Εφημερίδα των Συντακτών: Αποκαλύψεις για "εκβιασμό" της Ελλάδας στο μεταναστευτικό

Εφημερίδα των Συντακτών: Αποκαλύψεις για "εκβιασμό" της Ελλάδας στο μεταναστευτικό Facebook Twitter
0

Νέα στοιχεία και συμπεράσματα, χωρίς τη μεσολάβηση νέας επιτόπιας έρευνας, προστέθηκαν στο τελικό προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αξιολογεί εάν η διαδικασία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων που εφαρμόζει η Ελλάδα είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις της συνθήκης Σένγκεν, και κοινοποιήθηκαν στη χώρα στις 9 Δεκεμβρίου 2015.

Tις αποκαλύψεις κάνει η "Εφημερίδα των Συντακτών", επικαλούμενη τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, την περασμένη εβδομάδα, αν και δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκθεση βασίζεται σε αιφνιδιαστική έκτακτη επιτόπια επίσκεψη δύο τεχνικών κλιμακίων στις 10-13 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως αποκαλύπτει, η σύγκριση του τελικού προσχεδίου του κεφαλαίου «Γενική Αξιολόγηση» της έκθεσης στο οποίο βρίσκεται η «διαρροή Ντρομπρόβσκις», τόσο με τις πρώτες διαπιστώσεις των τεχνικών κλιμακίων, όσο και με το προσχέδιο της έκθεσης που κοινοποιήθηκε στην Ελλάδα στις 9 Δεκεμβρίου 2015, δείχνει ότι στο τελικό προσχέδιο προστέθηκαν στοιχεία χωρίς τη μεσολάβηση επιτόπιας έρευνας.

«Για παράδειγμα, στο προσχέδιο της 9ης Δεκεμβρίου και στο τελικό προσχέδιο, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης παραγράφου της Γενικής Αξιολόγησης προστίθενται οι εξής φράσεις: "Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή των ελέγχων των εξωτερικών συνόρων, ελλείψεις που πρέπει να ξεπεραστούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές. Η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της στην εφαρμογή του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων" αναφέρει το δημοσίευμα. «Μάλιστα αυτή ακριβώς η φράση που προστέθηκε στο τελικό προσχέδιο αποτέλεσε τη βάση της διαρροής του Βάλντις Ντομπρόβσκις και έδωσε τον τόνο στη δημόσια συζήτηση. "Το σχέδιο της έκθεσης καταλήσει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές", είπε ο αντιπρόεδρος, δημοσιοποιώντας αυτή του τη δήλωση στο twitter».

Όπως υποστηρίζει η "Εφημερίδα των Συντακτών", «το τελικό προσχέδιο περιλαμβάνει και διαπιστώσεις που έρχονται σε καταφανή αντίθεση με τη σχέση με το προηγούμενο προσχέδιο. Για παράδειγμα, το προσχέδιο της 9ης Δεκεμβρίου αναφέρει πως "η επικρατούσα κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα βρισκόταν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης. Ο συνοριακός έλεγχος γίνεται με αξιόπιστο τρόπο, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρες ελλείψεις σε ορισμένα μέρη του συστήματος διαχείρισης συνόρων". Αντιθέτως, το τελικό προσχέδιο παραλείπει τις διατυπώσεις για την αξιοπιστία των ελέγχων, περιλαμβάνει μόνο της εξής αναφορά: "όσον αφορά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, η επιρόπια επίσκεψη επισημαίνει ξακάθαρες ελλείψεις στην εφαρμογή του συνοριακού ελέγχου σε ορισμένα μέρη του συστήματος διαχείρισης συνόρων"».

«Οι διαφορές είναι μάλιστα ιδιαίτερα εμφανείς όταν συγκρίνει κανείς τις τελικές διαπιστώσεις με την πρώτη αναφορά των τεχνικών κλιμακίων που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο (Flash from the unannounced visit to the extemal border of Greece). Ως προς τα χερσαία σύνορα τα κλιμάκια διαπίστωναν: "Όλοι οι παράτυποι μετανάστες και αυτοί που ζητούν άσυλο καταγράφονται συστηματικά και ταυτοποιούνται στο κέντρο υποδοχής του Φυλακίου [...]"» προστίθεται στο δημοσίευμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM