Προειδοποίηση ΔΝΤ: Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ μπορεί να κοστίσει $430 δισ. στην παγκόσμια οικονομία

Προειδοποίηση ΔΝΤ: Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ μπορεί να κοστίσει $430 δισ. στην παγκόσμια οικονομία Facebook Twitter
0

Οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, μπορεί να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία 430 δισ. δολάρια, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ τονίζει παράλληλα ότι οι ΗΠΑ είναι «ιδιαίτερα ευάλωτες» σε έναν κλιμακούμενο πόλεμο δασμών.


Ασκώντας κριτική στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου, το Ταμείο τονίζει ότι οι πρόσφατες απειλές που έχουν εκτοξεύσει η Ουάσινγκτον και οι εμπορικοί εταίροι της δημιουργούν κίνδυνο να μειωθεί η παγκόσμια ανάπτυξη έως και 0,5% μέχρι το 2020, κάτι που αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου 430 δισ. δολαρίων στο ΑΕΠ παγκοσμίως.


Παρότι όλες οι οικονομίες θα πλήττονταν από μία περαιτέρω κλιμάκωση, οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν «στο επίκεντρο των παγκόσμιων αντιποίνων» με ένα σχετικά μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών της να φορολογούνται στις παγκόσμιες αγορές.


«Είναι επομένως ιδιαίτερα ευάλωτες (οι ΗΠΑ)», τονίζει το ΔΝΤ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ πρότεινε την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας 200 δισ. δολαρίων, επιπλέον από τους δασμούς ύψους 34 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκαν επισήμως στο Πεκίνο στις αρχές του μήνα.


Η κινεζική κυβέρνηση, η οποία απάντησε στο πρώτο κύμα αμερικανικών δασμών με παρόμοια μέτρα, προειδοποίησε γρήγορα για περαιτέρω αντίποινα τη Δευτέρα.


Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε αναστάτωση στους Ευρωπαίους ηγέτες αφότου χαρακτήρισε την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» των ΗΠΑ στο εμπόριο.


Το ΔΝΤ προειδοποιεί ακόμη ότι μεγαλύτερα μέτρα προστατευτισμού θα εμποδίσουν τις επενδύσεις, θα διαταράξουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά και θα επιβραδύνουν τη διάδοση τεχνολογιών που ενισχύουν την παραγωγικότητα, ενώ παράλληλα θα προκαλέσουν την αύξηση των τιμών καταναλωτικών αγαθών.


Πάντως, παρότι υπογράμμισε τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο διατήρησε στο 3,9% την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά.


Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ