ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης - Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα

Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης - Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα Facebook Twitter
0

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 ηγετών ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, αφού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία εντός του διημέρου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να διαρκέσει η Σύνοδος Κορυφής.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στην 13:00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών 4» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένουν δυσκολότερες από το αναμενόμενο, όπως σχολίαζε χθες χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. «Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», έλεγε μεταξύ άλλων ο Κόντε.

«Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία» ανέφερε ο Πέδρο Σάντσεθ. Το βράδυ του Σαββάτου, οι ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23.30 και μετά από συζητήσεις δώδεκα ωρών.

Το Reuters μετέδωσε χθες πως οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνς Χαν διεμήνυσε στους ηγέτες ότι είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες: «Μια απλή υπενθύμιση: η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει, τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες. [...] Είναι η ώρα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να παρέχουμε την αναγκαία, επείγουσα υποστήριξη στους πολίτες μας και τις οικονομίες μας».

Ένα από τα πιο σοβαρά σημεία διαφωνίας στην πρόταση για το πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήταν εξ αρχής η κατανομή των επιδοτήσεων συνολικού ύψους 500 δισ. και ο επιμερισμός του ποσού που θα δικαιούται κάθε χώρα με βάση τους δείκτες ανεργίας ή την ύφεση του ΑΕΠ.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκουν απέναντί στις διεκδικήσεις τους την αδιάλλακτη στάση βόρειων, πλουσιότερων χωρών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παρουσίασε το Σάββατο μία νέα συμβιβαστική πρόταση, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας.

Ο Μισέλ πρότεινε μείωση του ποσού των επιχορηγήσεων από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ στα 450 δισ. ευρώ, και αύξηση του ύψους των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια από 250 δισ. ευρώ. Χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνάντησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και συζήτησε για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θέματα στα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Επί τάπητος τέθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM