Καταδικάστηκε ο Ελ Τσάπο - Αντιμέτωπος με ισόβια ο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών

Καταδικάστηκε ο Ελ Τσάπο - Αντιμέτωπος με ισόβια ο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών Facebook Twitter
0

Ο μεξικανός διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών, γνωστός ως «Ελ Τσάπο», καταδικάστηκε την Τρίτη μετά από μια ακροαματική διαδικασία διάρκειας τριών μηνών στη Νέα Υόρκη και είναι αντιμέτωπος με ισόβια.

Η πολύκροτη δίκη εξέθεσε την εσωτερική λειτουργία του εκτεταμένου καρτέλ του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν,, η οποία επί δεκαετίες προμήθευε με τόνους ναρκωτικών τις Ηνωμένες Πολιτείες και μάστιζε το Μεξικό με αιματοχυσία και διαφθορά.

Η καταδίκη του «βασιλιά των ναρκωτικών» δίνει τέλος στη σταδιοδρομία ενός θρυλικού λαθρεμπόρου που από κάποιους στο Μεξικό θεωρήθηκε ως σκοτεινός λαϊκός ήρωας και έγινε γνωστός για τις καινοτόμες τακτικές λαθρεμπορίου, τη βία εναντίον των ανταγωνιστών του και την ασταμάτητη ικανότητά του να αποφεύγει τη σύλληψη για χρόνια.

Καθώς ο δικαστής διάβασε την ετυμηγορία ο Ελ Τσάπο άκουγε έναν μεταφραστή και κοίταζε έκπληκτος. Όταν η ανάγνωση της ετυμηγορίας ολοκληρώθηκε, έστρεψε πίσω το κεφάλι του και κοίταξε τη σύζυγό του Έμα η οποία είχε δάκρυα στα μάτια.

Ο «Ελ Τσάπο» κρίθηκε ένοχος από τους ενόρκους και στις 10 κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε, με βασικότερες την εισαγωγή και το εμπόριο ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρήματος και τις ανθρωποκτονίες από πρόθεση.

Η καταδίκη του για τόσο σοβαρά εγκλήματα εκτιμάται πως  σημαίνει την ισόβια και πως θα περάσει στη φυλακή το υπόλοιπο της ζωής του. Η ποινή του θα ανακοινωθεί αργότερα το καλοκαίρι.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την αμερικανική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ángel Meléndez, ειδικός πράκτορας υπεύθυνος για τις Εσωτερικές έρευνες ασφαλείας που οδήγησαν στη σύλληψη του Ελ Τσάπο.

Η δίκη διεξήχθη υπό αυστηρό έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με σκυλιά, ελεύθερους σκοπευτές και ομοσπονδιακούς πράκτορες να περικυκλώνουν την αίθουσα.

Η ακροαματική διαδικασία περιελάμβανε στοιχεία από 56 μάρτυρες, 14 από τους οποίους κάποτε συνεργάστηκαν με τον Ελ Τσάπο.

Καταδικάστηκε ο Ελ Τσάπο - Αντιμέτωπος με ισόβια ο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών Facebook Twitter
H σύζυγος του Ελ Τσάπο Emma Coronel Aispuro

Ήταν η πρώτη φορά που οι αρχές έμαθαν λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση, τον εφοδιασμό και την αιματηρή ιστορία των καρτέλ των ναρκωτικών, τα οποία εδώ και καιρό εισάγουν τεράστιες ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης, μαριχουάνας και συνθετικών ναρκωτικών όπως η φαιντανύλη στις Ηνωμένες Πολιτείες, κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια.

Μερικές φορές, η δίκη ήταν τόσο περίεργη που θύμιζε τηλεοπτική σειρά ενώ οι λεπτομέρειες για την βιαιότητα του Ελ Τσάπο σόκαραν καθώς αποκάλυπταν πόσο αδίστακτος ήταν με τους εχθρούς και τους διώκτες του, αλλά και τα αντίπαλα καρτέλ.

Ο 61χρονος Γκουσμάν, εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017, έπειτα από δύο θεαματικές αποδράσεις στο Μεξικό. Ο ίδιος δεν απολογήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, ο Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσμάν διακίνησε τόνους κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ για ένα διάστημα τουλάχιστον 20 ετών, εδραιώνοντας την εξουσία του στο Μεξικό μέσω στυγερών δολοφονιών.

Πολλοί μάρτυρες, που ήδη εκτίουν ποινές κάθειρξης στις ΗΠΑ ή τελούν υπό την προστασία των αμερικανικών αρχών, περιέγραψαν ενώπιον του δικαστηρίου τον τρόπο λειτουργίας του καρτέλ και τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτιζε ο Ελ Τσάπο: τόσο στο να οργανώσει την εξαγωγή και διακίνηση 155 τόνων κοκαΐνης από την Κολομβία προς τις ΗΠΑ όσο και στα βίαια εγκλήματα που διαπράττονταν για την εξουδετέρωση των αντίπαλων καρτέλ ή ακόμα και τη διαφθορά της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων και της μεξικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να κλείνουν τα μάτια τους.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατήγγειλαν, από την πλευρά τους, μια δίκη «παρωδία», υποστηρίζοντας ότι ο Ελ Τσάπο ήταν ένας αποδιοπομπαίος τράγος της διεφθαρμένης έως τα ανώτερα κλιμάκια μεξικανικής κυβέρνησης κι ότι οι πρώην έμποροι ναρκωτικών που κατέθεσαν σε βάρος του ήταν «σκουπίδια» έτοιμοι να ψευδομαρτυρήσουν για να μειώσουν τις ποινές τους.

Mε πληροφορίες από New York Times/ Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ