Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Πολωνία

Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Πολωνία Facebook Twitter
Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Πολωνία (EPA)
0

Δεκάδες συγγραφείς και καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ εξέφρασαν την οργή τους για την εχθρότητα προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Πολωνία από τον πρόεδρο της χώρας και άλλους πολιτικούς.

Στο γράμμα «αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας», που απέστειλαν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλούν την ΕΕ να υπερασπιστεί τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που «παραβιάζονται κατάφωρα στην Πολωνία».

«Η ομοφοβική επιθετικότητα στην Πολωνία αυξάνεται επειδή συγχωρείται από το κυβερνών κόμμα, το οποίο επέλεξε τις σεξουαλικές μειονότητες ως αποδιοπομπαίο τράγο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη την ασφάλεια και ευημερία των πολιτών», ανέφερε η επιστολή.

Η επιστολή, με ημερομηνία, τη Δευτέρα, έρχεται εν μέσω μιας πικρής πολιτιστικής σύγκρουσης στην Πολωνία, όπου οι εκκλήσεις για περισσότερα δικαιώματα στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αντιμετωπίστηκαν με επιθετική αντίδραση από την ισχυρή Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και το δεξιό κυβερνών κόμμα.

Ο Πρόεδρος Andrzej Duda, σύμμαχος του κόμματος, κέρδισε την επανεκλογή του τον Ιούλιο μετά από μια εκστρατεία που ορκιζόταν την παραδοσιακή καθολική ταυτότητα της χώρας. Αποκάλεσε δε, το κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ πιο επικίνδυνο από τον κομμουνισμό.

Στην επιστολή, που υπέγραψε επίσης η βραβευμένη με Νόμπελ λογοτεχνίας της Πολωνίας Όλγκα Τοκάρτσουκ, υπάρχει πνεύμα υπεράσπισης προς τους ακτιβιστές που έχουν τεθεί υπό κράτηση αυτό το μήνα διαμαρτυρώμενοι για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

«Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους ακτιβιστές και τους συμμάχους τους, οι οποίοι κρατούνται, βασανίζονται και εκφοβίζονται», ανέφερε η επιστολή.

«Εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για το μέλλον της δημοκρατίας στην Πολωνία, μια χώρα με αξιοθαύμαστη ιστορία αντίστασης προς τον ολοκληρωτισμό και τον αγώνα για την ελευθερία».

Πρόσφατα, η ΕΕ αντέδρασε απορρίπτοντας μικρά ποσά χρηματοδότησης σε έξι κοινότητες που είχαν δηλώσει ότι ήταν «απαλλαγμένες από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ».

Την Τρίτη, ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης, Zbigniew Ziobro, δήλωσε ότι μια από αυτές τις κοινότητες, η Tuchów, είχε πέσει θύμα «ιδεολογικής δίωξης» από την ΕΕ και ότι το υπουργείο του διέθεσε 250.000 ζλότι (57.000 ευρώ) για τη στήριξή του από ειδικό κρατικό ταμείο.

Με πληροφορίες του Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ