν το 13 τοις εκατό, στη Ρηνανία-Παλατινάτο το 4,8 τοις εκατό και στη Σαξονία-Άνχαλτ το 2,85 τοις εκατό από αυτούς που έφτασαν.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr