«Ντροπή στην UEFA που συμμετέχει στο ξέπλυμα του Αζερμπαϊτζαν»

«Ντροπή στην UEFA που συμμετέχει στο ξέπλυμα του Αζερμπαϊτζαν» Facebook Twitter
Ο Χένρικ Μικιταριάν συγκέντρωσε γύρω του τους συμπαίκτες του πριν την προπόνηση της Τρίτης και τους ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει μαζί τους στο Μπακού την ερχόμενη εβδομάδα για τον τελικό του Europa League απέναντι στην Τσέλσι.
1

Μετά την απόφαση του Αρμένιου ποδοσφαιριστή της Άρσεναλ να μην ταξιδέψει για λόγους προσωπικής ασφάλειας στο Μπακού για τον τελικό του Europa League, αναζωπυρώθηκαν οι αντιδράσεις για το συστηματικό «ξέπλυμα» της πετρελαιοπαραγωγού χώρας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Σύμφωνα με την διατυπωμένη σε έντονο ύφος ανακοίνωση της λονδρέζικης ομάδας, είναι «εντελώς απαράδεκτο» το γεγονός ότι ο Αρμένιος άσσος δεν μπορεί να ταξιδέψει στο Μπακού για λόγους προσωπικής ασφάλειας.

Οι δύο χώρες έχουν ουσιαστικά διακόψει διπλωματικές σχέσεις με αιχμή της μακροχρόνιας αντιδικίας τους την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που βρίσκεται ανάμεσά στα εδάφη τους.

Στην ανακοίνωση επίσης καλείται επιτακτικά η UEFA να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση στο μέλλον.

Ο Χένρικ Μικιταριάν συγκέντρωσε γύρω του τους συμπαίκτες του πριν την προπόνηση της Τρίτης και τους ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει μαζί τους στο Μπακού την ερχόμενη εβδομάδα για τον τελικό του Europa League απέναντι στην Τσέλσι.

Η Άρσεναλ είχε παίξει ξανά στο Αζερμπαϊτζάν κατά την τρέχουσα σεζόν της διοργάνωσης, αλλά νωρίς, στη φάση των ομίλων, όπου και πάλι τότε δεν είχε συμπεριληφθεί στην αποστολή ο Μικιταριάν.

Ο τελικός όμως είναι πολύ διαφορετική ιστορία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι γίνεται απέναντι σε ιστορικό «ντόπιο» αντίπαλο και κυρίως ότι πρέπει οπωσδήποτε να κατακτήσει τον τίτλο η Άρσεναλ αν θέλει να αγωνιστεί του χρόνου στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League.

Από την πλευρά της, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε τη λύπη της για την εξέλιξη αυτή, δηλώνοντας ότι «παρότι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της προσωπικής απόφασης του ποδοσφαιριστή να μην ταξιδέψει, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η δυνατότητά μας να εγγυηθούμε την προσωπική του ασφάλεια».

Ο πρέσβης της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε πιο «στεγνός»: «Το μήνυμα μου προς τον ΜΙκιταριάν είναι το εξής: Είσαι ποδοσφαιριστής και θέλεις να παίξεις ποδόσφαιρο; Πήγαινε στο Μπακού, θα είσαι ασφαλής. Αν θέλεις να το κάνεις πολιτικό ζήτημα, τότε είναι άλλη ιστορία...».

Με αφορμή το γεγονός πάντως, αναζωπυρώθηκαν στο βρετανικό τύπο οι επιθέσεις εναντίον όχι μόνο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αλλά των ευρωπαϊκών θεσμών εν γένει για το συστηματικό «ξέπλυμα» του Αζερμπαϊτζάν παρά τις καταγγελίες που γίνονται κατά καιρούς ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς του που βαρύνεται με σωρεία κατηγοριών για διαφθορά και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Στον κόσμο του ποδόσφαιρου όπως και στον κόσμο γενικά, χώρες σαν την Αρμενία δεν μπορούν να είναι ισότιμες με πετρελαιοπαραγωγά μεγαθήρια σαν το Αζερμπαϊτζάν που ξεπλένουν την διεθνή φήμη τους σκορπώντας παντού λεφτά», αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του New Statesman.

«Ντροπή στην UEFA που συμμετέχει στο ξέπλυμα του Αζερμπαϊτζαν» Facebook Twitter
Κηπουρός κουρεύει το γκαζόν στον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού.

Πριν από λίγες μέρες εξάλλου και πριν ακόμα ανακοινωθεί η αδυναμία του Μικιταριάν να ταξιδέψει στο Μπακού, ο Guardian θύμιζε στην UEFA την ατυχή απόφασή της να αναθέσει στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν τον φετινό τελικό του Europa League τον Σεπτέμβριο του 2017, λίγες μόνο εβδομάδες αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με την επωνυμία «Πλυντήριο Αζερμπαϊτζαν», η αποκάλυψη του οποίου εξέθεσε πολλούς επιφανείς οικονομικούς θεσμούς της Ευρώπης και οδήγησε στην αποπομπή 13 μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με την κατηγορία της δωροδοκίας.

Εκτός από τον τελικό του Europa League την ερχόμενη Τετάρτη, η UEFA έχει αναθέσει στην πόλη του Μπακού και τέσσερις αγώνες της τελικής φάσης του Euro 2020. Το θα γίνει αν κάνει την υπέρβαση και προκριθεί στα τελικά η Εθνική Αρμενίας;

Την αντίδρασή του στο «καλόπιασμα» του Αζερμπαϊτζάν από την UEFA είχε εκφράσει με σαρκαστικό τόνο πριν από λίγες μέρες και ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «παράξενη» την ανάθεση του τελικού στο Μπακού, τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν ξέρω τι τρώνε για πρωϊνό εκεί στην UEFA».

Αθλητισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια