Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2022: Zητείται στέγη

Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2022: Zητείται στέγη Facebook Twitter
6

Οι επόμενοi Xειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που πρόκειται να ανατεθούν σε περίπου ένα χρόνο από τώρα, θα είναι εκείνοι του 2022.

Αντί η ανάθεση της διοργάνωσης να κλίνει όπως θα ήταν λογικό στη χώρα με την ισχυρότερη προσφορά, ενδέχεται τελικά τα αουτσάιντερ που είναι και τελευταία στη λίστα, να καταλήξουν οικοδεσπότες.

Έως τώρα όλοι οι πιθανοί οικοδεσπότες που αρχικά είχαν δείξει ενδιαφέρον, αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο και η προοπτική φιλοξενίας της Ολυμπιάδας χαρακτηρίζεται μια τεράστια, άσκοπη σπατάλη χρημάτων.

Αυτή την εβδομάδα η Κρακοβία απέσυρε επισήμως την προσφορά της για την διοργάνωση, μια ημέρα μετά από δημοψήφισμα που διεξήχθη και στο οποίο το 70% τάχθηκε κατά της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο δήμαρχος Jacek Majchrowski ανέφερε πως η Κρακοβία κλείνει οριστικά τον φάκελο Ολυμπιακοί μιας και οι πολίτες αποφάσισαν να μην στηρίξουν την ιδέα.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης που ήταν μια από τις βασικές φιναλίστ, αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει τα παιχνίδια. Η ανακοίνωση ανέφερε πως θα ήταν μάταιο να ξοδέψουν εκατοντάδες εκατομμύρια για εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν δύο εβδομάδες και ανέφερε πως δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη για τόσα γήπεδα, παγοδρόμια και πίστες μετά το τέλος των αγώνων.

Τον Νοέμβριο, οι ψηφοφόροι στο Μόναχο της Γερμανίας, απέρριψαν και εκείνοι την πρόταση ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων.

" Τα αποτελέσματα δεν είναι δείγμα απαξίωσης του αθλητισμού και του θεσμού, αλλά μια διαμαρτυρία για την έλλειψη διαφάνειας και την απληστία της ΔΟΕ ." ανέφερε ο βουλευτής Ludwig Hartmann. Ένας ακόμη λόγος που οι Γερμανοί καταψήφισαν το ενδεχόμενο της φιλοξενίας ήταν το τεράστιο περιβαλλοντολογικό κόστος το οποίο προκαλούσε ανησυχία.

Τον περασμένο Μάρτιο, μια κοινή προσπάθεια διεκδίκησης του Νταβός και του Σεν Μόριτς, κατέρρευσε μετά την απόρριψή της από ένα ακόμη δημοψήφισμα. Το 59% αποφάσισε πως τα 4,3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα είναι πολύ μεγάλο έξοδο και πως δεν ήθελαν να επιβαρύνουν με εγκαταστάσεις το ήδη εύθραυστο φυσικό τοπίο των Άλπεων.

Συνολικά μένουν ακόμη τέσσερις χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά ακόμη δεν υπάρχει σοβαρός φάκελος από καμία και οι δύο φαίνεται πως θα κάνουν πίσω. Στο Όσλο της Νορβηγίας η προσφορά καταρρέει. Υποστηρίχθηκε μεν οριακά από το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, αλλά από τότε η κοινή γνώμη έχει αντιστραφεί ενώ την Κυριακή το κόμμα των προοδευτικών που είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού καταψήφισε τη χρηματοδότηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο μόνος τρόπος να συνεχίσει η διεκδίκηση θα είναι μια άνευ προηγουμένου συμμαχία μεταξύ των κυβερνώντων Συντηρητικών και του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η Λβιβ στην Ουκρανία που ήθελε διακαώς να διοργανώσει τους αγώνες έχει πια εδώ και καιρό πολύ πιο σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και η επιτροπή διεκδίκησης έχει παγώσει κάθε διαδικασία.

Οι μόνες δύο υγιείς προσφορές που απομένουν και που όμως αρχικά δεν θεωρούνταν φαβορί είναι του Αλμάτι στο Καζακστάν και του Πεκίνου. Η πρώτη λοιπόν έρχεται από ένα κράτος πλούσιο σε πετρέλαιο που κυβερνάται από έναν αμφιλεγόμενο, δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη και η δεύτερη είναι η Κίνα η οποία με δεδομένο το οικονομικό μέγεθος της θα ήταν αστείο να προβληματιστεί για τα έξοδα.

Την στιγμή που το Σότσι ανέβασε τρομαχτικά τον πήχη στα 51 δισ. δολάρια η πιθανή κατάληξη σε μια από τις παραπάνω τελευταίες στη λίστα επιλογές, φαντάζει όλο και πιο πιθανή και ίσως αναγκαία. Το γενικότερο συμπέρασμα της ιστορίας έως τώρα είναι πως όταν οι πολίτες έχουν το λόγο, διακρίνεται ξεκάθαρα πως η Ολυμπιακή ματαιοδοξία έχει πια ξεφουσκώσει.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Μπα δε φοβάμαι... όλο και κάποιος Πούτιν-wannabe θα βρεθεί, να θελήσει να διοργανώσει ολυμπιακούς για να ρίξει στάχτη στα μάτια των υπολοίπων λαών ενώ θα καταπιέζει εκ παραλλήλου τους πολίτες της χώρας του.