Απεργία την Πρωτομαγιά

Athens Democracy Forum: To μήνυμα του Τουσκ για τη Δημοκρατία και ο χαιρετισμός Μπακογιάννη για την Αθήνα

Athens Democracy Forum: To μήνυμα του Τουσκ για τη Δημοκρατία και ο χαιρετισμός Μπακογιάννη για την Αθήνα Facebook Twitter
0

Με κεντρικό ομιλητή τον Ντόναλντ Τουσκ, ξεκίνησε τις εργασίες του το τριήμερο διεθνές συνέδριο Athens Democracy Forum στο Ζάππειο.

Στην έναρξη των εργασιών παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. 

Athens Democracy Forum: To μήνυμα του Τουσκ για τη Δημοκρατία και ο χαιρετισμός Μπακογιάννη για την Αθήνα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι «αν και ακόμη η σκόνη δεν έχει κατακάτσει μετά την εκλογική αναμέτρηση και οι δύο συνομιλητές μου εστίασαν όχι σ' αυτά που χωρίζουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά σ' αυτά που μπορούν και πρέπει να μας ενώνουν».

Και αυτή, συνέχισε, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των καιρών μας. Πώς δηλαδή θα επιστρέψουμε στο θετικό νόημα της Πολιτείας την οποία ο Κικέρωνας μετέφρασε ως Res Publica. Πως θα κάνουμε την πολιτική όπως ήταν κάποτε: δράση και σκέψη για το κοινό καλό.


Βαθύς γνώστης ο ίδιος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αντλεί επιχειρήματα από τους μεγάλους στοχαστές, για να υποστηρίξει την αξία της δημοκρατίας. «Το θυμικό έχει υποκαταστήσει τη λογική ενώ στα πολιτικά μαθηματικά επικρατεί η αφαίρεση και η διαίρεση αντί της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού», είπε χαρακτηριστικά. Αναρωτιέται για τον ρόλο της τεχνολογικής επανάστασης και τον μαζικό χαρακτήρα των κοινωνικών μέσων και αν παίζουν ανασχετικό ρόλο για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διεθνή τάξη, το κράτος δικαίου.

«Είμαι περίεργος», είπε στη συνέχεια, «τι διάγνωση θα έκανε ο Θουκυδίδης για τις Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ και το Ηνωμένο Βασίλειο στον καιρό του Brexit και της κοινοβουλευτικής κρίσης, αλλά και για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ή για τα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας». Ολοκλήρωσε την ομιλία του με εμφανή συγκίνηση για τη βράβευση που θα απονεμηθεί, μετά θάνατον, στο φίλο και στενό συνεργάτη του, δήμαρχο του Γκντάνσκ Πάβελ Ανταμόβιτς , το οποίο θα παραλάβει σε ειδική τελετή από τον Κώστα Μπακογιάννη , η χήρα του Μαγκνταλένα, ευρωβουλευτής.

Συμφιλιωτικός ήταν στις τελευταίες του λέξεις και για τον Ανταμόβιτς: «Έχτισε την πόλη του με την πεποίθηση ότι δεν έχουν χαθεί τα πάντα, ότι η αγάπη είναι ισχυρότερη από το μίσος και η αλληλεγγύη ισχυρότερη από τον εγωισμό. Πιστεύω κι εγώ ότι δεν έχουν χαθεί τα πάντα και εύχομαι το ίδιο να πιστεύετε κι εσείς».

Athens Democracy Forum: To μήνυμα του Τουσκ για τη Δημοκρατία και ο χαιρετισμός Μπακογιάννη για την Αθήνα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Συνάντηση Τουσκ - Μπακογιάννη 

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε στο περιθώριο των εργασιών του «Athens Democracy Forum», ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Νωρίτερα, μιλώντας στο Forum, o κ. Μπακογιάννης, έστειλε το μήνυμα ότι η αυτοδιοίκηση ως ο πιο κοντινός θεσμός στην καθημερινότητα των πολιτών είναι εκείνη που μπορεί και πρέπει να δίνει πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, στο χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία ανάκαμψης. Και οι πολίτες μας έδειξαν μια σαφή κατεύθυνση: την επιθυμία, τη βαθιά ανάγκη, η Ελλάδα να αλλάξει». Επίσης είπε ότι πραγματοποιούνται «μεγάλες μεταρρυθμίσεις», « η ρητορική του 19ου αιώνα δεν μας βοηθά ούτε να καταλάβουμε ούτε να εξηγήσουμε τον 21ο αιώνα» και ότι ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Ακόμη υπογράμμισε την αναγκαιότητα για μια νέα θετική ατζέντα που δεν αφήνει κανέναν πίσω, ειδικά εκείνους που αισθάνονται περιφρονημένοι.

Μπακογιάννης: Στοχεύουμε στο rebrand της πόλης μας και στο rebrand της χώρας μας

Με τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει ανταποκρινόμενοι στη βαθιά ανάγκη για αλλαγή που εξέφρασε ο ελληνικός λαός, στοχεύουμε στο rebrand της πόλης μας και στο rebrand της χώρας μας, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι η Αθήνα πρέπει να αξιοποιήσει το δυναμικό της και να μετατραπεί σε μητρόπολη και η Ελλάδα να πάψει να αποτελεί μέρος του προβλήματος αλλά να αποτελέσει στο διεθνές στερέωμα μέρος της λύσης.

Στον χαιρετισμό του με τον οποίο άνοιξε τις εργασίες του 6ου Athens Democracy Forum στο Ζάππειο, με θέμα «Παγκόσμια Συζήτηση: Επανεφεύρεση της Δημοκρατίας», ο Κ. Μπακογιάννης έκανε αναφορές σε εμβληματικές ρήσεις του Τσόρτσιλ και του Χατζηδάκη για την αξία της δημοκρατίας.

Μίλησε για την αδυναμία των παραδοσιακών όρων και διαχωρισμών όπως «δεξιά» και «αριστερά», να αποδώσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, σε μια χρονική στιγμή που ζούμε την καταβαράθρωση της μεσαίας τάξης στην Ευρώπη και βρισκόμαστε μπροστά στην πέμπτη βιομηχανική επανάσταση, την μαζική μετακίνηση των πληθυσμών και την κλιματική αλλαγή.

Δανείστηκε μια φράση του Μάνου Χατζηδάκη σύμφωνα με την οποία η δημοκρατία έχει τα στοιχεία τον λαϊκισμό και τον ελιτισμό για να επισημάνει ότι ο λαϊκισμός αν και δίνει λάθος απαντήσεις βάζει τα σωστά ερωτήματα με αποτέλεσμα να παγιδεύονται οι πολίτες.

Επικαλέστηκε τη φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ ότι «η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα με εξαίρεση όλα τα υπόλοιπα που δοκιμάστηκαν ποτέ», αλλά και τη φράση του για τον «Μικρό Άνθρωπο» ως ύμνο στη δημοκρατία. «Χρειαζόμαστε μια συμπεριληπτική ατζέντα που δεν αφήνει κανέναν πίσω», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη για «προστασία» και «αλληλεγγύη».

Κλείνοντας επέστρεψε στον ρόλο των τοπικών αρχών, λέγοντας ότι είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές δημοκρατικές δυνάμεις που πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο παρέχοντας πόρους, λύνοντας προβλήματα και χτίζοντας γέφυρες για όλους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM