No.1

Ο Τραμπ παραδέχθηκε πως μοιράστηκε απόρρητες πληροφορίες με τη Ρωσία: Είχα κάθε δικαίωμα να το κάνω

Ο Τραμπ παραδέχθηκε πως μοιράστηκε απόρρητες πληροφορίες με τη Ρωσία: Είχα κάθε δικαίωμα να το κάνω Facebook Twitter
1

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει πως είχε «κάθε δικαίωμα» να μοιραστεί με την Ρωσία σχετικά με την τρομοκρατία και άλλα θέματα, στην πρώτη του δημόσια απάντηση μετά την αποκάλυψη πως διέρρευσε απόρρητα στοιχεία σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στο Οβάλ Γραφείο.

«Ως Πρόεδρος θέλησα να μοιραστώ με τη Ρωσία (σε μια προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο), κάτι που έχω κάθε δικαίωμα να κάνω, πληροφορίες που αφορούν την τρομοκρατία και την ασφάλεια στις αεροπορικές πτήσεις, για ανθρωπιστικούς λόγους. Επιπλέον θέλω η Ρωσία να εντείνει τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος. 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο μια πηγή πληροφοριών για το Ισλαμικό Κράτος. Η εφημερίδα είπε ότι οι πληροφορίες που μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ ο Τραμπ είχαν παραχωρηθεί από έναν συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών. Ο συνεργάτης δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, και η απόφαση του Τραμπ να το κάνει θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία ενός συμμάχου ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του ΙΚ, είπε η Post, επικαλούμενη τους αξιωματούχους ανώνυμα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ, ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο και άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από το ΙΚ που αφορούσε τη χρήση των φορητών υπολογιστών (laptop) σε αεροπλάνα, είπαν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα. Στις συνομιλίες του με τους ρώσους επισήμους, ο Τραμπ φέρεται να περηφανευόταν για τις γνώσεις του των επικείμενων απειλών, λέγοντας ότι ενημερωνόταν «με υπέροχες πληροφορίες κάθε μέρα», είπε αξιωματούχος με γνώση της συζήτησης, σύμφωνα με την Post.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, είπε σε σύντομη ενημέρωση τύπου στον Λευκό Οίκο ότι δεν συζητήθηκε καμία πηγή ή μέθοδος πληροφοριών που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή. Η αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας Ντίνα Πάουελ επίσης αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. 

Διεθνή
1

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Η "Ουάσιγκτον Ποστ" άργησε τόσο, όσο να βρεθεί η στοιχειοθετημένη αιτία να καταγγείλει τον Πρόεδρο. Κατ' εμέ, προσφέρει υπηρεσίες στις ΗΠΑ η δημόσια καταγγελία περί επικινδυνότητας του Προέδρου τους.Που τόσο καιρό, προσωπικά δεν είδα μια φωτο ή βίντεο που να μιλάει σαν φυσιολογικός άνθρωπος και να μην κάνει μορφασμούς.Αντίθετα, έχει ΠΑΝΤΑ μια απροκάλυπτη ή υφέρπουσα ειρωνεία στο πρόσωπό του (σαν να λέει "ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ Ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΣ, ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ") ή κάτι σαν ξινίλα που το πλασάρει σαν θυμό. Πάντως, η εκλογή Τραμπ είναι ένα ακόμη παράδειγμα πως ένας "καπάτσος" ηγέτης κατορθώνει να παραπλανά την πλειοψηφία ενός λαού.Το άλλο παράδειγμα, ξέρετε ποιο είναι...Ίσως θα έπρεπε να καθιερωθεί στις δημοσκοπήσεις να μετριέται ένας δείκτης "φυσιογνωμικής πειθούς περί δυνητικής αξιοπιστίας υποψηφίου".Θα βοηθούσε και τον μέσο πολίτη να εκπαιδευθεί και να προσέχει περισσότερο.