Η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, η οποία κρατείται από τα μέσα Αυγούστου με αφορμή άρθρα της σε μια φιλοκουρδική εφημερίδα, θα παραμείνει στη φυλακή εν αναμονή της δίκης της, αφού απορρίφθηκε σήμερα το αίτημα αποφυλάκισης που είχαν υποβάλει οι συνήγοροί της.


Η 49χρονη συγγραφέας, η οποία αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, συνελήφθη στις 16 Αυγούστου κατηγορούμενη για τη συνεργασία της με τη φιλοκουρδική, αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Özgür Gündem. Μαζί της συνελήφθησαν και περίπου 20 δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν στη χώρα με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

 

Η σύλληψη της Ερντογάν προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Τουρκία και σε όλον τον κόσμο και καταγγέλθηκε από πολλούς καλλιτέχνες, διανοούμενους και συγγραφείς. Ένα διεθνές αίτημα για την απελευθέρωσή της συγκέντρωσε περισσότερες από 30.000 υπογραφές ενώ οι φωνές υποστήριξης πολλαπλασιάζονται, κυρίως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

 

Σήμερα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Τζιχάτ Ντουμάν. Οι συνήγοροί της θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση, προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

 


Νωρίς το απόγευμα αρκετές δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συγγραφείς και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη γυναικεία φυλακή του Μπακίρκοϊ, στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατείται η Ασλί Ερντογάν. Η συγγραφέας κατηγορείται για "προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης", για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση" και για "υποκίνηση ταραχών".


Η Ασλί Ερντογάν έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το τελευταίο, το Πέτρινο Κτίριο καταγγέλλει τα βασανιστήρια και τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Τουρκίας.
Είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα δικαστεί γιατί το κατηγορητήριο δεν έχει ακόμη συνταχθεί, ανέφερε ο δικηγόρος της.

 

Πριν από μια εβδομάδα, η Ερντογάν, κατήγγειλε πως στις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκιοϊ όπου και κρατείται, την μεταχειρίζονται με τρόπο που θα της αφήσει "μόνιμη φυσική ζημιά. Μέσω του δικηγόρου της Nesrullah Oğuz, αποκάλυψε πως της αρνήθηκαν (για πέντε ημέρες) όχι μόνο την ενδεδειγμένη ιατροφαρμακευτική αγωγή (η Ασλί Ερντογάν υποφέρει από άσθμα, χρονίζοντα πνευμονικά προβλήματα ενώ πάσχει και από διαβήτη) αλλά ακόμη και το νερό, ενώ την έβαλαν να κοιμάται σε στρώμα όπου κάποιος είχε ουρήσει πριν.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr