Ο Κουκ προειδοποιεί πως εξαιτίας της Google και του Facebook θα υπάρξουν ρυθμίσεις στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Ο Κουκ προειδοποιεί πως εξαιτίας της Google και του Facebook θα υπάρξουν ρυθμίσεις στους τεχνολογικούς κολοσσούς Facebook Twitter
0

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για «αναπόφευκτη ρύθμιση», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Tιμ Κουκ.

Ο Κουκ προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα περάσουν νέους νόμους που στοχεύουν τις εταιρείες τεχνολογίας για να αποτρέψουν την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων, μετά από το σκάνδαλο με τη διαρροή πληροφοριών χρηστών του Facebook στην Cambridge Analytica, με αποτέλεσμα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ να κληθεί ενώπιον του Κογκρέσου.

«Σε γενικές γραμμές, δεν είμαι μεγάλος οπαδός της ρύθμισης», είπε ο Κουκ στον Axios. «Πιστεύω στην ελεύθερη αγορά. Αλλά πρέπει να το παραδεχόμαστε όταν η ελεύθερη αγορά δεν λειτουργεί. Και εδώ δεν έχει λειτουργήσει. Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει κάποιο επίπεδο ρύθμισης».

Ο Κουκ ισχυρίστηκε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να υιοθετήσουν νέους κανονισμούς. «Δεν πρόκειται για ζήτημα ιδιωτικότητας έναντι κερδών, ούτε για προστασία της ιδιωτικής ζωής σε σχέση με την τεχνική καινοτομία», ανέφερε. 

Τον Μάρτιο, ο Κουκ πήρε ανοιχτά θέση κατά του Ζούκερμπεργκ και του επιχειρηματικού μοντέλου του Facebook, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν λεπτομερή προφίλ των ατόμων στις πλατφόρμες διαδικτύου. Ζήτησε να φτιαχτούν κανονισμοί που θα εμποδίσουν να περνάνε τα στοιχεία χρηστών σε τρίτους.

Ο επικεφαλής της Apple έχει σημάνει τον συναγερμό για τη μαζική συλλογή δεδομένων από το Facebook και το Google εδώ και χρόνια.

Έχει φροντίσει να κάνει σαφές το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple, που πωλεί προϊόντα σε πελάτες με κέρδος, σε σχέση με αυτό των πλατφορμών του διαδικτύου που, όπως είπε, « προσπαθούν για να κερδίσουν να μάθουν όσο περισσότερα γίνεται για εσάς».

Σε ομιλία του στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, ο Κουκ χρησιμοποίησε ακόμη σκληρή γλώσσα όταν δήλωσε ότι η μαζική συλλογή δεδομένων από εταιρείες όπως η Google και το Facebook ήταν «επιτήρηση».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM