Ψευδές και δυσφημιστικό για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε ο Πάνος Καμμένος το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για τη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει και σε αγωγή κατά της εφημερίδας αν δεν προχωρήσει άμεσα σε επανόρθωση. 

 

Ο υπουργός Άμυνας μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Παναγιώτη Ρήγα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην οποία έδωσαν στοιχεία για τη διαχείριση που έχει κάνει το ΥΠΕΘΑ στο προσφυγικό.

 

«Σε ό,τι με αφορά, δεν έχω υπογράψει ούτε ένα χαρτί, διότι όλες οι συμβάσεις ήταν κάτω από 10 εκατ. ευρώ και την αρμοδιότητα την είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας», τόνισε ο. Καμμένος. 

 

Από το φερόμενο κονδύλι των 1,6 δισ. ευρώ που έχει διατεθεί για το προσφυγικό, το υπουργείο Άμυνας είχε συμφωνία για 100 εκατ. ευρώ, ενώ 57 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί για επιτηρήσεις και μεταφορές, είπε ο υπουργός. 

 

Ο κ. Καμμένος μίλησε για λάσπη δίχως όριο, καθώς όλα τα στοιχεία και όλες οι δαπάνες έχουν εξεταστεί από ορκωτούς λογιστές, ένοπλες δυνάμεις και το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

 

Επίσης, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι είναι fake news τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τα κονδύλια που δαπανώνται στην Ελλάδα για κάθε πρόσφυγα είναι 15 φορές περισσότερα απ' ότι στην Τουρκία, καθώς, όπως υποστήριξε, στην Τουρκία ελάχιστοι είναι οι πρόσφυγες που κάνουν αίτηση ασύλου και διαμένουν σε δομές.

 

«Δεν έχουν γίνει απευθείας αναθέσεις»

 

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει συνάψει 5 συμβάσεις για τους πρόσφυγες με την ΕΕ, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος των συμβάσεων, ανέφερε, γίνεται σε τρία επίπεδα: αρχικά από τα Γενικά Επιτελεία, στη συνέχεια από πιστοποιημένη εταιρεία ελεγκτών και τέλος, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ αναρτώνται ηλεκτρονικά στη Διαύγεια.

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αρνείται ότι έχουν γίνει απευθείας αναθέσεις και ότι η στρατιωτική υπηρεσία διεκδίκησε τέτοιου είδους διαγωνισμό. Όπως είπε, «αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε τέτοια κατεύθυνση γιατί σε διαφορετική περίπτωση, οι πρόσφυγες θα έμεναν νηστικοί».

 

Προανήγγειλε αγωγές κατά του «Φιλελεύθερου»

 

Ο κ. Καμμένος ζήτησε να δημοσιευτεί η απάντησή του από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε, θα απελευθερώσει όλα τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έχουν πληγεί από τα δημοσιεύματα να κάνουν αστικές αγωγές, ζητώντας αποζημιώσεις από την εφημερίδα. Ανάλογη αγωγή θα καταθέσει και ο ίδιος ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

 

Επίσης, επιτέθηκε κατά του βουλευτή της ΝΔ και τομεάρχη Μεταναστευτικού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, λέγοντας ότι απηύθυνε κατηγορίες κατά στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς αποδείξεις, ενώ οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία φτάνει στο υπουργείο διερευνάται άμεσα με εντολή του.