Ο Τραμπ παραδέχθηκε πως μοιράστηκε απόρρητες πληροφορίες με τη Ρωσία: Είχα κάθε δικαίωμα να το κάνω

Ο Τραμπ παραδέχθηκε πως μοιράστηκε απόρρητες πληροφορίες με τη Ρωσία: Είχα κάθε δικαίωμα να το κάνω Facebook Twitter
1

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει πως είχε «κάθε δικαίωμα» να μοιραστεί με την Ρωσία σχετικά με την τρομοκρατία και άλλα θέματα, στην πρώτη του δημόσια απάντηση μετά την αποκάλυψη πως διέρρευσε απόρρητα στοιχεία σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στο Οβάλ Γραφείο.

«Ως Πρόεδρος θέλησα να μοιραστώ με τη Ρωσία (σε μια προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο), κάτι που έχω κάθε δικαίωμα να κάνω, πληροφορίες που αφορούν την τρομοκρατία και την ασφάλεια στις αεροπορικές πτήσεις, για ανθρωπιστικούς λόγους. Επιπλέον θέλω η Ρωσία να εντείνει τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος. 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο μια πηγή πληροφοριών για το Ισλαμικό Κράτος. Η εφημερίδα είπε ότι οι πληροφορίες που μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ ο Τραμπ είχαν παραχωρηθεί από έναν συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών. Ο συνεργάτης δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, και η απόφαση του Τραμπ να το κάνει θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία ενός συμμάχου ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του ΙΚ, είπε η Post, επικαλούμενη τους αξιωματούχους ανώνυμα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ, ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο και άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από το ΙΚ που αφορούσε τη χρήση των φορητών υπολογιστών (laptop) σε αεροπλάνα, είπαν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα. Στις συνομιλίες του με τους ρώσους επισήμους, ο Τραμπ φέρεται να περηφανευόταν για τις γνώσεις του των επικείμενων απειλών, λέγοντας ότι ενημερωνόταν «με υπέροχες πληροφορίες κάθε μέρα», είπε αξιωματούχος με γνώση της συζήτησης, σύμφωνα με την Post.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, είπε σε σύντομη ενημέρωση τύπου στον Λευκό Οίκο ότι δεν συζητήθηκε καμία πηγή ή μέθοδος πληροφοριών που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή. Η αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας Ντίνα Πάουελ επίσης αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. 

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η "Ουάσιγκτον Ποστ" άργησε τόσο, όσο να βρεθεί η στοιχειοθετημένη αιτία να καταγγείλει τον Πρόεδρο. Κατ' εμέ, προσφέρει υπηρεσίες στις ΗΠΑ η δημόσια καταγγελία περί επικινδυνότητας του Προέδρου τους.Που τόσο καιρό, προσωπικά δεν είδα μια φωτο ή βίντεο που να μιλάει σαν φυσιολογικός άνθρωπος και να μην κάνει μορφασμούς.Αντίθετα, έχει ΠΑΝΤΑ μια απροκάλυπτη ή υφέρπουσα ειρωνεία στο πρόσωπό του (σαν να λέει "ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ Ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΣ, ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ") ή κάτι σαν ξινίλα που το πλασάρει σαν θυμό. Πάντως, η εκλογή Τραμπ είναι ένα ακόμη παράδειγμα πως ένας "καπάτσος" ηγέτης κατορθώνει να παραπλανά την πλειοψηφία ενός λαού.Το άλλο παράδειγμα, ξέρετε ποιο είναι...Ίσως θα έπρεπε να καθιερωθεί στις δημοσκοπήσεις να μετριέται ένας δείκτης "φυσιογνωμικής πειθούς περί δυνητικής αξιοπιστίας υποψηφίου".Θα βοηθούσε και τον μέσο πολίτη να εκπαιδευθεί και να προσέχει περισσότερο.