Πιέσεις από Ρωσία, ΕΕ και ΔΝΤ στην Ουκρανία

Πιέσεις από Ρωσία, ΕΕ και ΔΝΤ στην Ουκρανία Facebook Twitter
0

Προσπαθώντας να εξετάσει κανείς τα βαθύτερα αίτια των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία, διαπιστώνει ότι το Κίεβο χρειάζεται επειγόντως χρήματα για να αποφύγει την καταστροφή.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα χρηματικά αποθέματα που υπάρχουν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες μόλις τριών μηνών. Μπορεί όμως η Ουκρανία να εκδώσει ομόλογα για να αντλήσει τα μετρητά που χρειάζεται;

"Μπορούν να εκδώσουν ομόλογα, αν υπάρχουν κάποια καλά νέα από το οικονομικό μέτωπο. Για παράδειγμα, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φτάσει σε κάποιου είδους συμφωνία αναχρηματοδότησης, αν υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης με την Ευρώπη ή αν έρθει η Ρωσία να βοηθήσει και δηλώσει δημοσίως ότι μπορεί να παράσχει κάποιου είδους χρηματοδότηση. Τότε ίσως (οι Ουκρανοί) μπορέσουν να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην αγορά", εξηγεί στην κάμερα του euronews ο χρηματιστής Φρανσουά Τζιρόντ.

Η Ουκρανία έλαβε δάνεια ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων από ρωσικές τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο, αλλά τα χρήματα αυτά δεν αποδείχθηκαν αρκετά. Ετσι, σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές στο Κίεβο, ο πρόεδρος Πούτιν έκανε στον Γιανουκόβιτς μια προσφορά που δεν μπορούσε να αρνηθεί, κατά την συνάντησή τους πριν δύο εβδομάδες.

Ο πολιτικός επιστήμονας Μικιάλο Πογκρεμπίνσκι εξηγεί: "Αναφορικά με την Ρωσία, είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Γιανουκόβιτς και Πούτιν πέραν των άλλων, αφορούσαν και το ζήτημα του δανεισμού με προνομιακούς όρους από την Ρωσία. Νομίζω ότι το ποσό που συζητείται είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Αφορούσαν επίσης την χαμηλότερη τιμή του φυσικού αερίου αλλά και την ανανέωση των εντολών για επενδύσεις στην Ουκρανία από ρωσικές επιχειρήσεις". (euronews)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ