Σακελλαροπούλου: Μία ακόμη πρόκληση της Τουρκίας η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Σακελλαροπούλου: Μία ακόμη πρόκληση της Τουρκίας η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί Facebook Twitter
Πηγή φωτό Twitter
0

Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί είναι μία ακόμη πρόκληση από την ηγεσία της Τουρκίας, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Μετά την Αγία Σοφία, η τουρκική ηγεσία προχωρά σε μία ακόμη πρόκληση, μετατρέποντας σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας, ενέργεια που προσβάλλει τον χαρακτήρα ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και πλήττει τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου σε ανάρτησή της στο Τwitter, στα ελληνικά και τα αγγλικά.


Η Τουρκία αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας, μετά την Αγία Σοφία. Την Παρασκευή δημοσιεύθηκε ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση που είχε πάρει πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο για την μετατροπή του μουσείου της «Εκκλησίας του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα».

Μενδώνη: Πρόκληση, αυτές οι κινήσεις μας φέρνουν πολύ πίσω

Για πρόκληση έκανε λόγο και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε δήλωσή της για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας.

Η κ. Μενδώνη παρέπεμψε στην αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών- που έκανε λόγο για πρόκληση και προσβολή και κάλεσε την Τουρκία να «επιστρέψει στον 21ο αιώνα»- αλλά και στην παρέμβαση της Κομισιόν.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και σημείωσε ότι «η Τουρκία, ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, έχει δεσμευθεί στην προώθηση του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου, καθώς και της ανοχής και της συνύπαρξης».

«Είναι προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά το γεγονός ότι ένα μουσείο, όπως ήταν η Μονή της Χώρας από το 1958, μετατρέπεται σε ένα θρησκευτικό ισλαμικό τέμενος», τόνισε η κ. Μενδώνη.

«Είναι λυπηρό, που στον 21ο αιώνα, βλέπουμε, αντί να κυριαρχεί η θρησκευτική ανεκτικότητα, η πολυπολιτισμικότητα, γυρίζουμε πίσω. Μιλάμε όλοι για διάλογο των πολιτισμών, για συναίνεση, ανοχή και ανεκτικότητα. Οι κινήσεις αυτές μας φέρνουν πολύ πίσω», συμπλήρωσε.

Η υπουργός Πολιτισμού, κάνοντας αναλυτική αναφορά στη Μονή της Χώρας, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μνημείο του οποίου «η τέχνη και η αξία θα τολμούσα να πω είναι συγκρίσιμη με αυτή της Αγίας Σοφίας».

«Η Μονή της Χώρας είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία. Είναι ένα μοναστήρι στη Χώρα, που για τους βυζαντινούς, ήταν η εκτός των τειχών περιοχή, που η πρώτη του φάση χρονολογείται στον 6ο αιώνα. Στον 9ο αιώνα έχουμε μία δεύτερη φάση και τελικά, στον 11ο-12ο αιώνα μ.Χ. διαμορφώνεται όπως το γνωρίζουμε σήμερα», εξήγησε η κ. Μενδώνη.

«Τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας και ο τοιχογραφικός της διάκοσμος, οι αγιογραφίες της, είναι μοναδικής τέχνης. Η Παναγία βρίσκεται σε όλα τα εγχειρίδια της βυζαντινής Ιστορίας και της βυζαντινής αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο. Ο Χριστός, καθήμενος στον θρόνο, ο οποίος δέχεται την προσφορά που του κάνει ο Θεόδωρος Μετοχίτης, ο οποίος προσφέρει την ίδια την εκκλησία, επίσης, θεωρείται από τα μνημειακά κεφάλαια της βυζαντινής τέχνης και αγιογραφίας», συμπλήρωσε.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM