Ο Παναμάς διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν για χάρη της Κίνας

Ο Παναμάς διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν για χάρη της Κίνας Facebook Twitter
EPA/GREG BAKER
0

Η κυβέρνηση του Παναμά διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν και σύναψε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, όπως ανακοίνωσε η χώρα.

Σε δήλωσή της, η κυβέρνηση του Παναμά είπε πως αναγνωρίζει ότι υπάρχει «μόνο μία Κίνα στον κόσμο» και ότι η Ταϊβάν αποτελεί ένα ανασπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας. «Η παναμαΐκή κυβέρνηση διακόπτει τις "διπλωματικές σχέσεις" με την Ταϊβάν, και υπόσχεται να θέσει τέλος σε όλες τις σχέσεις ή επίσημες επαφές με την Ταϊβάν», έγραφε η δήλωση.

Παράλληλα, η Κίνα και ο Παναμάς υπέγραψαν σήμερα κοινό ανακοινωθέν για την σύναψη διπλωματικών σχέσεων, σε συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι με την Ιζαμπέλ ντε Σεντ Μάλο, αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών του Παναμά.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Δημοκρατία του Παναμά, σύμφωνα με τα συμφέροντα και την επιθυμία των δύο λαών, αποφάσισαν να αναγνωρίσουν η μία χώρα την άλλη και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο διπλωματικών αποστολών, που θα ισχύουν από την ημερομηνία υπογραφής του ανακοινωθέντος.


Οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βάσει των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, της αμοιβαίας μη επιθετικότητας, της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, της ισότητας, του αμοιβαίου οφέλους και της ειρηνικής συνύπαρξης, ανέφερεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν.

Στο ανακοινωθέν γίνεται επίσης αναφορά στη διακοπή των σχέσεων Παναμά - Ταϊβάν και προστίθεται ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας εκτιμά αυτή τη θέση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Παναμά.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι τόσο η Κίνα όσο και ο Παναμάς συμφώνησαν ότι η αρχή της μίας Κίνας είναι η θεμελιώδης προϋπόθεση και η πολιτική βάση πάνω στην οποία οι δύο χώρες μπορούν να συνάψουν διπλωματικούς δεσμούς και να αναπτύξουν διμερείς σχέσεις,.


Οι δύο πλευρές θα συμμετέχουν σε φιλικές ανταλλαγές διαφόρων επιπέδων και περιοχών και θα εμβαθύνουν την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη, ανέφερε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι η Κίνα χαιρετίζει την ενεργό συμμετοχή του Παναμά στην πρωτοβουλία «Μια ζώνη, Ένας δρόμος» (Belt and Road). Θα έχουν επίσης επικοινωνία και συντονισμό σε διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις, θα συμβάλλουν στην εμβάθυνση της φιλικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Λατινικής Αμερικής καθώς και της περιοχής της Καραϊβικής και στην προστασία των κοινών συμφερόντων των αναπτυσσόμενων χωρών και θα προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.


Από την πλευρά της, η Ιζαμπέλ ντε Σεντ Μάλο δήλωσε ότι η απόφαση για σύναψη δεσμών με την Κίνα είναι στρατηγική που έγινε με βάση τα συμφέροντα των δύο χωρών και οι δύο πλευρές θα χαράξουν τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων. Θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε η ίδια.


Η εξέλιξη αποτελεί νίκη για την Κίνα στην Κεντρική Αμερική, μια περιοχή με ισχυρές διπλωματικές διασυνδέσεις με την Ταϊβάν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ