Ιστορικό ναυάγιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στα Φώκλαντ - «Ξεπρόβαλε μέσα από το σκοτάδι»

Ιστορικό ναυάγιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στα Φώκλαντ - «Ξεπρόβαλε μέσα από το σκοτάδι» Facebook Twitter
0

Το ναυάγιο ενός καταδρομικού της Γερμανίας, που βυθίστηκε αύτανδρο από το Βασιλικό Ναυτικό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακάλυψε ομάδα ερευνητών ανοιχτά των Φώκλαντ. 

Το SMS SCHARNHORST ήταν η ναυαρχίδα του αντιναυάρχου Μαξιμίλιαν φον Σπέε, που έγινε γνωστός ως διοικητής της Μοίρας Ανατολικής Ασίας του Γερμανικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού. Το πλοίο βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1914 με πάνω από 800 άτομα, ανάμεσά στα οποία και αντιναύαρχος Μαξιμίλιαν φον Σπέε. Ο επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής που τελικά εντόπισε το ναυάγιο περιέγραψε τη στιγμή της ανακάλυψης ως «μοναδική». 

«Συχνά κυνηγάμε σκιές στον βυθό, αλλά όταν το SMS SCHARNHORST εμφανίστηκε στην ροή τον δεδομένων μας, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ήταν ένα από τα πλοία του γερμανικού στόλου», είπε ο Mensun Bound. Η εταιρεία ντοκιμαντέρ TVT μαγνητοσκόπησε της έρευνες. «Ξαφνικά ξεπρόβαλε μέσα από το σκοτάδι με τα κανόνια του να είναι στραμμένα προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε ο Mensun Bound. Ο ίδιος, που έχει καταγωγή από τα Φώκλαντ και ειδικεύεται στην υποβρύχια αρχαιολογία, δηλώνει πως μία ανακάλυψη τέτοιας σπουδαιότητας «αποτελεί μία αξέχαστη και συγκινητική στιγμή στη ζωή του». 

Ιστορικό ναυάγιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στα Φώκλαντ - «Ξεπρόβαλε μέσα από το σκοτάδι» Facebook Twitter
Το SMS SCHARNHORST μερικά χρόνια πριν τη βύθισή του

Οι έρευνες για το SMS SCHARNHORST ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια, όταν συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την Ναυμαχία των Νήσων Φώκλαντ, αλλά δεν έφερε άμεσα αποτελέσματα. Οι ομάδες έρευνας ξεκίνησαν ξανά τις αποστολές φέτος με τη χρήση ενός υποθαλάσσιου οχήματος, του Seabed Constructor, και τεσσάρων αυτόνομων υποβρυχίων. Το SMS SCHARNHORST εντοπίστηκε κατά την τρίτη μέρα των ερευνών σε βάθος 1.610 μέτρων. Οι ερευνητές δεν πραγματοποίησαν κανενός είδους παρέμβαση στο ναυάγιο, ενώ ο οργανισμός Falkland Maritime Heritage Trust αναζητά τρόπους για τη νομική προστασία της περιοχής. 

Το SMS SCHARNHORST υπαγόταν στη Μοίρα Ανατολικής Ασίας, την μοίρα καταδρομικών του Γερμανικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού που αναπτυσσόταν κυρίως στον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1914. Το θωρακισμένο καταδρομικό έπαιξε κομβικό ρόλο στη Ναυμαχία του Κορονέλ, ανάμεσα στο Γερμανικό Αυτοκρατορικό Ναυτικό και το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, ανοικτά των ακτών της Χιλής. 

Ιστορικό ναυάγιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στα Φώκλαντ - «Ξεπρόβαλε μέσα από το σκοτάδι» Facebook Twitter
Καλλιτεχνική απεικόνιση της βύθισης του SMS SCHARNHORST,Thomas Somerscales - Royal Museums Greenwich

Από τη νίκη στην ήττα μέσα σε πέντε εβδομάδες 

Στις ακτές της Χιλής η Βρετανία γνώρισε την πρώτη, και την πλέον οδυνηρή ήττα σε ναυμαχία κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί κατάφεραν να βυθίσουν δύο από τα τέσσερα πλοία της, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1600 ανδρών. Στη Ναυμαχία του Κορονέλ δεν σκοτώθηκε ούτε ένας Γερμανός. Η ήττα στη Ναυμαχία του Κορονέλ προκάλεσε μούδιασμα στη Βρετανική Αυτοκρατορία, ωστόσο η απάντηση δεν άργησε να έρθει. 

Το Βασιλικό Ναυτικό έστειλε πλοία από τη Βόρεια Θάλασσα στον Νότιο Ατλαντικό όπου αντιμετώπισαν τους Γερμανούς στα Φώκλαντ πέντε εβδομάδες μετά. Η βρετανική μοίρα ακολούθησε τη γερμανική και επιτέθηκε στα γερμανικά πλοία. Τα HMS INVICIBLE και HMS INFLEXIBLE προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο SMS SCHARNHORST με αποτέλεσμα τη βύθισή του, με τα 860 μέλη του πληρώματός του. Στη συνέχεια το Βασιλικό Ναυτικό καταδίωξε τα υπόλοιπα πλοία. O γερμανικός στόλος στην περιοχή εκμηδενίστηκε. Στη ναυμαχία σκοτώθηκαν και οι δύο γιοι του Μαξιμίλιαν φον Σπέε. Συνολικά σκοτώθηκαν 2.200 Γερμανοί.

Ιστορικό ναυάγιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στα Φώκλαντ - «Ξεπρόβαλε μέσα από το σκοτάδι» Facebook Twitter
Το SMS SCHARNHORST σήμερα στον βυθό των Φώκλαντ

Ο Μαξιμίλιαν φον Σπέε ανακηρύχθηκε ήρωας στη Γερμανία καθώς αρνήθηκε να παραδοθεί και το 1934 ένα νεότευκτο καταδρομικό ονομάστηκε προς τιμήν του. Η ναυμαχία στα Φώκλαντ καθόρισε την πορεία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αφού επί της ουσίας η Ασιατική Μοίρα της Γερμανίας έπαυσε να υφίσταται και δεν μπορούσε πλέον να ασκεί επιδρομές στα πλοία του εμπορικού ναυτικού. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ