Ινδονησία: Ψάχνουν για το μαύρο κουτί του αεροπλάνου (update)

Ινδονησία: Ψάχνουν για το μαύρο κουτί του αεροπλάνου (update) Facebook Twitter
0

Οι ινδονησιακές αρχές εντείνουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό της ατράκτου του επιβατικού αεροσκάφους με 189 επιβαίνοντες — θεωρούνται όλοι νεκροί — στη θάλασσα ανοικτά της Ιάβας, αναπτύσσοντας υποβρύχια μέσα, καθώς ελπίζουν να μπορέσουν να ανακτήσουν το συντομότερο τα λεγόμενα μαύρα κουτιά, που είναι απολύτως απαραίτητα για να εξιχνιαστεί το γιατί ένα ολοκαίνουργιο, προηγμένο αεροσκάφος έπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα το πρωί θα καταφέρουμε να βρούμε (...) την άτρακτο», ή το κύριο μέρος των συντριμμιών, εξήγησε ο Σεργιάντο Τιαχιόνο, επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών της Ινδονησίας, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Πρόσθεσε ότι ακόμα ένα υποβρύχιο ακουστικό μέσο αναπτύχθηκε στην περιοχή στην προσπάθεια για να βρεθεί το κύριο τμήμα του αεροπλάνου.

Ινδονησία: Ψάχνουν για το μαύρο κουτί του αεροπλάνου (update) Facebook Twitter

Τέσσερα πολεμικά σαρώνουν με σόναρ ήδη την περιοχή όπου βρέθηκαν συντρίμμια αυθημερόν, στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Ιάβας, και 15 πλοία χτενίζουν την επιφάνεια. Ένα ελικόπτερο έκανε νωρίτερα κύκλους πάνω από πέντε φουσκωτές βάρκες με 36 μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης, ανάμεσά τους πολλούς δύτες έτοιμους να βουτήξουν στην πρώτη ένδειξη πως βρέθηκε κάτι.

Η χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία σημειώθηκε το 1997, όταν ένα A300 της Garuda συνετρίβη στην πόλη Μεντάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 234 άνθρωποι.

«Θαύμα αν βρεθούν επιζώντες»

Ο Γιούσουφ Λατίφ, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης, προεξόφλησε τη Δευτέρα ότι εάν βρεθούν επιζώντες, θα πρόκειται για αληθινό «θαύμα», με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα συντρίμμια και τα ανθρώπινα υπολείμματα που έχουν περισυλλεγεί.

Αν όντως επιβεβαιωθούν οι φόβοι των αρχών και δεν υπάρχει ουδείς επιζών, θα πρόκειται για το δεύτερο φονικότερο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία της Ινδονησίας, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για την αεροπορική βιομηχανία παγκοσμίως.

Ινδονησία: Ψάχνουν για το μαύρο κουτί του αεροπλάνου (update) Facebook Twitter

Η Lion Air ανέφερε ότι συγκεντρώθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα και τοποθετήθηκαν σε συνολικά 24 σάκους για πτώματα στις έρευνες κοντά στον τόπο της συντριβής, σε ένα τμήμα της θάλασσας όπου το βάθος είναι από 30 ως 35 μέτρα, περίπου 15 χιλιόμετρα από την ακτή, στα βορειοανατολικά της Τζακάρτας. Τα ανθρώπινα υπολείμματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να αρχίσει η διαδικασία της αναγνώρισής τους. Αναμενόταν να αρχίσουν να καταφθάνουν πολλά άλλα, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Metro, επικαλούμενο αξιωματούχους.

Το αεροσκάφος είχε τεχνικό πρόβλημα σε προηγούμενη πτήση 

Το Μπόινγκ είχε αντιμετωπίσει ένα τεχνικό πρόβλημα σε προηγούμενη πτήση, που όμως αντιμετωπίστηκε «βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας», διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Λάιον, Έντουαρντ Σιράιτ. Πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα 10 Boeing 737 Max 8 της εταιρείας δεν θα καθηλωθούν στο έδαφος, διότι δεν έχουν παρουσιάσει το πρόβλημα. Δεν διευκρίνισε τη φύση του προβλήματος αυτού.

Ινδονησία: Ψάχνουν για το μαύρο κουτί του αεροπλάνου (update) Facebook Twitter

Το βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, που είναι ενήμερο για το περιεχόμενο του δελτίου τεχνικού ελέγχου της πτήσης Μπαλί-Τζακάρτα που είχε κάνει το Μπόινγκ την Κυριακή, μετέδωσε πως αναφέρθηκε «έλλειψη αξιοπιστίας» σε ένα όργανο μέτρησης της ταχύτητας και παρουσιάζονταν επίσης αποκλίσεις στις μετρήσεις υψομέτρου μεταξύ των οργάνων του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη.

Η κατασκευάστρια του αεροσκάφους διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει όποια τεχνική βοήθεια χρειαστεί στην έρευνα.

Σημείωση: Το άρθρο αυτό διορθώθηκε καθώς αρχικά περιείχε βίντεο το οποίο εμφάνιζε να έχει καταγράψει πλάνα μέσα από την πτήση λίγο πριν τη μοιραία συντριβή. Το βίντεο αφαιρέθηκε καθώς δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί η γνησιότητά του. Ζητάμε συγγνώμη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Σε βίντεο οι πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες της ΕΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών
THE LIFO TEAM