Κάστερ Σεμένια: Η Ολυμπιονίκης έχασε την έφεση για τα επίπεδα τεστοστερόνης των αθλητριών

Κάστερ Σεμένια: Η Ολυμπιονίκης έχασε την έφεση για τα επίπεδα τεστοστερόνης των αθλητριών Facebook Twitter
EPA
0

Η Ολυμπιονίκης Κάστερ Σεμένια έχασε την έφεση που είχε κάνει, προκειμένου να της επιτραπεί να υπερασπιστεί τον τίτλο της στα 800 μ., χωρίς να κάνει θεραπεία μείωσης της τεστοστερόνης.

«Είμαι πολύ απογοητευμένη με αυτή την απόφαση, αλλά αρνούμαι να επιτρέψω στην Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου να μου χορηγήσει φάρμακα, ή να με εμποδίσει να είμαι αυτή που είμαι», δήλωσε η Σεμένια, μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας.

«Ο αποκλεισμός γυναικών αθλητριών ή το να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας, αποκλειστικά λόγω των φυσικών δυνατοτήτων μας, βάζει την Παγκόσμια Ομοσπονδία στη λάθος πλευρά της ιστορίας», δήλωσε η Νοτιοαφρικανή πρωταθλήτρια. 

«Θα συνεχίσω να μάχομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητριών, τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου, μέχρι όλες να μπορούμε να τρέξουμε ελεύθερες, όπως γεννηθήκαμε. Ξέρω ότι αυτό είναι το σωστό και θα κάνω ό,τι μπορώ για να προστατεύσω τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα νεαρά κορίτσια οπουδήποτε», υπογράμμισε ακόμη η Σεμένια.

Την 1η Μαΐου 2019 το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) είχε επικυρώσει τον κανονισμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου (World Athletics), που θέτει όριο στα επίπεδα τεστοστερόνης για αθλήτριες που μετέχουν σε αγωνίσματα από τα 400 μέτρα έως τα 1.500 μέτρα. Η Σεμένια είχε προσφύγει στο CAS, ελπίζοντας ότι θα ανατραπεί ο κανονισμός.

Μετά την απόφαση του CAS, η πρωταθλήτρια και η ομοσπονδία στίβου της Νότιας Αφρικής άσκησαν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας. Όμως, αυτό έκρινε ουσιαστικά ότι δεν έχει δικαιοδοσία να ανατρέψει την απόφαση του CAS.

Ο κανονισμός της World Athletics προβλέπει ότι οι αθλήτριες με διαταραχές ανάπτυξης φύλου (DSD) θα πρέπει να πάρουν φάρμακα για τη μείωση της τεστοστερόνης, αν θέλουν να αγωνιστούν σε αποστάσεις από τα 400 μ., έως τα 1.500 μέτρα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία πιστεύει ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης που έχουν στον οργανισμό τους οι αθλήτριες αυτές, τους δίνουν αγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η Κάστερ Σεμένια έχει αναδειχθεί δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης και τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800 μέτρα. Τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε ότι θα στραφεί στα 200 μ., με στόχο να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, καθώς σε αυτό το αγώνισμα δεν ισχύει ο κανόνας περί ορίου στην τεστοστερόνη. Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να καλύψει την απόσταση σε 22.80, αν και το ατομικό ρεκόρ της (24.26) απέχει αρκετά από αυτή την επίδοση.

Με πληροφορίες από nbcsports, BBC

 

 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM