Γαλλία: Σκύλοι εκπαιδεύτηκαν να μυρίζουν τον κορωνοϊό σε μασχάλες φορέων

Γαλλία: Σκύλοι εκπαιδεύτηκαν να μυρίζουν τον κορωνοϊό σε μασχάλες φορέων Facebook Twitter
0

Βελγικοί ποιμενικοί σκύλοι έχουν εκπαιδευτεί να εντοπίζουν με τη μυρωδιά στοιχεία του κορωνοϊού σε φορείς.

Τα σκυλιά, ράτσας Μαλινουά, ενδέχεται να μπορούν να «μυρίσουν» τον Covid-19 σε μολυσμένους ασθενείς, σύμφωνα με νέα μελέτη Γάλλων επιστημόνων.

Οι ερευνητές, από την Εθνική Κτηνιατρική Σχολή στο Alfort, «προκάλεσαν» οκτώ Βέλγους ποιμενικούς να εντοπίσουν ασθενείς με κορωνοϊό από δείγματα οσμής, που ελήφθησαν από τις μασχάλες περισσότερων από 360 ατόμων, τόσο υγιείς όσο και πάσχοντες από τον Covid-19.

Το ποσοστό επιτυχίας των σκύλων κυμάνθηκε από 83 έως 100%, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Biorxiv.org, έναν ιστότοπο που περιλαμβάνει μελέτες που δεν έχουν αξιολογηθεί από ανεξάρτητες αρχές.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό της νόσου Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Dominique Grandjean, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Science, η μύτη ενός σκύλου είναι περίπου 100 εκατομμύρια φορές πιο ευαίσθητη από ό, τι η ανθρώπινη και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την ικανότητά τους να μυρίζουν σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και ορισμένων καρκίνων.

Η ομάδα του Grandjean επέλεξε τα σκυλιά από τμήματα υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι και την Κορσική και από ένα κέντρο εκπαίδευσης σκύλων στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Όλα τα ζώα είχαν προηγουμένως εκπαιδευτεί ε αποστολές αναζήτησης και διάσωσης, ανίχνευσης εκρηκτικών ή σε ιατρικές αποστολές για να εντοπίσουν με την οσμή τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα οσμών μασχάλης επειδή περιείχαν ένα ισχυρό χημικό στοιχείο, που υποδεικνύει πιθανό παθογόνο στο σώμα, αλλά όχι τον ίδιο τον ιό, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ζώων.

Δεν έχουν ανιχνευθεί ζωντανά στελέχη ή ιικά γονίδια σε δείγματα ιδρώτα των ασθενών Covid-19.

«Η πιθανότητα μολυσματικής μετάδοσης ήταν ελάχιστη ή ανύπαρκτη», δήλωσε ο Grandjean. Πριν από το πείραμα, τα σκυλιά εξοικειώθηκαν με τη μυρωδιά του Covid-19 και εκπαιδεύτηκαν να στέκονται όταν τον εντοπίζουν.

Στην ίδια τη δοκιμή, τέσσερα από τα ζώα πέτυχαν την τέλεια βαθμολογία, ενώ τα άλλα πέτυχαν ποσοστό ακρίβειας μεταξύ 83 και 94%, ανέφερε η έκθεση.

Σε δύο περιπτώσεις, δύο από τα σκυλιά έδειξαν θετικό αποτέλεσμα για δείγματα που είχαν πει στους επιστήμονες ότι προέρχονταν από άτομα που δεν είχαν μολυνθεί με την κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από Telegraph και South China Morning Pοst

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM
Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM