Ελ Σαλβαδόρ: 29χρονη έμεινε έξι χρόνια στη φυλακή «για ανθρωποκτονία» επειδή απέβαλε

Ελ Σαλβαδόρ: 29χρονη έμεινε έξι χρόνια στη φυλακή «για ανθρωποκτονία» επειδή απέβαλε Facebook Twitter
Γυναίκες διαδηλώνουν υπέρ της αποφυλάκισης των γυναικών που καταδικάζονται για άμβλωση στη χώρα ( Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Οι αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ αποφυλάκισαν 29χρονη η οποία εξέτισε τα έξι από τα δέκα χρόνια κάθειρξης που της είχε επιβληθεί όταν κρίθηκε ένοχη για τη «δολοφονία» του μωρού της, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.


Η Σίντι Εράσο, 29 ετών, βρισκόταν στον όγδοο μήνα της κύησης όταν απέβαλε μέσα στις τουαλέτες εμπορικού κέντρου στη Σογιαπάνγκο, ανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, το 2014, αλλά οι δικαστικές αρχές της χώρας την καταδίκασαν αφού αποφάνθηκαν ότι είχε κάνει άμβλωση. 

Στο Ελ Σαλβαδόρ, συντηρητική καθολική χώρα, η νομοθεσία εναντίον της άμβλωσης συγκαταλέγεται στις αυστηρότερες στον κόσμο. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης 2 ως 8 ετών σε περιπτώσεις άμβλωσης· όμως εισαγγελείς και δικαστές χαρακτηρίζουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και αθέλητες αποβολές «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως και 50 ετών κάθειρξης.


Η ετυμηγορία σε βάρος της 29χρονης έγινε μεταγενέστερα ελαφρύτερη και η ποινή της μειώθηκε από τα 30 στα 10 χρόνια κάθειρξη.


Τουλάχιστον 18 γυναίκες εκτίουν σήμερα βαριές ποινές στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ για παρόμοιες υποθέσεις.


Η Σίντι Εράσο «ανέκτησε την ελευθερία της χάρη στις άοκνες προσπάθειες πολλών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διατρανώνουν την αθωότητα των γυναικών οι οποίες φυλακίζονται άδικα στο Ελ Σαλβαδόρ», τόνισε η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα σε ανακοίνωσή της.

Η αποφυλάκιση της Εράσο «επιβεβαιώνει ότι η δικαιοσύνη είναι εφικτή όταν ενωνόμαστε», έκρινε η Μορένα Ερέρα, στέλεχος της Ένωσης Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης στο Ελ Σαλβαδόρ.


Η Κάρμεν Μαρτίνες του Κέντρου για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα υπενθύμισε ότι οι αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ έχουν δεχθεί αναρίθμητες εκκλήσεις και συστάσεις από διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ