Ξεκίνησε η διαδικασία σύνδεσης με την ΕΕ για την Μολδαβία και Γεωργία

Ξεκίνησε η διαδικασία σύνδεσης με την ΕΕ για την Μολδαβία και Γεωργία Facebook Twitter
0

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Συνεργασίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας που επισκιάστηκε από την υποχώρηση την τελευταία στιγμή της Ουκρανίας. Στην κοινή συνέντευξη τύπου οι επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι και η Πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε επανέλαβαν ότι η πόρτα της ΕΕ παραμένει ανοιχτή για την Ουκρανία αλλά όλα πλέον εξαρτώνται από την πολιτική της ηγεσία. Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παρέμβαση από τη Ρωσία σε καμία διμερή συμφωνία. Στο μεταξύ Μολδαβία και Γεωργία υπέγραψαν την έναρξη της διαδικασίας για μία συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ τους προσεχείς μήνες.

 

Την ίδια ώρα στο Κίεβο πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα, διαδηλώσεις φιλοευρωπαϊστών και αντιευρωπαϊστών. Οι φιλοευρωπαϊστές Ουκρανοί παραμένουν στους δρόμους, για να πιέσουν την κυβέρνηση να μπει στο ευρωπαϊκό μονοπάτι.Στην πλατεία Ανεξαρτησίας, έχουν ανάψει φωτιές σε βαρέλια και πίνουν τσάι για να ζεσταθούν, καθώς επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς αιφνιδιάζοντας τις Βρυξέλλες αλλά και τους Ουκρανούς, υπαναχώρησε τελευταία στιγμή από την εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λίγα μέτρα πιο μακριά, στην πλατεία της Ευρώπης, έχουν συγκεντρωθεί οι υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς που τάσσονται κατά μιας στενότερης σχέσης της χώρας τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ουκρανοί που διαφωνούν με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, προέρχονται κυρίως από τις ανατολικές περιοχές της χώρας, που συνορεύουν με τη Ρωσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέφθασαν κατά χιλιάδες με πούλμαν. Η αστυνομικές δυνάμεις είναι επί ποδός καθώς εκφράζονται για φόβοι για επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών.

Πηγή: Euronews

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ