Απεργία την Πρωτομαγιά

Brexit: Προσφυγή της ΕΕ κατά του Ην. Βασιλείου για παράβαση της συμφωνίας

Brexit: Προσφυγή της ΕΕ κατά του Ην. Βασιλείου για παράβαση της συμφωνίας Facebook Twitter
Brexit: Προσφυγή της ΕΕ κατά του Ην. Βασιλείου για παράβαση της συμφωνίας (EPA)
0

Η ΕΕ κινεί τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες εναντίον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για παραβίαση των όρων της συμφωνίας του Brexit.

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ειδοποιηθεί επίσημα για το νομοσχέδιο που αφορούσε στην εσωτερική αγορά, το οποίο οι υπουργοί παραδέχονται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει στον Βρετανό πρωθυπουργό διορία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να καταργήσει τις αμφισβητούμενες ρήτρες στο νομοσχέδιο.

Η διοίκηση Τζόνσον επιδίωξε να αλλάξει, ωστόσο, μονομερώς τους όρους της συμφωνίας, που υπέγραψε με τις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του να ενεργήσει με «καλή πίστη».

Επισήμανε δε, ότι είχε ένα μήνα διορία για να απαντήσει στην επίσημη προειδοποιητική επιστολή της επιτροπής, η οποία σηματοδότησε την έναρξη μιας επίσημης διαδικασίας παράβασης.

Πρόσθεσε δε ότι «από τη φύση του» το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά, ήταν παραβίαση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας απέρριψε το τελεσίγραφο της ΕΕ και δήλωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι θα διατηρήσει το νομοσχέδιό της.

Το επίμαχο νομοσχέδιο αφορά την εσωτερική βρετανική αγορά και τροποποιεί το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο. Στός αυτού ήταν να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, που λήγει τον Δεκέμβριο και στη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμμορφωθεί αποσύροντας το νομοσχέδιο, προκάλεσε και την παραίτηση από τον ρόλο της, ως απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για την ελευθερία του Τύπου, Αμάλ Αλαμουντίν.

Η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε ότι είναι «θλιβερό» για τον Μπόρις Τζόνσον να σκέφτεται να παρακάμψει τη συμφωνία του Brexit που υπέγραψε πέρυσι.

Δεν μπορεί να έχει την απαίτηση να τηρούνται οι νομικές υποχρεώσεις όταν το Ηνωμένο Βασίλειο «δηλώνει ότι δεν προτίθεται να το πράξει το ίδιο« ανέφερε μεταξύ άλλων στην παραίτησή της.

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτική
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM