Περίπου 60.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 1.500-3.000 είναι παθητικοί καπνιστές, πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ισπανία από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Η έρευνα αυτή της Ισπανικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελετών για το Αλκοόλ, τον Αλκοολισμό και άλλους Εθισμούς (Socidrogalcohol) ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος.


Η μελέτη δείχνει ότι το 23,9% των Ισπανών είναι καπνιστές και η χώρα έχει το ένατο υψηλότερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη.


Ο διευθυντής της Socidrogalcohol Ενρίκε Οτσόα δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση RTVE ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η τάση εισαγωγής των ουδέτερων πακέτων τσιγάρων, της αύξησης της τιμής και του περιορισμού του δημόσιου χώρου όπου οι άνθρωποι επιτρέπεται να καπνίζουν, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών στη χώρα. "Έχουμε προοδεύσει πολύ με τη νομοθεσία από το 2011 αλλά είναι προφανές ότι μπορούμε και να πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο", είπε.


Στο μεταξύ, η Ισπανική Ένωση Γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Semergen) εξήγησε ότι ο περιορισμός της διαφήμισης και των χορηγιών διαφόρων εκδηλώσεων από καπνοβιομηχανίες θα οδηγήσει σε μείωση της χρήσης του καπνού κατά 7%.


Ο καπνός συνιστά την κυριότερη αιτία θανάτου που θα μπορούσε να αποφευχθεί παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Ισπανική Αντικαρκινική Ομοσπονδία (SEOM) το κάπνισμα συνδέεται με το 16-40% όλων των κρουσμάτων καρκίνου.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr