Τουρκία: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης της συγγραφέως Ασλί Ερντογάν

Τουρκία: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης της συγγραφέως Ασλί Ερντογάν Facebook Twitter
0

Η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, η οποία κρατείται από τα μέσα Αυγούστου με αφορμή άρθρα της σε μια φιλοκουρδική εφημερίδα, θα παραμείνει στη φυλακή εν αναμονή της δίκης της, αφού απορρίφθηκε σήμερα το αίτημα αποφυλάκισης που είχαν υποβάλει οι συνήγοροί της.


Η 49χρονη συγγραφέας, η οποία αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, συνελήφθη στις 16 Αυγούστου κατηγορούμενη για τη συνεργασία της με τη φιλοκουρδική, αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Özgür Gündem. Μαζί της συνελήφθησαν και περίπου 20 δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν στη χώρα με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η σύλληψη της Ερντογάν προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Τουρκία και σε όλον τον κόσμο και καταγγέλθηκε από πολλούς καλλιτέχνες, διανοούμενους και συγγραφείς. Ένα διεθνές αίτημα για την απελευθέρωσή της συγκέντρωσε περισσότερες από 30.000 υπογραφές ενώ οι φωνές υποστήριξης πολλαπλασιάζονται, κυρίως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σήμερα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Τζιχάτ Ντουμάν. Οι συνήγοροί της θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση, προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.


Νωρίς το απόγευμα αρκετές δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συγγραφείς και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη γυναικεία φυλακή του Μπακίρκοϊ, στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατείται η Ασλί Ερντογάν. Η συγγραφέας κατηγορείται για "προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης", για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση" και για "υποκίνηση ταραχών".


Η Ασλί Ερντογάν έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το τελευταίο, το Πέτρινο Κτίριο καταγγέλλει τα βασανιστήρια και τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Τουρκίας.
Είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα δικαστεί γιατί το κατηγορητήριο δεν έχει ακόμη συνταχθεί, ανέφερε ο δικηγόρος της.

Πριν από μια εβδομάδα, η Ερντογάν, κατήγγειλε πως στις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκιοϊ όπου και κρατείται, την μεταχειρίζονται με τρόπο που θα της αφήσει "μόνιμη φυσική ζημιά. Μέσω του δικηγόρου της Nesrullah Oğuz, αποκάλυψε πως της αρνήθηκαν (για πέντε ημέρες) όχι μόνο την ενδεδειγμένη ιατροφαρμακευτική αγωγή (η Ασλί Ερντογάν υποφέρει από άσθμα, χρονίζοντα πνευμονικά προβλήματα ενώ πάσχει και από διαβήτη) αλλά ακόμη και το νερό, ενώ την έβαλαν να κοιμάται σε στρώμα όπου κάποιος είχε ουρήσει πριν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM