Τουρκία: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης της συγγραφέως Ασλί Ερντογάν

Τουρκία: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης της συγγραφέως Ασλί Ερντογάν Facebook Twitter
0

Η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, η οποία κρατείται από τα μέσα Αυγούστου με αφορμή άρθρα της σε μια φιλοκουρδική εφημερίδα, θα παραμείνει στη φυλακή εν αναμονή της δίκης της, αφού απορρίφθηκε σήμερα το αίτημα αποφυλάκισης που είχαν υποβάλει οι συνήγοροί της.


Η 49χρονη συγγραφέας, η οποία αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, συνελήφθη στις 16 Αυγούστου κατηγορούμενη για τη συνεργασία της με τη φιλοκουρδική, αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Özgür Gündem. Μαζί της συνελήφθησαν και περίπου 20 δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν στη χώρα με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η σύλληψη της Ερντογάν προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Τουρκία και σε όλον τον κόσμο και καταγγέλθηκε από πολλούς καλλιτέχνες, διανοούμενους και συγγραφείς. Ένα διεθνές αίτημα για την απελευθέρωσή της συγκέντρωσε περισσότερες από 30.000 υπογραφές ενώ οι φωνές υποστήριξης πολλαπλασιάζονται, κυρίως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σήμερα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Τζιχάτ Ντουμάν. Οι συνήγοροί της θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση, προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.


Νωρίς το απόγευμα αρκετές δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συγγραφείς και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη γυναικεία φυλακή του Μπακίρκοϊ, στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατείται η Ασλί Ερντογάν. Η συγγραφέας κατηγορείται για "προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης", για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση" και για "υποκίνηση ταραχών".


Η Ασλί Ερντογάν έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το τελευταίο, το Πέτρινο Κτίριο καταγγέλλει τα βασανιστήρια και τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Τουρκίας.
Είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα δικαστεί γιατί το κατηγορητήριο δεν έχει ακόμη συνταχθεί, ανέφερε ο δικηγόρος της.

Πριν από μια εβδομάδα, η Ερντογάν, κατήγγειλε πως στις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκιοϊ όπου και κρατείται, την μεταχειρίζονται με τρόπο που θα της αφήσει "μόνιμη φυσική ζημιά. Μέσω του δικηγόρου της Nesrullah Oğuz, αποκάλυψε πως της αρνήθηκαν (για πέντε ημέρες) όχι μόνο την ενδεδειγμένη ιατροφαρμακευτική αγωγή (η Ασλί Ερντογάν υποφέρει από άσθμα, χρονίζοντα πνευμονικά προβλήματα ενώ πάσχει και από διαβήτη) αλλά ακόμη και το νερό, ενώ την έβαλαν να κοιμάται σε στρώμα όπου κάποιος είχε ουρήσει πριν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: Ο Τραμπ αποχώρησε από τη συνεδρίαση χωρίς την «τελική απόφαση» που δεσμεύτηκε ότι θα έπαιρνε

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκόπευε να λάβει μια «οριστική απόφαση» σε σχέση με την ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν - Η αντίδραση της Τεχεράνης στην επιμονή του για τα πυρηνικά
THE LIFO TEAM