Η Ιαπωνία θα τοποθετήσει τουαλέτες για όλα τα φύλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020

Η Ιαπωνία θα τοποθετήσει τουαλέτες για όλα τα φύλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020 Facebook Twitter
1

Η κυβέρνηση του Τόκιο έχει δρομολογήσει την εγκατάσταση unisex τουαλετών για τα transgender άτομα στους χώρους που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες το 2020. 

Όπως μεταδίδει ο ιαπωνικός ιστότοπος Asahi Shimbun, η πόλη που θα φιλοξενήσει τους επερχόμενους Ολυμπιακούς εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης τουλάχιστον μίας unisex τουαλέτας σε επτά από τους 11 συνολικά χώρους διεξαγωγής των Αγώνων. 

Γεγονός είναι πως γενικά στην Ιαπωνία ήδη υπάρχουν unisex τουαλέτες για ΑΜΕΑ αλλά αυτές απαιτούν εκ των πραγμάτων περισσότερο χώρο, οπότε οι αντίστοιχες που θα κατασκευαστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δυστυχώς δεν θα είναι κατάλληλες και για άτομα με αναπηρικά αμαξίδια. Ωστόσο θα είναι αρκετά ευρύχωρες και θα χωρούν μέχρι δύο άτομα, ώστε να εξυπηρετούνται όσοι χρειάζονται βοήθεια για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Η κυβέρνηση ελπίζει πως με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν επίσης οι ουρές που σχηματίζονται αντίστοιχα στις ανδρικές και γυναικείες τουαλέτες. 

Η Ιαπωνία θα τοποθετήσει τουαλέτες για όλα τα φύλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020 Facebook Twitter
Το σχέδιο της κυβέρνησης της Ιαπωνίας με την προτεινόμενη διάταξη των unisex τουαλετών ώτσε να εξυπηρετούν ΑΜΕΑ και transgender άτομα. (Πηγή: The Asahi Shimbun)

Το σχέδιο για τουαλέτες για όλα τα φύλα υποδέχθηκε η Maki Muraki, επικεφαλής μιας τοπικής ΜΚΟ για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας. «Μαζί με την απόπειρα να αυξηθεί ο αριθμός των δημοσίων τουαλετών, το να ευαισθητοποιήσεις σχετικά με το πώς μπορούν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα εκείνοι που δεν μοιάζουν με έναν τυπικό άντρα ή μια τυπική γυναίκα είναι επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα», λέει. 

Η Ιαπωνία είναι μία από τις πιο φιλικές πόλεις στον κόσμο απέναντι σε transgender άτομα, με το υπουργείο Παιδείας της χώρας να έχει θεσπίσει από το 2015 ακόμη «κανόνα» σύμφωνα με τον οποίο τα απανταχού σχολεία υποχρεούνται να επιτρέπουν στους transgender μαθητές να πηγαίνουν για μάθημα φορώντας στολές του φύλου με το οποίο ταυτίζονται. Επίσης έχουν οι transgender μαθητές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τουαλέτα που επιθυμούν. 

Σε κάθε περίπτωση, διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς σχεδόν τα μισά transgender άτομα λένε πως δέχονται «υποτιμητικά βλέμματα» από άλλους, σύμφωνα με σχετική έρευνα το 2015. Περισσότεροι από 1 στους 5 παραδέχονται μάλιστα πως τους έχουν πει αρκετές φορές να μην χρησιμοποιούν τις τουαλέτες που είχαν οι ίδιοι επιλέξει.

* Με πληροφορίες από Mashable

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM