Στην αντεπίθεση περνά η Ελλάδα για την στάση που τηρεί η Τουρκία σχετικά με την πρόσφατη «άγνωστη» συμφωνία της με την Λιβύη και τις διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας στη Μεσόγειο.

 

Όπως έγινε γνωστό, με πρωτοβουλία της Αθήνας αναστέλλονται, μέχρι νεοτέρας οι συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι διαβουλεύσεις επρόκειτο να συνεχιστούν μέσα στον μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά τώρα το χρονοδιάγραμμα έχει «τιναχτεί στον αέρα» μαζί με τις προσπάθειες για σύγκλιση.

 

Η συμφωνία με την Λιβύη και η δημοσιοποίηση χαρτών, εκλαμβάνεται από το Μαξίμου ως απόπειρα της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών και το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιολογεί πως ο όποιος διάλογος είναι αυτή την ώρα περιττός, έως ότου η τουρκική πλευρά επανέλθει με πνεύμα δημιουργικό στις συνομιλίες με την Αθήνα.

 

Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν αύριο, στις 14.30 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που μίλησαν στο LiFO.gr, ο πρωθυπουργός είπε μιλώντας σε συνεργάτες του: «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

 

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση.

 

 

Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ζητήσει και από το ΝΑΤΟ να πάρει θέση. «Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». Ο Πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

 

 

«Σε ισχύ η συμφωνία με τη Λιβύη»

 

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου λίγο πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι θα δει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην βρετανική πρωτεύουσα. «Και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα συναντηθούμε στο Λονδίνο, θα πω τις θέσεις μου. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει, αλλά κι εμείς τα κάνουμε» τόνισε σχετικά, ενώ αναφερόμενος στη «συμφωνία» με τη Λιβύη, επεσήμανε ότι «είναι σε ισχύ».