Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για ένα συντεταγμένο Brexit

 

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στη Βρετανία να επιλέξει την πορεία της για τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση από το μπλοκ και ότι η ΕΕ είναι ενωμένη και έτοιμη για μια συντεταγμένη αποχώρηση.

 

«Η ΕΕ των 27 είναι ενωμένη και έτοιμη για ένα συντεταγμένο Brexit», ανέφερε ο Μπαρνιέ σε ανάρτησή του στο Twitter κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μάλτα. «Τώρα εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τις επιλογές του».

 

 

Στις τοπικές εκλογές που διενεργήθηκαν χθες στη Βρετανία μειώθηκε η στήριξη προς το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα, με πολιτικούς και από τις δύο παρατάξεις να υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την οργή των ψηφοφόρων για το αδιέξοδο αναφορικά με το πώς, ακόμα και το εάν θα επισυμβεί ποτέ το Brexit.

 

Ενισχυμένα τα μικρά κόμματα και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις εκλογές για τοπικά συμβούλια

 

Προβάδισμα των μικρότερων κομμάτων και των ανεξάρτητων υποψηφίων και σημαντικές απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε 109 από 248 τοπικά συμβούλια στην Αγγλία, για τα οποία διεξήχθησαν χθες εκλογές. Η καταμέτρηση στα εκλογικά κέντρα της Βόρειας Ιρλανδίας ξεκίνησε σήμερα το πρωί και θα συνεχιστεί μέχρι αύριο.

 

Το κόμμα των Συντηρητικών φαίνεται να χάνει μέχρι στιγμής πάνω από 433 έδρες, όπως και τον έλεγχο 15 συμβουλίων, ενώ το κόμμα των Εργατικών 81 έδρες και τρία συμβούλια. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν μέχρι στιγμής περισσότερες από 300 έδρες και φαίνεται να έχουν τον έλεγχο σε οχτώ τοπικές αρχές, ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν 38 έδρες και δύο συμβούλια. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που εκλέγονται μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 85, ενώ το Ukip, που δεν είχε υποψηφίους σε όλα τα συμβούλια, χάνει οχτώ έδρες.

 

Σε δηλώσεις τους, στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αναμενόμενες απώλειες είναι το τίμημα για την στασιμότητα του Brexit. Ο πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος Μπράντον Λιούις δήλωσε σε συνέντευξη ότι το κόμμα του γνώριζε ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει «δύσκολες εκλογές» διότι οι πολίτες ήταν απογοητευμένοι από το αδιέξοδο του κοινοβουλίου σχετικά με το Brexit. «Είναι μία υπενθύμιση για όλους στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι πρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο, να ολοκληρώσουμε αυτό που ψήφισαν οι πολίτες (στο δημοψήφισμα) και να επικεντρωθούμε σε αυτό».

 

Οι Εργατικοί φαίνεται να χάνουν το έλεγχο σε αρκετά συμβούλια που θεωρούνταν προπύργια του κόμματος, όπως για παράδειγμα στο Σάδερλαντ, όπου χάνουν 10 έδρες. Ο αντιπρόεδρος των Εργατικών Τζον Μακντόνελ, σε μήνυμά του στο twitter, έγραψε ότι «το μέχρι στιγμής μήνυμα από τις τοπικές εκλογές είναι: ξεκαθαρίστε το Brexit. Το μήνυμα ελήφθη», αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής του συμβουλίου του Σάδερλαντ Γκράχαμ Μίλερ, οι Εργατικοί πληρώνουν το τίμημα για τη στάση τους στο δεύτερο δημοψήφισμα.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή και ειδικό στις εκλογικές αναμετρήσεις Τζον Κέρτις, οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα στις περιοχές όπου είχαν μέχρι σήμερα τον έλεγχο και όπου ιστορικά ήταν ισχυρά, ενώ αυτές οι εκλογές δίνουν ελπίδα στα μικρά κόμματα για τις ευρωεκλογές.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr