To βίντεο που δημοσίευσε πριν από δύο μέρες το National Geographic με μία σκελετωμένη πολική αρκούδα να ψάχνει για τροφή προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και μεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.
Η άγρια μεγαλοπρέπεια αυτού του ζώου είχε δώσει τη θέση της στην εξαθλίωση καθώς η ετοιμοθάνατη πολική αρκούδα κινηματογραφήθηκε στο Baffin, το μεγαλύτερο νησί του Καναδά, από τον φωτογράφο Paul Nicklen και μέλη της οργάνωσης «Sea Legacy».
Ο Nicklen ανέβασε το αποκαρδιωτικό αυτό βίντεο στους λογαριασμούς του στα social media και το βίντεο προκάλεσε χιλιάδες σχόλια, αλλά και αντιδράσεις από κόσμο που επιτέθηκε στους κινηματογραφιστές επειδή δεν παρείχαν βοήθεια στο ζώο.
Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν την εικόνα αυτή και κάπως επιπόλαια έσπευσαν να κριτικάρουν το γεγονός πως οι επιστήμονες δεν βοήθησαν το ζώο, αλλά κατέγραψαν την εξαθλίωσή του σε βίντεο.
Η λεπτή γραμμή μεταξύ παρατήρησης της άγριας ζωής και διάσωσης εξηγείται σε ένα ποστ που έρχεται ως απάντηση από τους κινηματογραφιστές.
«Αυτή είναι η εικόνα μιας πολικής αρκούδας που λιμοκτονεί. Αδύναμοι μύες, ατροφικοί από την εκτεταμένη πείνα, που μετά βίας μπορούν να την συγκρατήσουν.
Η ομάδα μας @Sea_Legacy παρακολουθούσε την οδυνηρή διαδρομή της προς τον εγκαταλελειμμένο αλιευτικό καταυλισμό από τον οποίο την παρακολουθούσαμε όπου βρήκε κάποια σκουπίδια για φαγητό και ένα κομμάτι αφρού από τη θέση ενός snowmobile, όπως ανακαλύψαμε αργότερα.
Οι άνθρωποι ρωτάνε γιατί δεν μπορούσαμε να τη βοηθήσουμε και γιατί δεν της δώσαμε τροφή. Εκτός από το ότι είναι παράνομο να ταΐζεις άγρια ζώα, οι πολικές αρκούδες όπως αυτή χρειάζονται αρκετές εκατοντάδες λίβρες κρέατος για να επιβιώσουν. Τρέφονται κυρίως με φώκιες και δίνουν σκληρή μάχη όταν εγκλωβίζονται για μεγάλες χρονικές περιόδους στη στεριά, χωρίς πλατφόρμες θαλάσσιου πάγου τις οποίες χρησιμοποιούν για να κυνηγούν. Δεν είχαμε όπλο και δεν είχαμε φαγητό.
Εκεί κυριολεκτικά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι γι' αυτήν, καθώς βρισκόμασταν εκατοντάδες μίλια από την πλησιέστερη κοινότητα Inuit.
Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Αυτό που κάναμε ήταν να αφήσουμε στην άκρη τα δάκρυά μας, γνωρίζοντας ότι αυτό το βίντεο θα επικοινωνούσε σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως είδος σήμερα. Είναι αλήθεια ότι δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την πείνα του ζώου αλλά είμαστε σίγουροι ότι εάν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο πάγος θα συνεχίσει να εξαφανίζεται και πολλές ακόμη αρκούδες θα λιμοκτονούν.
Με αυτές τις εικόνες, θέλουμε να αφυπνίσουμε τον κόσμο για την επικείμενη κλιματική αλλαγή και το πώς αυτή θα επηρεάσει την άγρια ζωή και τους ανθρώπους για τις επόμενες δεκαετίες. Για λύσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε αυτόν τον πλανήτη # παρακολουθείτε το @CristinaMittermeier ή πηγαίνετε στο @Sea_Legacy. #nature #naturelovers #bethechange #FaceofClimateChange #StopFossilFuels #NoArcticDrilling»
Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr
..σούργελα ε σούργελα, που αφήσατε το ζώο να πεθάνει...
Να μου επιτραπεί αυτός ο παραλληλισμός (για όσους ξέρουν την ιστορία της φωτογραφίας, θα καταλάβουν):
http://media.pathfinder.gr/cman_img_f/9518512435568687983.jpg
Ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 1994 ο Κέβιν Κάρτερ παρέλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ για Αξιόλογη Φωτογραφία (Pulitzer Prize for Feature Photography) στη Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Κολούμπια.
Τον Ιούλιο του 1994 ο Κάρτερ αυτοκτόνησε με μονοξείδιο του άνθρακα σε ηλικία 33 ετών από βαθιά κατάθλιψη εξαιτίας του γεγονότος και των κατηγοριών που ακολούθησαν.
Τμήμα του σημειώματος αυτοκτονίας που άφησε:
I'm really, really sorry. The pain of life overrides the joy to the point that joy does not exist. ...depressed ... without phone ... money for rent ... money for child support ... money for debts ... money!!! ... I am haunted by the vivid memories of killings & corpses & anger & pain ... of starving or wounded children, of trigger-happy madmen, often police, of killer executioners ... .
(*) Για την ιστορία:
He told Silva he was shocked by the situation he had just photographed, and had chased the vulture away. A few minutes later, Carter and Silva boarded a small UN plane and left Ayod for Kongor.
In 2011, the child's father revealed the child was actually a boy, Kong Nyong, and had been taken care of by the UN food aid station. Nyong had died four years prior, c. 2007, of "fevers", according to his family.
__________
Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και το λιώσιμο/ αποκόλληση πάγων/παγετώνων σε αρκτική και ανταρκτική είναι ένα τεράστιο θέμα (που εμπλέκει πολιτικές, κυβερνήσεις, επιστημονικές κοινότητες και χρήμα) με τρομακτικές -κυρίως μελλοντικές- επιπτώσεις, που ξεπερνούν κατά πολύ την -ομολογουμένως- δυσάρεστη εικόνα μίας αρκούδας που πεθαίνει και που δεν είναι η μόνη: https://www.theguardian.com/environment/2013/aug/06/starved-polar-bear-record-sea-ice-melt
...Είμαστε λίγο αστείοι εμείς οι άνθρωποι, φαίνεται να μας ενοχλεί -κυρίως- αυτό που τυγχάνει να υποπέσει στην αντίληψή μας: Μία εικόνα. Το γενικότερο πλαίσιο, που γεννά αυτές τις εικόνες – πραγματικότητες, όμως;
Επίσης μου φαίνεται κάπως περίεργο να κρίνουμε ανθρώπους (που είναι σχετικοί γνώστες κάποιων καταστάσεων -ξένων σε εμάς- και που βρίσκονται να κάνουν μία δουλειά σε μία απομακρυσμένη άκρη του κόσμου και που προφανώς έχουν ένα κάποιο μεράκι - αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, αλλιώς θα καθόντουσαν στα αυγά τους) απ’ την βολή της καρέκλας μας. Αλλά –όχι- το ότι οι αρκούδες είναι δυνητικά άκρως επικίνδυνα για τον άνθρωπο ζώα όταν πεινούν, το ότι δεν είχαν tranquilizer και ότι το ζώο θα χρειαζόταν κάτι δεκάδες- εκατοντάδες κιλά ωμού και συγκριμένου κρέατος για να επιβιώσει, αν θα επιβίωνε τελικώς, ενώ το team ήταν στην μέση του πουθενά, δεν έχει καμία σημασία. Χωρίς να μπορώ να το πω με βεβαιότητα, φοβάμαι πως η συγκεκριμένη αρκούδα πιθανότατα θα χρειαζόταν ειδικό team και χώρο αποκατάστασης – περίθαλψης.
(SKYHOOK47: Mε το Chinook, βάσει αυτού: https://www.naxospress.gr/arthro/perivallon/xedipsasan-oi-aigagroi-tis-antimiloy ταχτοποιήθηκε το θέμα της έλλειψης νερού. Φυσικά, χρειάστηκαν να βρεθούν αρκετά πτώματα αίγαγρων, όλον εκείνο τον καιρό, κατόπιν να γίνει επιτόπια εκτίμηση κλιμακίου και μετά από ....αρκετές μέρες να πάει βοήθεια).
Τέλος, χωρίς να έχει γίνει νεκροτομή της αρκούδας ή/και εξέταση από ειδικούς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπήρχε κι άλλο πρόβλημα υγείας (πλην της ατροφίας των μυών), τραυματισμός ή μόλυνση.
…Και επιστρέφοντας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής ήδη έχουμε τα εξής:
"Anthrax outbreak triggered by climate change kills boy in Arctic Circle"
A 12-year-old boy in the far north of Russia has died in an outbreak of anthrax that experts believe was triggered when unusually warm weather caused the release of the bacteria.
The boy was one of 72 nomadic herders, including 41 children, hospitalised in the town of Salekhard in the Arctic Circle, after reindeer began dying en masse from anthrax. Five adults and two other children have been diagnosed with the disease, which is known as “Siberian plague” in Russian and was last seen in the region in 1941. More than 2,300 reindeer have died, and at least 63 people have been evacuated from a quarantine area around the site of the outbreak.
https://www.theguardian.com/world/2016/aug/01/anthrax-outbreak-climate-change-arctic-circle-russia
+
"5 places relocating people because of climate change"
Rising sea levels caused by climate change are threatening coastal areas around the world – but for some communities, it’s already too late to save their homes.
https://www.weforum.org/agenda/2017/06/5-places-relocating-people-because-of-climate-change/
Για την ιστορία πάντως θα ήθελα να αναφέρω ότι έχουν οργανωθεί δύο φορές σε διαφορετικές χρονικές περιόδους αποστολή νερού και ζωοτροφών με Chinook στην Αντίμηλο.Η δεύτερη είναι αυτή που αναφέρεις.
http://nationalpost.com/news/canada/what-everybody-got-wrong-about-that-viral-video-of-a-starving-polar-bear
Αυταααα...
Ο πρώτος απαιτεί να στείλουμε Σινούκ να πετάξουν ζωοτροφές. Με τι λεφτά μεγάλε θα πληρώσουμε τις βενζίνες του Σινούκ και τις ζωοτροφές; Με αυτά που εμείς (οι ζωοφιλικές οργανώσεις όλου του κόσμου) σου ζητάμε εδώ και δεκαετίες και ΔΕΝ μας δίνεις; Πριν ζητήσεις σινουκ, δώσε πρώτα κανένα φράγκο. Γιατί από μεγαλοστομίες καναπεδάτων γκώσαμε και δεν αντέχουμε άλλο.
Αν και το μακροπρόθεσμα σωστότερο δεν είναι να στέλνεις ελικόπτερα με ζωοτροφές. Το μοναδικό σωστό είναι να σταματήσεις ΕΣΥ πρώτος και καλύτερος να τρως κρέας και ψάρι. Οι πολικές αρκούδες ξέρεις τρέφονται με ψαράκια. Απο αυτά που ΕΣΥ θερίζεις στους ωκεανούς για να τα φας. Και το λιώσιμο των πάγων οφείλεται στο κρέας που τρως. Η κτηνοτροφία παράγει _περισσότερα_ αέρια του θερμοκηπίου από όλες τις βιομηχανίες και όλες τις μεταφορές του πλανήτη συνολικά. Δεν τα λέω εγώ αυτά, τα λέει η Ουνέσκο - που όσο νάναι δεν μπορείς να την χαρακτηρίσεις σέχτα χορτοφάγων.
Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει να έχουν οι αρκούδες μακροπρόθεσμα τροφή, γίνε βήγκαν σήμερα κιόλας. Κι αν θέλεις να επέμβουμε σε επείγοντα περιστατικά πείνας, στείλε και κανά φράγκο. Λόγια έχουμε αρκετά μαζέψει, στα έργα κολλάμε.
Όσο για τον επόμενο σχολιαστή, αυτός βρήκε κιόλας τους ενόχους. Τα "σούργελα οι βήγκαν" φταίνε. Ο ίδιος δεν φταίει ποτέ και σε τίποτα. Το να είσαι ελληνάρας είναι άλλωστε τεκμήριο αθωότητας. Πήγαινε τώρα μεγάλε να τσακίσεις κανένα πιτόγυρο, που ισοδυναμεί με μερικούς τόνους CO2 και έλα μετά να μας δώσεις συμβουλές για το πως λιώνουν οι πάγοι.
Υ.Γ. Ναι, το ξέρω ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει μια πιο πολύπλοκη ιστορία πίσω της. Το συγκεκριμένο ζώο ίσως ...... (ακολουθούν διάφορες αναλύσεις).
Το εξωφρενικό όμως δεν είναι η φωτό με την αρκούδα. Το εξωφρενικό είναι ο ωχαρφισμός, η ημιμάθεια και η μετάθεση ευθυνών (ιδίως στους βήγκαν, που μάλλον φταίνε και για το προπατορικό αμάρτημα)
Με την κρυστάλλινη κρίση που διαθέτεις, οφείλεις να αναγνωρίσεις ότι μόνο οι ΠΡΑΞΕΙΣ μετράνε.
Όχι οι συμβουλές που δίνεις αραχτός (και τρώγοντας μπριζόλες) στο ποιός πρέπει να πάρει τηλέφωνο ποιόν.
Μια πράξη που θα πήγαζε από καθαρή, κρυστάλλινη κρίση, θα ήταν να γίνεις εδώ και τώρα βήγκαν. Μια άλλη θα ήταν να γίνεις ακτιβιστής στον αρκτικό κύκλο.
Στην περίπτωση που παρόλη την κρυστάλλινη κρίση σου δεν κατάλαβες όλα τα παραπάνω, να στα ξαναπώ εντελώς απλά: Αυτοί που δημιουργούν και επιτείνουν το πρόβλημα με το κρέας που τρώνε ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να κρίνουν, ούτε να δίνουν συμβουλές σε αυτούς που αποτυπώνουν το πρόβλημα με μια φωτογραφική μηχανή!
Όποιος έχει να επιδείξει ΠΡΑΞΕΙΣ που βοηθάνε στο πρόβλημα, μπορεί να πει την γνώμη του. Οι υπόλοιποι, παραμείνετε στους καναπέδες σας - και αφήστε μας στην ησυχία μας.
Δεν μπορώ να το πω πιο απλά, έχω και θολωμένη κρίση άλλωστε.
Να υποθέσω ότι εσύ τώρα μας γράφεις από την Αρκτική έτσι;;;Ή μήπως νομίζεις ότι επειδή εσύ είσαι vigan είσαι σωστός και όλοι οι άλλοι είναι λάθος;;;;Κούνια που σε κούναγε...
Και να την τάιζε ο φωτογράφος ή το συνεργείο τη συγκεκριμένη αρκούδα, τι θα γινόταν;Ίσως έτσι θα παρετεινόταν απλώς για λίγες ώρες ή μέρες το μαρτύριό της.
Αλλά και στη περίπτωση που σωζόταν... θα σωζόταν μια αρκούδα, αλλα ας σκεφτούμε ότι με το λιώσιμο και των παγων και τις λοιπές συνέπειες ίσως χαθούν πολύ περισσότερες.
Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.