Κοντονής: Δεν θα αποσύρουμε τη διάταξη για τις προαγωγές στον Άρειο Πάγο

Κοντονής: Δεν θα αποσύρουμε τη διάταξη για τις προαγωγές στον Άρειο Πάγο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την πρόθεσή του να μην αποσύρει τη διάταξη που προβλέπει την μείωση του ελαχίστου ορίου της υπηρεσίας των δικαστών πριν την προαγωγή τους στο βαθμό του αντιπροέδρου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν ήδη προκληθεί, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε χθεσινή ανακοίνωσή της, ζήτησε την απόσυρση της διάταξης προκειμένου «να μην δημιουργούνται υπόνοιες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» ο κ. Κοντονής τόνισε πως δεν έχει πρόθεση να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, ενώ άφησε αιχμές και για τον τρόπο που συντάχθηκε η ανακοίνωση της ΕΔΕ υποστηρίζοντας πως εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Όπως ενημερώθηκα σήμερα, δεν είχε υπάρξει συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πριν από την έκδοση της χθεσινής ανακοίνωσης. Το πώς λειτουργούν είναι εσωτερικό τους ζήτημα και δεν υπεισέρχομαι. Μου κάνει όμως εντύπωση το γεγονός ότι ακολούθησε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Θα μπορούσε να έχει συμβεί και το αντίστροφο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τις προαγωγές επαναφέραμε διάταξη του 2006. Η Νέα Δημοκρατία το 2006 είχε νομοθετήσει τα δύο χρόνια προϋπηρεσίας στη θέση του Αρεοπαγίτη για να κριθεί κάποιος ως αντιπρόεδρος και αυτό νομοθετούμε κι εμείς σήμερα, προκειμένου να υπάρχει ένα εύρος στην δυνατότητα επιλογής. Αυτό είναι ένα απολύτως δημοκρατικό και σωστό μέτρο, που είχε θεσμοθετηθεί από τη Ν.Δ. η οποία μας καταγγέλλει σήμερα για το ίδιο θέμα. Πρόκειται για παραλογισμό», πρόσθεσε.

«Δεν θα αποσύρουμε τη διάταξη για τις προαγωγές. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί κάνοντας δήθεν διάλογο με αυτούς τους όρους. Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ο διάλογος γίνεται στη Βουλή, με τις πολιτικές δυνάμεις, με τις θεσμοθετημένες ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων. Η Κυβέρνηση μπορεί να προτείνει στη Βουλή μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών. Αλλά να μας κατηγορεί η Ν.Δ. για αυτό που η ίδια είχε νομοθετήσει το 2006 είναι ανεξήγητο. Βρισκόμαστε προ των πυλών του φρενοκομείου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά χρονικά κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Κοντονής.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να δείχνει την ανεξαρτησία της απέναντι στους ισχυρούς και όταν λέω ισχυρούς δεν εννοώ την εκτελεστική εξουσία αλλά μεγαλόσχημους οικονομικούς παράγοντες οι οποίοι επί τόσα χρόνια λυμαίνονταν αυτόν τον τόπο. Η Δικαιοσύνη δεν έλαβε αποφάσεις δυσάρεστες για την κυβέρνηση; Αν ήταν δικό μας εργαλείο δεν θα είχαν εκδοθεί αυτές οι αποφάσεις. Αυτή η καταγγελία είναι αβάσιμη. Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι δομικό πρόβλημα και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα στην προσπάθεια επιτάχυνσης» πρόσθεσε.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Θα επηρεάζουμε κρίσιμες διεθνείς αποφάσεις»

Πολιτική / Γεραπετρίτης για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Θα επηρεάζουμε κρίσιμες διεθνείς αποφάσεις»

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη συγκυρία που διανύουμε καθώς η “γειτονιά μας” διαταράσσεται από δύο πολέμους» επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης
NEWSROOM
Live η κεντρική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο Σύνταγμα

Πολιτική / Στέφανος Κασσελάκης: «Είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης για τη μεταβίβαση της εταιρείας μου- Δεν φανταζόμουν τέτοια λάσπη»

«Είπα νωρίτερα ότι σας περίμενα καιρό στη ζωή μου. Αλλά έχω την αίσθηση ότι με περιμένατε κι εσείς» σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης
NEWSROOM
Σακελλαροπούλου για Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Διεθνής αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας

Πολιτική / Σακελλαροπούλου για Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Διεθνής αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας

«Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις- Σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα πολλοί ψηφοφόροι

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις- Σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα πολλοί ψηφοφόροι

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, καθώς και μεταβολές στους καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Απριλίου 2024
NEWSROOM