Στη Μπογκοτά το υπαίθριο σινεμά είναι η απάντηση στην καραντίνα

Στη Μπογκοτά το υπαίθριο σινεμά είναι η απάντηση στην καραντίνα Facebook Twitter
Στη Μπογκοτά το υπαίθριο σινεμά είναι η απάντηση στην καραντίνα (Reuters)
0

Οι κάτοικοι της Μπογκοτά στην Κολομβία δε χρειάζεται να περιμένουν να αρθούν τα μέτρα κατά της πανδημίας και  ανοίξουν οι κινηματογράφοι για να δουν ταινία. Το κάνουν από το μπαλκόνι τους.

Δεν χρειάζονται εισιτήρια, ούτε να περιμένουν σε ουρές για να μπουν στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Λίγο πριν ξεκινήσει η ταινία, οι κάτοικοι στις γειτονιές της Μπογκοτά χορεύουν ζούμπα, μερένγκε, βάζουν τις καρέκλες στα μπαλκόνια τους και παρακολουθούν ταινία, που προβάλλεται σε μία τεράστια οθόνη στη μέση του δρόμου.

Όσοι παρακολούθησαν έκαναν λόγο για μία νύχτα που ποτέ δε θα ξεχάσουν.

Και όλα οφείλονται σε μία έξυπνη ιδέα της Cine Colombia. Η μεγαλύτερη εταιρεία κινηματογράφου στη χώρα της Νότιας Αμερικής, προσφέρει καθημερινά ταινίες στην ύπαιθρο, όταν πέφτει το φως της ημέρας σε μια τεράστια οθόνη που οι κάτοικοι της Μπογκοτά μπορούν να παρακολουθήσουν από τα μπαλκόνια ή τα παράθυρά τους.

Οι προβολές έχουν σκοπό να σπάσουν τη μονοτονία μιας καραντίνας διάρκειας άνω των έξι εβδομάδων με εντολή της κυβέρνησης, προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού.

Η πρωτοβουλία είναι μέρος ενός προγράμματος του Cine Colombia που ξεκίνησε το 2017 για να φέρει τις ταινίες σε απομακρυσμένες πόλεις που πλήττονται από τη βία και τη φτώχεια σε ολόκληρη τη χώρα. Τώρα απλά βρήκε εφαρμογή λόγω του εγκλεισμού.

Το πρότζεκ, γνωστό ως Ruta 90, έφερε το σινεμά σε περισσότερες από 265 πόλεις, των οποίων οι κάτοικοι δεν είχαν βρεθεί ποτέ σε κινηματογράφο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είχαν καν ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η Ruta 90 της Cine Colombia έχει ανακαλυφθεί εκ νέου και τώρα δείχνει κινηματογραφικές προβολές από τους δρόμους έως τα μπαλκόνια της Μπογκοτά για να φέρει χαρά στους Κολομβιανούς μέσω αυτής της γιγαντιαίας οθόνης», δήλωσε ο διευθυντής του έργου Nicolas Suarez στο Reuters.

Ένα φορτηγό μεταφέρει 2,5 τόνους εξοπλισμού σε διαφορετική τοποθεσία κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένης μιας γεννήτριας, ενός προβολέα και μιας φουσκωτής οθόνης 63 τετραγωνικών μέτρων.

Η οθόνη τοποθετείται σε στρατηγικό σημείο στο δρόμο, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να παρακολουθήσουν από τα σπίτια τους.

Δεν πρόκειται για έναν αρκετά παραδοσιακό κινηματογράφο αφού τα φώτα δεν χαμηλώνουν, αλλά όλοι εκτίμησαν την προσπάθεια.

«Νομίζω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα, καλή και παραγωγική ιδέα για χάρη της ψυχικής υγείας και της διασκέδασης εν μέσω του εγκλεισμού», δήλωσε ο Edgar Guayazan, 47 ετών, καθώς ετοιμάζεται μαζί με τη σύζυγο και τη νεαρή κόρη τους να παρακολουθήσουν την ταινία.

Η γιγαντιαία οθόνη θα συνεχίσει να προβάλλει ταινίες στη Μπογκοτά κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου.

Η νόσος του κορωνοϊού έχει μολύνει περισσότερα από 4.000 άτομα στη χώρα και έχει προκαλέσει τον θάνατο σε περισσότερους από 200 ασθενείς.

«Είναι βαθιά συναισθηματική κίνηση. Βοηθά τους κατοίκους να ξεφύγουν από τη ρουτίνα αποσπώντας την προσοχή τους, επειδή ο περιορισμός στο σπίτι είναι δυσβάσταχτος», δήλωσε η δημοσιογράφος Monica Martinez, η οποία γιόρτασε τα 29α γενέθλιά της, παρακολουθώντας ταινία.

Βέβαια, δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην εξύψωση του ηθικού στην Κολομβία. Ήδη αστυνομικοί για να δώσουν κουράγιο αλλά και να διασκεδάσουν τους κατοίκους της Μπογκοτά χορεύουν ζούμπα στους δρόμους της πόλης.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ